Καταδικάστηκαν ως σύγχρονοι δουλέμποροι: Πλήρωναν τους εργάτες μισή λίρα την ώρα (pics)

Οι ίδιοι ζούσαν μέσα στον πλούτο

Καταδικάστηκαν ως σύγχρονοι δουλέμποροι: Πλήρωναν τους εργάτες μισή λίρα την ώρα

Έφερναν εργάτες από την Τσεχία και τη Σλοβακία και τους πλήρωναν μισή λίρα την ώρα (5 λίρες το βδομαδιάτικο).

Ο Petr Makula και ο γιος του Mario κρατούσαν 19 τέτοιους σκλάβους μέσα σε ένα σπίτι 4 υπνοδωματίων χωρίς θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό.

Η έρευνα των βρετανικών αρχών βρήκε πως οι δυο τους καθάρισαν πάνω από 1 εκατ. λίρες εκμεταλλευόμενοι την πάμφτηνη εργασία των σκλάβων τους.

father son 32 Αγγλία, ΓΙΟΣ, δουλέμποροι, πατέρας

Τώρα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 80.000 λιρών για τα αδικήματά τους και θα περάσουν ένα διάστημα στη φυλακή.

Ο τίτλος του BBC δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τη δράση του οικογενειακού κυκλώματος: «Πατέρας και γιος στη φυλακή για σύγχρονη σκλαβιά στο Κεντ».

Ο 48χρονος Petr και ο 26χρονος Mario βάσισαν την πολυτελή τους ζωή πάνω στη δουλεία των άλλων. Κι έτσι έζησαν για μια ολόκληρη δεκαετία, απειλώντας τα θύματά τους ακόμα και με θάνατο αν προσπαθούσαν να το σκάσουν ή να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Τα θύματα εργάζονταν ακόμα και 36 ώρες συνεχόμενα κάνοντας βαριές χειρωνακτικές δουλειές. Χωρίς ρεπό ή αργίες.

Ο Petr έφαγε πρόσφατα 8,5 χρόνια και άλλα 4,5 ο γιος του. Οι εργάτες από Τσεχία και Σλοβακία που έφερναν βρέθηκαν χτυπημένοι να εργάζονται σε διάφορα σημεία του Ντόβερ, ζώντας σε ένα αχούρι χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Ο δικαστής Rupert Lowe εκτίμησε, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι η εγκληματική οικογένεια έβγαλε πάνω από 900.000 λίρες σε μια περίοδο 11 ετών από το δράμα των εργατών.

Ο Petr Makula ισχυρίστηκε μάλιστα στο δικαστήριο πως δεν μπορούσε να πληρώνει αξιοπρεπείς μισθούς στους εργάτες που έφερνε και ξυλοκοπούσε αλύπητα, καθώς δεν «έβγαινε» οικονομικά.

Οι εργάτες του δούλευαν παντού, από εργοστάσια ως και πλυντήρια αυτοκινήτων, και όσα έβγαζαν πήγαιναν στις τσέπες του οικογενειακού κυκλώματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κεντ, οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν. Τους χτυπούσαν, τους απειλούσαν και χωρίς γνώση αγγλικών και χρήματα στην τσέπη, δεν είχαν πού να πάνε…