Νέα ευρωπαϊκή προδιαγραφή για το νερό

a 23 Ειδήσεις, Ευρώπη
a 206 Ειδήσεις, Ευρώπη

Η ποιότητα του νερού αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες προστασίας της δημόσιας υγείας. Στις ανεπτυγμένες χώρες παρόλο που υπάρχει σημαντικό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, εντούτοις το μέγεθος του αστικού ρυπαντικού φορτίου επιδρά αναπόφευκτα αρνητικά στα υδατικά διαθέσιμα. Τα αστικά απόβλητα περιέχουν μεγάλο φορτίο παθογόνων ιών που ούτε οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι επεξεργασίας δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως.

Είναι πλέον πολύ σύνηθες η ανίχνευση εντεροϊών σε περιβαλλοντικά δείγματα νερού, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, γαστρεντερίτιδα και άλλους τύπους αβλαβών λοιμώξεων. Τα νερά μπορούν να μολυνθούν από μολυσματικά σωματίδια (π.χ. περιττώματα και ούρα που περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς ζωικής και ανθρώπινης προέλευσης) μέσω της απελευθέρωσης επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων μέσω της επαφής ή κατανάλωσής τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ασθένειες που προέρχονται από ιούς που υπάρχουν στο νερό θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των ιών στο νερό.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και τεχνικούς. Οι υφιστάμενοι έλεγχοι για την ανίχνευση ιών στο νερό, βασιζόμενοι στη μοριακή βιολογία, έχουν υψηλό κόστος, απαιτούν μεγάλο χρόνο και φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμοι μόνο σε περιορισμένο αριθμό εργαστηρίων σε μερικές μόνο χώρες, παρόλο που όπως προαναφέρθηκε, η προστασία των δικτύων νερού απέναντι σε παθογόνους ιούς είναι κρίσιμης σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης, αναγνωρίζοντας το κενό αυτό, έκανε τη δική της προσπάθεια, δημιουργώντας μια νέα προδιαγραφή για την παρακολούθηση παθογόνων ιών στο νερό. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε ένα CWA (CEN Workshop Agreement) όπως ονομάζεται, το οποίο προδιαγράφει ένα τυποποιημένο σύστημα ανίχνευσης, για την άμεση, απλή και οικονομικά βιώσιμη παρακολούθηση των επιπέδων διαφόρων τύπων επικίνδυνων ιών.

Το CWA 17102:2017 «Wateranalysis – Virussensorsystem – Monitoring rotavirus, norovirus and hepatitis A virus in various types of water intended for human use» προδιαγράφει ένα οικονομικά βιώσιμο σύστημα επιτόπιας παρακολούθησης ροταϊών, νοροϊών και ιών ηπατίτιδας Α, σε διάφορους τύπους νερού προς ανθρώπινη χρήση (μέσω κατανάλωσης, ψυχαγωγίας ή παραγωγής τροφίμων), όπως συστήματα αστικής υδροδότησης, επιφανειακά νερά, πόσιμο νερό, υπόγειους υδροφορείς κ.λπ.

Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017 και αποτελεί το πρώτο ορόσημο προς την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προτύπου. Το CWA έχει σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τυποποίησης (CEN) διάρκεια ζωής 3 χρόνια, και μπορεί να επεκταθεί μέχρι σύνολο 6 χρόνια. Η προδιαγραφή (πηγή: CEN) διατίθεται μετά τη δημοσίευσή του από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πελατών (ΚΕΠΕ) του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

* Ο Μάριος Μαυρόγιαννος είναι χημικός μηχανικός, λειτουργός Τυποποίησης στον CYS.


Πηγή: Φιλελεύθερος