Για τις “μητέρες πατρίδες” μίλησε ο Πρόεδρος

a 11 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με τις «μητέρες πατρίδας» τα έβαλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην Κύπρο και διαμηνύοντας ότι είναι η ώρα για αποκοπή του ομφάλιου λώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην εθνική μας καταγωγή. Ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει υπόψη και δεν παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

a 1135 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Από τον Καλοπαναγιώτη, όπου τέλεσε τα εγκαίνια έργου στην ορεινή κοινότητα της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για το Κυπριακό στέλνοντας πολλά μηνύματα ως προς τις στοχεύσεις του ιδίου στις διαπραγματεύσεις αλλά και την κατεύθυνση που θα πρέπει να κοιτάξουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη σ’ ό,τι αφορά τον ρόλο των «μητέρων πατρίδων» -Ελλάδα και Τουρκία- στην Κύπρο, κυρίως στο παρελθόν. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν από όλους και «που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε ένα περιορισμένο βαθμό αρχικά οι “μητέρες πατρίδες”». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να διαχωρίσει το βαθμό ευθύνης της κάθε μιας από τις δύο «μητέρες πατρίδες», σημειώνοντας ότι η μια διαδραμάτισε στα αρχικά στάδια ενώ η άλλη συνέχισε, παραπέμποντας στο ρόλο που έπαιξαν Ελλάδα και Τουρκία πριν από την εισβολή αλλά και στην τουρκική πολιτική μετά το 1974. Οι αναφορές αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είχε επίσης μιλήσει για τις ευθύνες των δύο «μητέρων πατρίδων», δεχόμενος έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή, όπως μετά την καταστροφή του ’74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα. Βεβαίως σεβόμαστε την εθνική μας καταγωγή, αλλά τουλάχιστον θα εργαζόμαστε μαζί ως συμπολίτες, ως κάτοικοι αυτής της νήσου που ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε εδώ».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «η βάση του διαλόγου δεν παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, ούτε την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων». Σημείωσε πως «υπάρχουν κάποια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια» και ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να δούμε πώς ανατρέπονται για να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες, υποφερτές συνθήκες για όλους ανεξαίρετα».

Ακολούθως σημείωσε ότι «βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη πρώτιστα και πάνω από όλα, ως είναι φυσικό όταν ηγείσαι της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά αν θέλεις να είσαι πραγματικά και Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου ή και συμπατριώτης του σύνοικου στοιχείου, των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορείς να παραγνωρίζεις και τις δικές τους ανησυχίες».

Τέλος έστειλε το μήνυμα ότι «μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα επικρατήσει σταθερότητα και θα είμαστε υπόδειγμα σε όλη την περιοχή. Είμαστε την ίδια ώρα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σε τέτοια θέση που κυριολεκτικά να αποτελούμε τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, κρατών του αραβικού Κόλπου και της Ασίας. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τη λύση και τη σταθερότητα που θα επικρατήσει για σημαντικές επενδύσεις, για σημαντική προοπτική προκοπής».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ