Αλλάζει ο σχεδιασμός της μαρίνας Αγίας Νάπας

CEB1 19 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Από την αρχή ξεκινά η διαδικασία για τη μαρίνα Αγίας Νάπας σε επίπεδο Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου η αναθεωρημένη μελέτη που υποβλήθηκε και στην οποία έχουν επέλθει ουσιαστικές αλλαγές στο όλο έργο, με την ένταξη επιπρόσθετης έκτασης γης για νέες τουριστικές χρήσεις. Αναμένεται μετά την εξέταση να προκύψει και νέα γνωμάτευση από την Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία θα αποτελέσει εργαλείο υποστήριξης για την Μ.Μ. Makronisos Marina Ltd στην εξασφάλιση της απαιτούμενης πολεοδομικής άδειας και όλων των άλλων σχετικών εγκρίσεων.

CEB1 1657 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν την αναθεώρηση της διάταξης της μαρίνας και της σύνθεσης των χώρων ελλιμενισμού, προσθήκη δεύτερου πύργου, αφαίρεση του τεχνητού νησιού, κ.λπ. Με βάση τους προγραμματισμούς για τα έργα στη μαρίνα Αγίας Νάπας αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου να πέσουν οι υπογραφές με την εργοληπτική εταιρεία, η οποία θα κερδίσει την προσφορά για την κατασκευή και τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στις 15 Φεβρουαρίου λήγει η ημερομηνία υποβολής των προσφορών (έχουν δικαίωμα συμμετοχής 12 εταιρείες) οι οποίες θα αξιολογηθούν και το έργο θα κατοχυρωθεί στον καλύτερο προσφοροδότη.

Η προτεινόμενη μαρίνα θα αναπτυχθεί στο δυτικό άκρο της Αγίας Νάπας, σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα γης ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος. Η σύμβαση μίσθωσης υπογράφτηκε στις 27 Απριλίου 2013 και έχει ισχύ 53 χρόνια.

Η μαρίνα θα έχει δυναμικότητα 600 θέσεων ελλιμενισμού. Θα περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις συνολικής έκτασης περίπου 30.000 τ.μ., γραφεία διοίκησης έκτασης 2.000 τ.μ. και 850 περίπου θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Το κόστος για την ανάπτυξη της μαρίνας θα είναι γύρω στα €220 εκατ.

Σημειώνεται ότι στις 13 Ιανουαρίου 2015 εκδόθηκε σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση και αφορούσε στο χωροταξικό σχέδιο του 2013. Ωστόσο, μετά τις νέες συνθήκες που αγοράς που προέκυψαν από την πρόσφατη οικονομική ύφεση, εκπονήθηκε νέα μελέτη βιωσιμότητας ώστε να προσδιοριστούν οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις για το έργο.

Επέκταση του έργου κατά 14.000 τ.μ.

Τα αποτελέσματα των μελετών κατέδειξαν ότι για να καταστεί το έργο οικονομικό βιώσιμο απαιτούνται επιπλέον 14.000 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού καθώς και να διευρυνθούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, ώστε να περιληφθούν πολυτελείς τουριστικές μονάδες και πολυτελή μικρά ξενοδοχεία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των φυσικών μοντέλων και μαθηματικών μοντέλων, καθώς και της επιπρόσθετης γεωτεχνικής έρευνας που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαδικασίας σχεδιασμού του έργου, υπέδειξαν ότι ήταν απαραίτητες ορισμένες προσαρμογές στην προηγούμενη σχεδιαστική φιλοσοφία, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κυματοθραύστη και η ηρεμία της λεκάνης, αλλά και για να βελτιωθεί αποτελεσματικότητα του έργου.

Στις 17 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα της Makronisos Marina αναφορικά με τα επιπρόσθετα 14.000 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού και νέες επιτρεπόμενες χρήσεις. Μετά από διαβουλεύσεις ετοιμάστηκε το τελικό χωροταξικό σχέδιο στις 30 Οκτωβρίου 2015.

Λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο, το έργο όπως προτείνεται στο τελικό χωροταξικό σχέδιο του 2015, θα επιφέρει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία, με τα συναφή κοινωνικοοικονομικά οφέλη να υπερτερούν των αρνητικών επιδράσεων στο περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης, αντιστάθμισης και μετριασμού.

Ανάμεσα στα βασικά οφέλη είναι οι αυξημένες προοπτικές εισοδήματος και ευκαιρίες απασχόλησης στους τομείς κατασκευών, ναυσιπλοΐας, τουρισμού, αναψυχής και εμπορίου. Η μαρίνα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως συγκρότημα για άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα, αλλά και να ελκύσει επενδύσεις από διάφορες άλλες βιομηχανίες. Εκτιμάται ότι η μαρίνα ως σημείο αναφοράς θα δημιουργήσει προοπτικές για την ανάπτυξη ενός διασυνδεμένου δικτύου δημόσιων και τουριστικών χώρων, οι οποίοι θα συνδέονται με το περιφερειακό δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δημόσιων μεταφορών.

Μέτρα αντιστάθμισης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον

Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εντοπίσει τις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές/ δομημένο περιβάλλον που προκύπτουν από την κατασκευή και τη λειτουργία της μαρίνας Αγίας Νάπας. Ο μελετητής έχει αξιολογήσει όλες τις επιπτώσεις του έργου και προτείνει μέτρα για την αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τις πιο σημαντικές αλλαγές ενδέχεται να δεχθούν το παράκτιο τοπίο της περιοχής, οι παρακείμενοι θαλάσσιοι υδάτινοι πόροι και τα χερσαία θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αντί να μετακινήσουν το έργο, μετακινούν τον βιότοπο

Η προτεινόμενη μαρίνα θα αναπτυχθεί εντός της μεταναστευτικής διαδρομής πουλιών της Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι». Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο για τη διαχείμαση του απειλούμενου είδους στην Ευρώπη, βραχοπλουμίδι (charadrius leschenaultii).

CEB11 2 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η έκθεση της Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων από την κατασκευή του έργου αξιολογήθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή, και, σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι επιπτώσεις του έργου αναμένεται να είναι αρνητικές και μη αναστρέψιμες για το είδος charadrius leschenaultii, το οποίο διαχειμάζει στην περιοχή, όσο και τα άλλα είδη και αποτελεί το είδος χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Σημειώνεται ότι σκοπός της περιοχής Natura 2000 είναι η προστασία 18 ακόμη ειδών ορνιθοπανίδας, η διατήρηση και προστασία ειδών που περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου, καθώς και η προστασία και διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της περιοχής.

Δεδομένου ότι, οι επιπτώσεις του έργου στη ΖΕΠ και το είδος charadrius leschenaultii, θα είναι αρνητικές μη αναστρέψιμες και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία επικαλέστηκε επιτακτικούς λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομένων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως, για να μπορέσει να προχωρήσει στην αδειοδότησή του, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, του υπουργείου Εσωτερικών, ως αντισταθμιστικό μέτρο έχει διευρύνει τη ΖΕΠ του Κάβο Γκρέκο, ώστε να συμπεριλάβει περιοχή κατάλληλη για τη διαβίωση του εν λόγω είδους. Με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών ημερ. 12 Μαΐου 2015 επεκτάθηκε η περιοχή ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο με την προσθήκη νέας έκτασης 1.896 εκτάρια.

Η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τον χαρακτηρισμό του εν λόγω έργου ως «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος» και της έχουν κοινοποιηθεί τα προαναφερόμενα αντισταθμιστικά. Μέχρι στιγμής πάντως δεν κοινοποιήθηκε η απόφαση των Βρυξελλών.

Πηγή: Φιλελεύθερος