Με δύο νέες παραλίες ο Δήμος Σωτήρας μπαίνει δυναμικά στον τομέα του τουρισμού

a 17 Νέα Αμμοχώστου
a 4491 Νέα Αμμοχώστου

Ο τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν τον κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, με το μεγαλύτερο μερίδιο να προέρχεται από την επαρχία Αμμοχώστου. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την ανακήρυξη της Σωτήρας σε Δήμο, αποφάσισε να λάβει την σοφή απόφαση της στροφής προς τον τομέα του τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι πρότινος η Σωτήρα, παρά το πλεονέκτημα της μοναδικής ακτογραμμής έκτασης δύο χιλιομέτρων, τη σημαντική εκκλησιαστική κληρονομιά και τα περίφημα παραδοσιακά εστιατόρια κυπριακής γαστρονομίας δεν είχε καμία βλέψη στον τουρισμό. Αυτό οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων με την αγροτική παραγωγή, στην ακατάσχετη οικοδομική ανάπτυξη η οποία συνετέλεσε στην «άξεστη» αλλοίωση της παραλιακής περιοχής και στην ένταξη της περιοχής αυτής στο Natura 2000 που απαγορεύει κάθε μορφής ανάπτυξη.

a2 1 Νέα Αμμοχώστου

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Σωτήρας συγκρίνοντας την πενιχρή οικονομική αρωγή του κράτους με τις νέες προοπτικές που επιφέρει ο τουρισμός, αποφάσισε να εγκαινιάσει ένα καθ’ όλα μεγαλεπήβολο αλλά παράλληλα ελπιδοφόρο σχέδιο της ανάπλασης της παραλιακής περιοχής με την αναμενόμενη προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος που αυτή θα επιφέρει.

Έτσι, προχώρησε σε ένα πλήρη ανασχεδιασμό του παραλιακού μετώπου με την ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου εστιατορίου της Αγίας Θέκλας και τη μετατροπή του σε ένα μοντέρνο και φιλόξενο χώρο αναψυχής. Παράλληλα, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν τη σημαντική απόφαση της δημιουργίας δύο νέων παραλιών δυτικά της Αγίας Θέκλας. Ουσιαστικά, οι δύο νέες αυτές παραλίες (με τις ονομασίες Ποσειδώνας και Σειρήνες) δημιουργήθηκαν χωρίς καμία επέμβαση προς το φυσικό στοιχείο, όπως άλλωστε επιβάλλει και το σχέδιο Natura 2000. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην απομάκρυνση των πετρών και της βλάστησης που υπήρχε επάνω στην άμμο με το αποτέλεσμα να είναι καταπληκτικό, αφού δημιουργήθηκαν πλέον δύο από τις ομορφότερες και πλουσιότερες σε άμμο παραλίες παγκύπρια. Επίσης, ο Δήμος μερίμνησε και για την εγκατάσταση περιπτέρων αναψυχής αλλά και χώρων υγιεινής στις παραλίες, κάνοντάς τις πλήρως οργανωμένες με κρεβατάκια και ομπρέλες. Πέραν τούτου, οι παραλίες είναι πλήρως προσανατολισμένες και επικεντρωμένες στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αφού παρέχουν όλες τις ειδικές διευκολύνσεις.

Ειδικό ενδιαφέρον για τις παραλίες της Σωτήρας έχει επιδείξει και το Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης, το οποίο θα επισκεφθεί το Δήμο Σωτήρας στα μέσα Μαΐου για την μελέτη των φοιτητών του που επικεντρώνεται στην διαμόρφωση παραλιών με στόχο την παροχή διευκολύνσεων προς ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

a1 1 Νέα Αμμοχώστου

Θετική, επίσης, είναι και η στάση των τουριστικών πρακτόρων και των πρακτόρων τέλεσης πολιτικών γάμων, αφού το ενδιαφέρον τους για την περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αναμένοντας την αναμόρφωση της παραλιακής περιοχής της Σωτήρας και την προσθήκη ενός νέου τουριστικού προορισμού στον χάρτη της επαρχίας μας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι εργασίες στις παραλίες έχουν συντελέσει στον τριπλασιασμό των κρατήσεων πολιτικών γάμων για το 2013, κάτι που επιφέρει άμεσα έσοδα για το Δήμο.

Εν κατακλείδι, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας, μπορούν πλέον να ενασμενίζονται για τη μεταβολή της Σωτήρας σε ένα νέο τουριστικό προορισμό, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Η οικονομική κρίση που κτύπησε την πόρτα της χώρας μας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποφασιστική και προγραμματισμένη στροφή προς τον τουρισμό, ο οποίος θα επιφέρει άμεσα κέρδη, αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και μεταβολή της Σωτήρας σε ισχυρή παρουσία στον τουριστικό χάρτη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Δήμος Σωτήρας έχει πλέον αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τα προτερήματα τα οποία τόσο καιρό άφηνε στην αφάνεια, και με το City Branding που ήδη ετοιμάζεται να υλοποιηθεί θα αποκτήσει την ταυτότητα και την δυναμική που του αρμόζει.

Μαρίνος Παυλικκάς
Πηγή: Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου