Αποποιείται της βουλευτικής σύνταξης ο πρόεδρος Αναστασιάδης

α 2 Ειδήσεις
α 38 ΕιδήσειςΑποποιείται του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης ο Νίκος Αναστασιάδης ενόσω είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το θέμα που προέκυψε με τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους.

Στους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, που λαμβάνουν από το Δημόσιο, μισθό και σύνταξη, περιλαμβάνονται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και δύο υπουργοί, οι οποίοι είτε αφυπηρέτησαν πρόωρα από το Δημόσιο ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε διετέλεσαν βουλευτές και είναι άνω των 60 χρονών. Το γεγονός περιήλθε εις γνώσιν του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας τα τελευταία 24ωρα, με την ολοκλήρωση του καταλόγου με τους δικαιούχους.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που μέχρι σήμερα δεν έγιναν εμβάσματα των συντάξεών τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και των δικαιούχων υπουργών. Όπως μας λέχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο, θα λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβριο, που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η νομοθεσία για τους πολυσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων που κατάρτισε το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, οι κρατικοί αξιωματούχοι που δικαιούνται να λαμβάνουν και σύνταξη ανέρχονται στους 126, χωρίς να περιλαμβάνονται σ’ αυτούς οι κρατικοί αξιωματούχοι που αφυπηρέτησαν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το κόστος για το Δημόσιο μόνο για την κάλυψη των συντάξεων των εν ενεργεία αξιωματούχων υπολογίστηκε στα €10 εκατ. ετησίως.

Ο Γ.Ομήρου αποποιείται του δικαιώματος σύνταξης ενόσω είναι Πρόεδρος της Βουλής

Γραπτή δήλωση εξέδωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

Στη δήλωση αναφέρεται επί λέξει ότι “παρόλο που έχω την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει δικαίωμα σε καταβολή σύνταξης μόνο μετά την αποχώρησή του από το λειτούργημα του Προέδρου της Βουλής, εντούτοις δηλώνω ότι εάν και εφόσον κριθεί ότι δικαιούμαι μιας τέτοιας σύνταξης, αποποιούμαι αυτού του δικαιώματος ενόσω κατέχω το εν λόγω αξίωμα».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ