Τα μισά οχήματα κυκλοφορούν παράνομα

a 64 Ειδήσεις
a 1379 ΕιδήσειςΑπό τα 788.980 εγγεγραμμένα οχήματα, μόνο τα 360.752 (δηλαδή περίπου τα μισά ή το 55%) κυκλοφορούν στους δρόμους νόμιμα. Μέσα στα υπόλοιπα, υπάρχουν 55.000 περίπου εγγεγραμμένα οχήματα που είναι δηλωμένα ως ακινητοποιημένα.

Τα άλλα 375.000 περίπου οχήματα, όμως, δεν διαθέτουν είτε άδεια κυκλοφορίας, είτε Πιστοποιητικό Καταλληλότητας, είτε ασφαλιστική κάλυψη. Αρκετές χιλιάδες από αυτά τα οχήματα, δεν διαθέτουν συνδυασμό δύο ή και των τριών απαραίτητων και σημαντικών στοιχείων σε ισχύ, δηλαδή ούτε άδεια κυκλοφορίας, ούτε Πιστοποιητικό Καταλληλότητας, ούτε και ασφαλιστική κάλυψη.

Έκπληξη προκαλεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων οχημάτων που δεν έχουν σε ισχύ την ελάχιστη απαιτούμενη από τον νόμο ασφαλιστική κάλυψη -204.301 οχήματα δεν έχουν ασφάλεια. Κάτι που προφανώς πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία και τις Αρχές που ασκούν έλεγχο, αφού πρόκειται για σοβαρό παράπτωμα, που φέρνει και πολλές επιπλοκές σε περιπτώσεις οδικών δυστυχημάτων, ιδιαίτερα για τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 788.980 εγγεγραμμένων οχημάτων, οι 204.301 ή το 26% -περίπου κάθε τέταρτο όχημα- δεν έχουν σε ισχύ ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμα και αν αφαιρεθούν από τους αριθμούς τα δηλωμένα ως ακινητοποιημένα οχήματα, το ποσοστό παραμένει επικίνδυνα μεγάλο -ένα στα πέντε οχήματα είναι χωρίς ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης, σε περιπτώσεις δυστυχημάτων, όχι μόνο δημιουργεί σοβαρές ευθύνες για τον οδηγό, αλλά και αφήνει εκτεθειμένο τον οδηγό του άλλου οχήματος, όπως και τους επιβάτες του ιδίου του ανασφάλιστου οχήματος -που στις πλείστες περιπτώσεις είναι η οικογένεια του ίδιου του οδηγού.

Βέβαια, ο νόμος προνοεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις εμπλέκεται για αποζημιώσεις Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων, ωστόσο αυτό δεν απαλλάσσει τον οδηγό.

Για τον οδηγό οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, η νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση μέχρι και ενός έτους ή/και πρόστιμο της τάξης των 1.700 ευρώ, όπως και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για το διάστημα που θα αποφασίσει το Δικαστήριο, ενώ αν δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγός συλλαμβάνεται να οδηγά χωρίς ασφάλεια, μπορεί και να του στερηθεί πλήρως το δικαίωμα να έχει άδεια οδήγησης. Αν ο οδηγός μη ασφαλισμένου οχήματος, δεν είναι ο ιδιοκτήτης του, τότε συνέπειες υπάρχουν και για τον ιδιοκτήτη.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα οξύ, αφού ταυτόχρονα 98.862 οχήματα, δεν έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Συγκεκριμένα, από τις 204.301 οχήματα χωρίς ασφάλεια, τα 66.687 οχήματα, δεν έχουν ούτε Πιστοποιητικό Καταλληλότητας, ενώ από τα υπόλοιπα 584.679 εγγεγραμμένα οχήματα που έχουν ασφάλεια, τα 32.175 έχουν ληγμένο Πιστοποιητικό Καταλληλότητας.

Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί είναι ακριβείς με βάση τα δεδομένα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και ζητήθηκαν από τον «Φ» με αφορμή την καταδίκη σε μονοετή φυλάκιση νεαρού που προκάλεσε θανατηφόρο δυστύχημα με όχημα που μεταξύ άλλων δεν καλυπτόταν από ασφαλιστική κάλυψη.

Με άδεια κυκλοφορίας, αλλά όχι ασφάλεια και ΜΟΤ

Αξίζει να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τις 788.980 εγγεγραμμένα οχήματα υπάρχουν και 368.020 οχήματα, των οποίων ακόμα δεν έχει ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους, αν και η περίοδος ανανέωσης λήγει στο τέλος της εβδομάδας.

Όμως και από τις υπόλοιπες 420.960 οχήματα που έχουν ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας, για τα οποία είναι προφανές ότι κυκλοφορούν, οι αριθμοί που αφορούν αυτά που είναι χωρίς ασφάλεια σε ισχύ και χωρίς Πιστοποιητικό Καταλληλότητας τρομάζουν.

Συγκεκριμένα, από αυτά έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί η ασφάλεια 51.425 οχημάτων. Όμως και από τα υπόλοιπα 369.535 οχήματα που έχουν και άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια σε ισχύ, για 8.783 έχει λήξει το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για οχήματα που δεν έχουν Πιστοποιητικό Καταλληλότητας σε ισχύ, ακόμα και να είναι ανανεωμένη η άδεια κυκλοφορίας, θεωρείται «ανασταλείσα». Ο Νόμος προβλέπει για τον ιδιοκτήτη οχήματος που κυκλοφορεί χωρίς Πιστοποιητικό Καταλληλότητας μέχρι τρίμηνη φυλάκιση ή/και πρόστιμο μέχρι 1.700 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι εγγεγραμμένα οχήματα (788.980) είναι όλα τα οχήματα που είναι ενεργά στο μητρώο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, δηλαδή δεν έχουν διαγραφεί είτε λόγω καταστροφής ή απόσυρσης ή λόγω μη καταβολής για τρία συνεχή χρόνια τελών κυκλοφορίας. Τα οχήματα με εν ισχύ άδεια κυκλοφορίας (420.960) είναι οχήματα που ανανέωσαν μέχρι τώρα την άδεια κυκλοφορίας για το 2015.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες το πρόβλημα θα εμφανιστεί με έντονο τρόπο, αφού λήγει η περίοδος ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας και όσοι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Καταλληλόλητας ή ασφαλιστική κάλυψη, δεν θα μπορέσουν να ανανεώσουν ούτε την άδεια κυκλοφορίας τους.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ