Η Αστυνομία κάνει έρευνα για πάρτι του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω lockdown

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον πράγματι ήταν παρών, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται της χώρας εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Boris Johnson Christmas Reuters scaled 1 lockdown, ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ, ΠΑΡΤΙ

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το κατά πόσο οι νέες καταγγελίες για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown την άνοιξη του 2020 χρήζουν έρευνας.

Το πάρτι στις 20 Μαΐου 2020 επιβεβαιώνεται από το email-πρόσκληση προς τους εργαζόμενους στο πρωθυπουργικό γραφείο από τον ιδιαίτερο γραμματέα του Μπόρις Τζόνσον, το οποίο αποκάλυψε τη Δευτέρα το ITV.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρών ήταν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως και η σύζυγός του. Εκείνη την περίοδο επιτρεπόταν η συνάντηση μόνο δύο ατόμων σε υπαίθριο χώρο, με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι ενήμερη για τις εκτενείς αναφορές που σχετίζονται με καταγγελλόμενες παραβιάσεις των Κανονισμών Προστασίας Υγείας στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020 και είναι σε επαφή με τον Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρει ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.

Η νέα αποκάλυψη έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των συγγενών θυμάτων του κορωνοϊού, με ορισμένους να δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης ότι εκείνη τη μέρα αποχαιρετούσαν οικείους τους που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επί καιρώ.

Ακόμα και στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει ανωνύμως ότι η πρόσκληση σε ένα τέτοιο πάρτι από το πρωθυπουργικό γραφείο είναι «αδιανόητη», ενώ φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «υποκρισία» και ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να βάλει τέλος στο αποκαλούμενο πλέον ‘partygate’.

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλούν τον Πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων και να δώσει εξηγήσεις, κυρίως δε να αποκαλύψει αν όντως παρέστη στο πάρτι. Ο κ. Τζόνσον και η Ντάουνινγκ Στριτ λένε ότι η υπόθεση των πάρτι διερευνάται από τη Σου Γκρέι, ανώτερη αξιωματούχο της δημόσιας διοίκησης και επομένως δεν μπορούν να σχολιάσουν τις καταγγελίες.

Ο σκιώδης Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής των Εργατικών και πρώην ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να υπεκφεύγει. «Ο ίδιος ξέρει αν ήταν στο πάρτι, δε χρειάζεται τη Σου Γκρέι να του το πει», σχολίασε στο Sky News, προσθέτοντας ότι αν ο Μπόρις Τζόνσον πράγματι ήταν παρών, τότε «δεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται της χώρας εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».