Ο Υπουργός Παιδείας σήμερα στη Σωτήρα για τα εγκαίνια της Μαθητικής Έκθεσης Ζωγραφικής Επαρχίας Αμμοχώστου

DSC00464 Νέα Αμμοχώστου
DSC00464 Νέα Αμμοχώστου

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας διοργανώνει για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Μαθητική Έκθεση Ζωγραφικής όλων των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επαρχίας Αμμοχώστου με θέμα: «ΓΝΩΡΙΖΩ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ». Στην έκθεση συμμετέχουν και τα σχολεία του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, ενώ στα εγκαίνια θα παρευρεθούν μαθητές από την κατεχόμενη Καρπασία, καθώς και ο καθηγητής τέχνης, κύριος Φάνης Σεργίου ο οποίος φιλοτέχνησε την αφίσα του διαγωνισμού, και έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης.

a 133 Νέα Αμμοχώστου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, σήμερα Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στις 4:30μ.μ. στο Δημαρχείο Σωτήρας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 9 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2014 στο Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας.

Η επιλογή του θέματος της έκθεσης ««ΓΝΩΡΙΖΩ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ» έγινε βασιζόμενη στους εξής λόγους:

1. Το θέμα αποτελεί στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά,

2. Την γνωριμία των μαθητών για την ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους, τους μύθους, τα ήθη και έθιμα των διάφορων περιοχών του τόπου μας, τόσο των ελεύθερων περιοχών όσο και της κατεχόμενης πατρίδας μας,

3. Προσπάθεια διατήρησης άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων χωριών και πόλεών μας,

4. Ανάπτυξη προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών σαν αυτή, αναδεικνύουν, μέσα από γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά και γλωσσικά στοιχεία, το ενιαίο και αδιαίρετο του τόπου μας και ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας.

5. Οι μαθητές μαθαίνουν να διεκδικούν την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας με ειρηνικά μέσα και στη βάση της εφαρμογής των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου.

6. Προσπάθεια γνωριμίας των μαθητών με τις τέχνες και την ευκαιρία έκφρασης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας των βασικότερων συναισθημάτων του ανθρώπου.

Στην Έκθεση Ζωγραφικής συμμετέχουν όλα τα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου, όπως αυτά είναι αναρτημένα στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετέχουν πέραν των 140 έργων από 27 συνολικά σχολεία (Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, Α’ Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου, Β’ Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου, Δημοτικό Σχολείο Βρυσούλων-Αχερίτου, Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας, Α’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας, Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας, Α’ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου, Β’ Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου, Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, Β’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, Δ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, Β’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας, Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους, Xenion Highschool, Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας, Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Λύκειο Παραλιμνίου, Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου και Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Η επιλογή των έργων έγινε μετά από ενδοσχολικό διαγωνισμό στον οποίο επιλέγηκε ένα έργο από κάθε τάξη (από κάθε έτος) των σχολείων. Από τους μαθητές ζητήθηκε να δημιουργήσουν ένα έργο με ελευθερία επιλογής υλικών, που να απεικονίζουν τα συναισθήματά τους που εκφράζονται από το θέμα της έκθεσης «ΓΝΩΡΙΖΩ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ».

Η Έκθεση Ζωγραφικής τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου και του Έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.