Κηδεύεται ακόμα ένας αγνοούμενος της Σωτήρας

a 125 Νέα Αμμοχώστου
a 3765 Νέα Αμμοχώστου

Κηδεύεται, αύριο Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 39 χρόνια μετά, ο ήρωας Αντώνης Παντελή (Ράφτη) του Αντρέα και της Αναστασίας από τη Σωτήρα, ο οποίος αγνοοείται από τις 14 Αυγούστου 1974, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο της ανάλυσης του γενετικού υλικού.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στη Σωτήρα, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, και ώρα 11:30π.μ.

Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δρ. Στέλιος Δ. Χειμώνας.
Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Σωτήρας.

Θα προηγηθεί πομπή στις 10:40π.μ. με τα οστά του ήρωα από την οικία του στην οδό Σωτήρος 12 μέχρι τον Ιερό Ναό Αναστάσεως.

Αντί στεφάνων, εισφορές για την αναστύλωση του εξωκλησιού του Αγίου Θεοδώρου Χορτακίων στη Σωτήρα.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Παντελή

a1 18 Νέα Αμμοχώστου

Ο Αντώνης γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1955. Ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του. Μετά την αποφοίτηση του το 1967 από το Δημοτικό, παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια στο Κέντρο Ανωτέρων Σπουδών Αμμοχώστου (ΚΑΣΑ). Στα 16 του χρόνια επέλεξε να ακολουθήσει την τέχνη του πατέρα του μαθαίνοντας ραπτική.

Τον Γενάρη του 1974 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά. Με το βαθμό του δεκανέα τοποθετήθηκε στο 399 ΤΠ στο Μπογάζι, όπου τον βρήκε και το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου.

Στις 23 Ιουλίου το 399 από τον Πενταδάχτυλο που βρισκόταν στην πρώτη φάση της εισβολής, μετακινήθηκε στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Σε ένα από τα φυλάκια της περιοχής εκείνης συνάντησε για τελευταία φορά την μητέρα του Αναστασία στις 11 Αυγούστου.

Το πρωί της 14ης Αυγούστου το τάγμα του Αντώνη βρίσκεται ανάμεσα σε μια κόλαση πυρός. Στις 10 το πρωί αντικρίζουν απέναντι τους μια ομάδα στρατιωτών. Οι φαντάροι του 399 νομίζουν ότι είναι φίλιο τάγμα που υποχωρεί. Ο δεκανέας Παντελή σπεύδει να τους συναντήσει. Όταν τους πλησιάζει αυτοί τον λογχίζουν. Το παλικάρι γέρνει στο έδαφος.