Δημοφιλέστερο μάθημα στη Γ’ Λυκείου η Δακτυλογραφία!

a 58 Ειδήσεις
a 1469 Ειδήσεις

Σχεδόν ένας στους δύο μαθητές επιλέγει ως μάθημα κατεύθυνσης είτε Δακτυλογραφία είτε Γραφικές Τέχνες. Τα Αρχαία κατάντησαν μάθημα για τη μειοψηφία, τα Λατινικά εξορίστηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ η Γυμναστική έγινε μάθημα ειδίκευσης για περίπου 40% των τελειοφοίτων. Αυτή την εικόνα συναντήσαμε σε ένα από τα μεγάλα λύκεια της Λευκωσίας, που λίγο-πολύ αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση που παρατηρείται με τις επιλογές των μαθητών της Γ’ τάξης του Ενιαίου Λυκείου, σε παγκύπριο επίπεδο. Όπως όλα δείχνουν, όμως, ο θεσμός που εισήχθη το 2000-2001, τείνει να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», νέο σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των χιλιάδων ανεξέλεγκτων επιλογών μαθημάτων και την αντικατάστασή τους με μόλις έξι επιστημονικά πεδία, πρόκειται να κατατεθεί στο τραπέζι τον προσεχή μήνα.

Ως προς τις επιλογές των εφήβων, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετικός πίνακας του Υπουργείου Παιδείας. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα συμπεράσματα, σχετικά με τα μαθήματα κατεύθυνσης:

– Δημοφιλέστερο μάθημα παραμένει η Δακτυλογραφία με ποσοστό που φτάνει το 43,56% και 167 τμήματα.
– Ακολουθούν οι Γραφικές Τέχνες με 38,14% και στην τρίτη θέση τα Μαθηματικά με 36,22%.
– Τα φιλολογικά μαθήματα συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτική πορεία. Τα Αρχαία Ελληνικά επέλεξε μόλις το 4,95% σε σύγκριση με 5,32% που ήταν πέρσι. Αντίστοιχα, το ποσοστό της Ιστορίας μειώθηκε από 18,70% σε 17,63%, ενώ τα Λατινικά περιορίστηκαν από 0,88% σε 0,71% φέτος. Συγκεκριμένα λειτουργούν μόνο δώδεκα τμήματα και αποτελούν επιλογή 47 μαθητών.
– Ψηλά στις προτιμήσεις παραμένουν επίσης τα Μαθηματικά αλλά και η Βιολογία (35,76%). Με ποσοστό πάνω από 30% είναι επίσης η Γυμναστική, καθώς έφτασε το 31,47% σε σύγκριση με 28,60 που ήταν το προηγούμενο σχολικό έτος.
– Όσον αφορά στα οικονομικά μαθήματα, η μεν Πολιτική Οικονομία υπέστη νέα πτώση και περιορίστηκε στο 15,60% (από 17,34%), η δε Λογιστική από 12,22, αποτελεί φέτος μάθημα ειδίκευσης για το 9,88% των τελειοφοίτων.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το υφιστάμενο σύστημα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, σημειώνοντας ότι «έχει υποβαθμίσει το απολυτήριο». Παραδέχτηκε ότι «σίγουρα υπάρχουν εύκολα και δύσκολα μαθήματα, άλλα είναι πιο ευχάριστα και άλλα με ψηλό βαθμό δυσκολίας» και πως «υπάρχουν μαθήματα που επιλέγουν οι μαθητές για να πάρουν ψηλό βαθμό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Δακτυλογραφία είναι το δημοφιλέστερο, απάντησε: «Σίγουρα το μάθημα της Δακτυλογραφίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της κατεύθυνσης Οικονομικό/Εμπορικό που θα δημιουργηθεί». Η ΟΕΛΜΕΚ, συνέχισε, είναι υπέρ της δημιουργίας συγκεκριμένων πεδίων τα οποία να στοχεύουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρέχοντας στέρεο υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές. Διευκρίνισε πως, «εμείς δε μιλούμε για επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, αλλά για αναγκαία αξιοποίηση των προηγούμενων εμπειριών, προσαρμοσμένων στα σημερινά, σύγχρονα δεδομένα».

Ανέφερε, επίσης, πως «εδώ και χρόνια είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου Λυκείου», επισημαίνοντας τις αδυναμίες του υφιστάμενου. Η δημιουργία στοχευμένων πεδίων, πρόσθεσε, δεν αποτελεί αίτημα μόνο της ΟΕΛΜΕΚ αλλά και των πολιτικών κομμάτων, των οργανωμένων γονιών και των μαθητών. «Ανάλογη κατεύθυνση έχει και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται από ξένα πανεπιστήμια για το κυπριακό απολυτήριο, π.χ. της Γερμανίας», τόνισε.

Ζητά μέτρα η ΟΕΛΜΕΚ για αναμενόμενες επιπτώσεις

Ερωτηθείς εάν απαράβατος όρος για την ΟΕΛΜΕΚ είναι να μη χάσει ούτε ένας εκπαιδευτικός τη δουλειά του, με την εφαρμογή ενός νέου συστήματος, ο κ. Ταλιαδώρος απάντησε: «Ο στόχος είναι, μαζί με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, να ληφθούν εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των διορθωτικών παρεμβάσεων που θα γίνουν στο υφιστάμενο ωρολόγιο. Οπωσδήποτε το υπουργείο, σταθμίζοντας τη σοβαρότητα που θα έχει η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, θα πρέπει να μεριμνήσει για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ωρολόγιο με βάση ορθολογιστικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, το οποίο να αναβαθμίζει το απολυτήριο και παράλληλα να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Υπ. Παιδείας: Ψηλές βαθμολογίες χωρίς αντίκρισμα

«Πάμε να διορθώσουμε αυτά που αποδεικνύουν οι αριθμοί» δηλώνει στον «Φ» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, και εξηγεί: α) Πολλοί μαθητές επιλέγουν εύκολα μαθήματα. β) Έχουμε απολυτήρια με ψηλές βαθμολογίες και αριστεία που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. γ) Οι πανεπιστημιακοί φωνάζουν ότι στο παρελθόν οι απόφοιτοι είχαν περισσότερες γνώσεις. δ) Τα πενιχρά αποτελέσματα στις Παγκύπριες και άλλες διεθνείς εξετάσεις. ε) Εσχάτως, είχαμε και προβλήματα με τα απολυτήρια από πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο κ. Καδής τόνισε πως ήρθε ο καιρός για αλλαγή και διαμόρφωση ενός νέου συστήματος με σαφείς κατευθύνσεις και προσανατολισμό, το οποίο συγχρόνως να είναι εναρμονισμένο με το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Άξονες του νέου Λυκείου

Η πρόταση που ετοιμάζει η επιτροπή αναδόμησης του ωρολογίου προγράμματος του Ενιαίου Λυκείου ολοκληρώνεται εντός Μαρτίου. Κύριες πρόνοιες είναι:
1. Κατάργηση των απεριόριστων επιλογών.
2. Δημιουργία έξι πεδίων: Οικονομικό, Κλασικό, Πρακτικό, Ξένων Γλωσσών, Υπηρεσιών, Πληροφορικής / Τεχνολογίας.
3. Καθιέρωση περιορισμένων επιλογών στην Α’ Λυκείου (δύο μαθήματα).
Όπως εκτιμάται, εάν επέλθει συμφωνία, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά, πιθανόν από Σεπτέμβριο του 2016 στην πρώτη τάξη.

Τα παράδοξα

Σήμερα οι μαθητές αποκτούν εισιτήριο για τα πανεπιστήμια χωρίς να επιλέγουν προαπαιτούμενα μαθήματα για ανά κλάδο σπουδών. Ακολουθούν παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος. Εισάγονται σε τμήματα:
– Τουρκικών σπουδών χωρίς τουρκικά
– Φυσικής χωρίς Φυσική
– Χημείας χωρίς Χημεία
– Πληροφορικής χωρίς Πληροφορική
– Φιλολογικών σπουδών χωρίς Λατινικά
– Οικονομικών σπουδών χωρίς Λογιστική

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΕΘΡΟΣ