Ο Δήμος Σωτήρας τίμησε την ημέρα Ανάμνησης για τους νεκρούς των δυο Παγκοσμίων Πολέμων

a3 3
a3 38

Με μια λιτή τελετή και την καθιερωμένη τήρηση δυο λεπτών σιγής στις 11:00 ακριβώς το πρωί ο Δήμος Σωτήρας απέδωσε την περασμένη Δευτέρα το δέοντα φόρο τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στους Κύπριους που έδωσαν τη ζωή τους κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο μνημείο Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αφορμή την Ημέρα Ανάμνησης (ή Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας) στις 11 Νοεμβρίου, δεδομένου του ότι στις 11 Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα», τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη της Κομπιέν, η συνθήκη ανακωχής των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ με τη Γερμανία, με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στη λιτή εκδήλωση που τελέστηκε στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου μας, κατέθεσαν στεφάνι παιδιά του Α’ Δημοτικού Σωτήρας καθώς και ο Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Τάκκας.

Εκδηλώσεις και από την Κυπριακή Δημοκρατία


«Αποτελεί υποχρέωση, τόσο της εκάστοτε Κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας μας γενικότερα, να θυμάται και να τιμά του ανθρώπους που έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, αυτό της ζωής, στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας» ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τον οποίο ανέγνωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέδειξε τη μεγάλη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη των λαών τα δεινά που επέφερε η άνοδος του φασισμού κατά την δεκαετία του `30, ως μια ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης για την προσφορά των βετεράνων μας προς την πατρίδα μας αλλά και την ανθρωπότητα. «Να κρατηθεί» είπε, «ζωντανή η ανάμνηση εκατομμυρίων θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που χάθηκαν άδικα στα πλαίσια των ανταγωνισμών για επιρροή, οικονομική ισχύ και επεκτατισμό, για να θυμόμαστε τον όλεθρο που γνώρισε η ανθρωπότητα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και να προσπαθούμε να αποτρέπουμε παρόμοιους ολέθρους στο μέλλον».

Ιδιαίτερα, όπως σημείωσε «σήμερα, που έχουμε αντιμετωπίσουμε μια τεράστια σε εύρος παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έχει οδηγήσει τις κοινωνίες των χωρών της Ευρώπης σε αδιέξοδα» και με δεδομένο ότι «οι οικονομικές κρίσεις ιστορικά δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό και τα αντισώματα της κοινωνίας ενάντια στις ακραίες, φασιστικές αντιλήψεις».

Τονίζοντας ότι ο ναζισμός φασισμός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοκρατία, το μεγαλύτερο απόκτημα του ανθρώπου που γέννησε ο ίδιος ο ελληνικός πολιτισμός αλλά και πως η άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη πορεία με έμφαση στην ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας και όχι την ασυδοσία της αγοράς και του άνομου κέρδους».

«Είναι υποχρέωση να μεταφέρουμε στους νέους μας τα ιδανικά της ειρήνης και της αντιφασιστικής νίκης για να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις αξίες αυτές, οι οποίες διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρές μάχες και με πολλές θυσίες. Είναι υποχρέωση μας να πούμε στις νέες γενιές για την ιστορία, ώστε να μην χρειαστεί να ζήσουν ξανά τη φρίκη και να μην αναγκαστούν να δώσουν ξανά την αιματηρή μάχη για αυτά που σήμερα μπορεί να θεωρούμε ως δεδομένα» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία, αποτελεί, όπως ανέφερε, μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας καθώς με τριάντα και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η Κύπρος κατατάσσεται συγκριτικά ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Οπως ανέφερε στο χαιρετισμό του Πρόεδρος, αυτός ο αριθμός αποτελούσε το 10% του πληθυσμού, αφού τότε ο πληθυσμός της Κύπρου ανερχόταν στις 300 χιλιάδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως παρόλο που κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η μάχη κατά του φασισμού κερδήθηκε τότε, εντούτοις επτά σχεδόν δεκαετίες μετά, ο λαός μας ακόμα αγωνίζεται για την εφαρμογή των αρχών της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. «Η Κύπρος δυστυχώς παραμένει υπό την ημικατοχή του τουρκικού στρατού, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και σωρείας ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε.

Επεσήμανε τέλος πως «τιμώντας σήμερα την ημέρα μνήμης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους ως προσφορά στην πατρίδα μας αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα» και διαβεβαίωσε τους βετεράνους ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που διάγει η ανθρωπότητα, ο αγώνας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την επανένωση και την απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού μας, θα συνεχιστεί. «Δίνουμε την υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Λοΐζος Δημητρίου, αφού υπενθύμισε ότι η Ημέρα Ανάμνησης, γνωστή και ως Ημέρα της Παπαρούνας ή Ημέρα των Βετεράνων έχει καθιερωθεί στην Κύπρο για να τιμούνται τα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που είχαν θυσιάσει τη ζωή τους για την ελευθερία κατά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, επεσήμανε πως «οφείλουμε ένα παντοτινό χρέος προς όλους εκείνους που πολέμησαν και με τη θυσία τους έσωσαν την ανθρωπότητα από τη ναζιστική τυραννία.

Αναφέροντας ότι και η μικρή Κύπρος είχε δώσει το παρόν της και στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε πως ιδιαίτερα κατά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κύπρος προσέφερε 20.000 εθελοντές και εθελόντριες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους αλλά και πως πέραν των 600 από αυτούς φονεύθηκαν και βρίσκονται θαμμένοι σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 16 χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Σημείωσε ακόμη πως σε δέκα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη είχαν κρατηθεί 2.500 Κύπριοι αιχμάλωτοι μέχρι τη λήξη του πολέμου από τους οποίους οι 35 πέθαναν από τις στερήσεις και τις κακουχίες ενώ μερικοί εκτελέστηκαν.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι Υπουργοί Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους και Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, Πρέσβεις, ‘Ύπατοι Αρμοστές και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο και βετεράνοι πολεμιστές.

Τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).

SotiraNews/SigmaLive