Ιταλία: Γυναίκα σε κατάσταση μουμιοποίησης εντοπίστηκε σε οικία δύο χρόνια μετά το θάνατό της

Η Αστυνομία πραγματοποιούσε κατ οίκον επισκέψεις στην περιοχή εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών και έτυχε να περνά από την οικία της

MARINELLA bERETA Αστυνομία, Ιταλία

Μια 70χρονη γυναίκα εντοπίστηκε σε κατάσταση μουμιοποίησης δύο χρόνια μετά το θάνατό της στην οικία της στη βόρεια Ιταλία, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση στη χώρα για το επίπεδο παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους.

Η Μαρινέλλα Μπερέτα, η οποία δεν είχε εν ζωή συγγενείς, βρέθηκε στο σπίτι της στο Πρεστίνο, κοντά στη λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε κατ οίκον επισκέψεις στην περιοχή εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών και έτυχε να περνά από την οικία της καθώς δέντρα είχαν ξεριζωθεί και είχαν πέσει στον κήπο και “σκόνταψε” στα οστά της άτυχης γυναίκας. Καθόταν στο τραπέζι της κουζίνας σε κατάσταση μουμιοποίησης.

Δεν την είχαν δει οι γείτονες για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ.

«Αυτό που συνέβη στη Μαρινέλλα Μπερέτα στο Κόμο, η ξεχασμένη μοναξιά, πληγώνει τις συνειδήσεις μας», είπε η Υπουργός Οικογένειας Έλενα Μπονέτι αναφέροντας ότι οι αρχές έχουν καθήκον να θυμούνται αυτούς τους ανθρώπους και να μην τους αφήνουν μόνους.

Σχεδόν το 40 τοις εκατό των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ιταλία ζουν μόνοι, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών (ISTAT). Ο ίδιος αριθμός είπε επίσης ότι δεν είχαν ούτε συγγενείς ούτε φίλους να απευθυνθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η Μπερέτα ήταν «προσωποποιημένη η μοναξιά», έγραψε ο συντάκτης Μάσιμο Γκραμελίνι  στην πρώτη σελίδα της Corriere della Sera, της εφημερίδας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιταλία.

Οι γείτονες, που δεν είχαν δει την Μπερέτα από τον Σεπτέμβριο του 2019, υπέθεσαν ότι είχε απομακρυνθεί στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, που έπληξε τη βόρεια Ιταλία το 2020, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Η Αστυνομία δεν βρήκε τίποτα στη σκηνή που να υποδηλώνει εγκληματική ενέργεια. Τα έξοδα της κηδείας της ανέλαβε το κράτος.