Ξέσπασε βεντέτα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για τη διζωνική

a 13 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Σε βεντέτα μεταξύ ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ τείνει να μετατραπεί το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κι αυτό γιατί είναι σαφές ότι απ’ όλους περισσότερο ενοχλήθηκαν στο ΑΚΕΛ με την απόφαση των Σοσιαλιστών της περασμένης Κυριακή.

a 1137 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων επανήλθαν και χθες επιχειρώντας να εξηγήσουν τις θέσεις τους, με τον μεν Μαρίνο Σιζόπουλο να προβαίνει και σε μια ιστορική αναδρομή της ΔΔΟ και τον Άντρο Κυπριανού να διερωτάται γιατί η ΕΔΕΚ θυμήθηκε 38 χρόνια μετά να πει ότι είναι νατοϊκό κατασκεύασμα.

Το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα που ήρθε να αντιδράσει και να σχολιάσει την απόφαση που έλαβε την περασμένη Κυριακή η ΕΔΕΚ.

Χθες επανήλθε για να απαντήσει ο Μαρίνος Σιζόπουλος με συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ να απορρίψει τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία «προκάλεσε σοβαρή ανησυχία σε διάφορους κύκλους, οι οποίοι στην αδυναμία τους να δικαιολογήσουν τη στάση τους, επιχειρούν με συνθηματολογία να αποδομήσουν τη θέση της ΕΔΕΚ».

Χαρακτηρίζοντας ως κινδυνολογία τη θέση ότι η απόρριψη της ΔΔΟ οδηγεί στη διχοτόμηση, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε ότι «στη διχοτόμηση και τον κίνδυνο ολικής προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία οδηγεί η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που κάποιοι είχαν αποδεχτεί στο Σχέδιο Ανάν και που σήμερα εξακολουθούν να συζητούν ως μορφή και περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης».

Ο ηγέτης της ΕΔΕΚ προχώρησε δε κι ένα βήμα πιο πέρα, τεκμηριώνοντας τη θέση του και ιστορικά, λέγοντας πως «η ΔΔΟ είναι νατοϊκό κατασκεύασμα με προφανή στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβλήθηκε αρχικά από την Τουρκία τη δεκαετία του 1960 και υιοθετήθηκε επίσημα και από τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα μετά το 1974 όταν το σχέδιό τους για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκική εισβολή του 1974 και την επιβολή της διπλής ένωσης δεν έγινε πραγματικότητα».

Κατά τον κ. Σιζόπουλο είναι «άξιον απορίας κύκλοι οι οποίοι εμφανίζονται ως αντι-νατοϊκοί να υποστηρίζουν νατοϊκή λύση στο Κυπριακό». Κάλεσε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και όσα κόμματα που υποστηρίζουν τη ΔΔΟ «να κάνουν ένα ταξιδάκι προς τη Βοσνία, η οποία αποτελεί ένα νατοϊκό κατασκεύασμα διζωνικής τρικοινοτικής ομοσπονδίας» και η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.

Και όπως ήταν φυσικό οι αναφορές του κ. Σιζόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος να εκφράζει έκπληξη γιατί ένας πολιτικός, τον οποίο θεωρεί σύγχρονο, ανακαλύπτει με 37 χρόνια καθυστέρηση επιχειρήματα για να μπορέσει να στηρίξει νεοφανείς και επικίνδυνες θέσεις.

Ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια μετά τις συμφωνίες του 1977, οι οποίες επαναλήφθηκαν, η ΕΔΕΚ δεν διαπίστωσε ότι η ΔΔΟ «είναι κατασκεύασμα νατοϊκο και οδηγεί στη διχοτόμηση γι’ αυτό πρέπει να το στείλουμε στο πυρ το εξώτερον και το ανακαλύπτεται σήμερα». Η εκτίμηση του κ. Κυπριανού είναι πως άλλα είναι τα κίνητρα που καθοδηγούν την ΕΔΕΚ, «τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

Επανέλαβε το ερώτημά του εάν υπάρχει κάτι καλύτερο να εισηγηθούν αυτοί που απορρίπτουν τη λύση ΔΔΟ. Συνεχίζοντας προειδοποίησε πως τέτοιες προσεγγίσεις «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και το λαό της» και κάλεσε τα κόμματα να σταματήσουν αυτή τη συζήτηση. Είναι λυπηρό, είπε, εκ των υστέρων να ανακαλύπτονται επιχειρήματα για να στηρίξουν νεοφανείς θέσεις.

Παρέπεμψε και στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, η οποία ήταν, όπως είπε, ομόφωνα και το ΕΥΡΩΚΟ, που ήταν το κόμμα που διαφωνούσε με τη ΔΔΟ, είχε ζητήσει να υπάρχει υποσημείωση ότι συμφωνούσε με το κοινό ανακοινωθέν με εξαίρεση στην αναφορά στη ΔΔΟ. Αυτό φαίνεται να ενόχλησε ακόμα περισσότερο την ΕΔΕΚ, η οποία σκοπεύει να επανέλθει και σήμερα για να δώσει περισσότερες απαντήσεις.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ