Απέχουν από τα μαθήματά τους οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι για τα κόμιστρα

a 139 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3064 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε αποχή από τα μαθήματά τους για μια διδακτική περίοδο κατέρχονται σήμερα 9 Ιανουαρίου 2014 οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της ελεύθερης Κύπρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση από την 7η Ιανουαρίου 2014 της δωρεάν μεταφοράς μαθητών με σχολικά λεωφορεία.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Κύκκου Β’ στην Λευκωσία κοινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ).

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου δήλωσε ότι η οργάνωση δεν αποδέχεται την εκτίμηση ότι η απόφαση για επιβολή κομίστρων βαραίνει αποκλειστικά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας λέγοντας ότι «με καλή θέληση είχαμε καταφέρει να βρούμε λύσεις ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους τομείς».

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει η καλή διάθεση όλων εκτός από τα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών» τα οποία κάλεσε «εάν θέλουν να παρακαθίσουν σε διάλογο ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να μπορέσει το πρόβλημα να βρει την λύση του».

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα δεν είναι τα δέκα ή δεκαπέντε ευρώ του εισιτηρίου για τα λεωφορεία αλλά είναι θέμα γενικότεροι οικογενειακού προϋπολογισμού και δυσμενούς διάκρισης γιατί δεν γίνεται ένας γονέας που έχει δύο παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο να μην πληρώνει κόμιστρα και ένας γονέας που έχει παιδιά στο γυμνάσιο να πληρώνει».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Μονογιός είπε ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα του πρώτου μέτρου, εάν δούμε ότι δεν πετύχει, θα συσκεφθούμε και τότε θα αποφασίσουμε το επόμενο».

Ανέφερε ότι «η εισαγωγή κομίστρων είναι ένα εγκληματικό μέτρο αφού εφαρμόζεται την ίδια στιγμή που ένας στους πέντε μαθητές μας δεν έχει τα απαραίτητα για το σχολείο και γονείς αρκετών συμμαθητών μας είτε είναι άνεργοι, είτε μειώθηκαν οι μισθοί τους» και αποτελεί επίσης, «ακόμα ένα κτύπημα για την παιδεία».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι δεν δόθηκε καμία απάντηση για το πώς καθορίστηκε το ύψος των κομίστρων και γιατί έχουν επιβληθεί ενώ εξέφρασε κάθετη αντίθεση ότι είναι με προτροπή των γονέων τους που οι μαθητές αύριο θα απέχουν για μια διδακτική περίοδο από τα μαθήματά τους.

«Εμάς δεν είναι ο σκοπός μας αυτός και κανένας δεν θέλει να απέχουν οι μαθητές από τα μαθήματά τους γιατί στο τέλος της ημέρας όλα αυτά στρέφονται ενάντια στους μαθητές και ουδέποτε ήμασταν εκείνοι οι οποίοι προέτρεπαν μαθητές να χάνουν χρόνο από τα μαθήματά τους», είπε ο κ. Στεφάνου.

Ανέφερε πως ως γονείς, «προσπαθούμε πάντα σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να εξεύρουμε τρόπους ώστε να γίνει εφικτό να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί εκείνη την διδακτέα ύλη η οποία επιβάλλεται και σύμφωνα με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα να διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο μέχρι και το τελευταίο ‘σίγμα’ να μπορούν να την διδάξουν».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι με σοβαρότητα που αντιλαμβάνονται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών τις δικές μας προθέσεις και έχουν χαρακτηρίσει, εμμέσως πλην σαφώς, αξιοπρεπείς τους γονείς οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει εισιτήρια για τα παιδιά τους».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την θέση «δεν θεωρήσαμε σωστό να απαντήσουμε γιατί μέσα από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ απάντησαν οι απλοί πολίτες που είχαν ερωτηθεί και είπαν ότι αξιοπρεπής είναι και ένας που είναι άδεια η τσέπη του γιατί είναι άνεργος και θα μείνει και αύριο άνεργος γιατί μέρα με την μέρα αυξάνεται η ανεργία. Έχουν και αυτοί την αξιοπρέπεια και την σοβαρότητά τους».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Τάσου Μητσόπουλου σε τηλεοπτικό κανάλι ο οποίος «μας παρέπεμψε, χαρακτηρίζω, ειρωνικά, να διαπραγματευτούμε εμείς με την Τρόικα και αν μπορέσουμε να εξεύρουμε τρόπους για να γίνει εξοικονόμηση των δέκα αυτών εκατομμυρίων να τους υποδείξουμε τον τρόπο».

Αναφέρθηκε και στα διαμειφθέντα κατά την «πρώτη και τελευταία» συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για το θέμα των κομίστρων με τον Εκπρόσωπο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να δηλώνει, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «ότι πριν την επιβολή των κομίστρων 31.550 μαθητές δηλαδή πέραν του συνόλου του 60% των μαθητών Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης χρησιμοποιούσε την δωρεάν διακίνηση με τα λεωφορεία ενώ μετά την επιβολή κομίστρων από αυτούς τους μαθητές 85% θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λεωφορείο.

«Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ οξύτερο», είπε ο κ. Στεφάνου αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι μετά την επιβολή των κομίστρων, χθες και σήμερα, έχουν τελικά χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι δηλώσεις επί του θέματος έγιναν μόνο από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκο Μιχαηλίδη, ότι 70% από όσους χρησιμοποίησαν το λεωφορείο χθες έχει εξασφαλίσει εισιτήρια «αν και σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι λεωφορείο χρησιμοποίησαν χθες 1400 άτομα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Στέφανος Σάββα διερωτήθηκε κατά πόσον «ο ρόλος που επέμεινε στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι να διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα, από την στιγμή που πολύ πιο σοβαρά θέματα τα οποία απασχολούσαν καθεαυτό τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις μας τα επέβαλλαν ετσιθελικά γιατί ήταν διαταγές ή εντολές της Τρόικας, και τώρα για το θέμα των κομίστρων ο έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών μας προτρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα».

Απαντώντας σε αιχμές που αφέθηκαν για παρακίνηση από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ώστε οι μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους, ο κ. Σάββα είπε ότι «δεν συνηγορούμε τα παιδιά να είναι εκτός τάξεων και λέμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μπορούν να έρχονται στα σχολεία για να είναι και μέσα στις τάξεις».

Ανέφερε ότι «είναι πολλά τα παιδιά που δεν θα μπορούν να έρχονται στο σχολείο μετά την επιβολή των κομίστρων» ενώ καταρρέει και η κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί στους μαθητές να διακινούνται με το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που υπάρχει στην Κύπρο και που είναι τα λεωφορεία.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών Κυριάκος Σιακαλλής χαρακτήρισε τις Τεχνικές Σχολές σήμερα, «ένα καζάνι που βράζει» λέγοντας ότι «μπορεί οι Τεχνικές Σχολές να μην λειτουργήσουν από βδομάδας».

Ο κ. Σιακαλλής είπε ότι αν και σεβόμαστε τις αποφάσεις της ΟΛΤΕΚ, θα συνεδριάσουμε την ερχόμενη Παρασκευή για να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα ιδιαίτερα εάν τα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών έχουν την απαίτηση να συνεχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο της επιβολής κομίστρων θα μας ωθήσουν στο να πάρουμε το πιο ακραίο μέτρο, που ως γονείς, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση.

Ανέφερε ότι έρευνα που διεξήχθη χθες και σήμερα κατέδειξε ότι σε αριθμό 4.850 μαθητών των Τεχνικών Σχολών, 1000 μαθητές έχουν πρόβλημα να πληρώνουν το κόμιστρο για να πηγαινοέρχονται στο σχολείο ενώ επιπλέον οι Τεχνικές Σχολές έχουν ψηλούς αριθμούς παιδιών που χρήζουν βοήθειας και η βοήθεια δεν σταματά στον χυμό και στο σάντουιτς αλλά βλέπουμε και τις οικογένειες των παιδιών που δεν είχαν να πληρώσουν ούτε το κόστος για τις εξετάσεις των παιδιών τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Σιακαλλής, είπε ότι «στις Τεχνικές Σχολές φοιτούν μαθητές με τα πιο χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε όλες τις Τεχνικές Σχολές σήμερα υπήρξε πρόβλημα και κάποιες από αυτές λειτούργησαν μόνο με τους μισούς αριθμητικά μαθητές».