Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ μετά τις διώξεις για το Russia-gate

tramp rwsia ta krisima erwtimata enos terastiou skandalou 11

Πολιτικό σεισμό έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της ειδικής επιτροπής για το Russia-Gate που δείχνουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς πλέον τρεις πρώην συνεργάτες του εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ φέρονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση. Όπως είναι προφανές, η πολιτική πίεση στον ίδιο τον πρόεδρο αυξάνεται, όπως άλλωστε και η ανάγκη να δώσει πειστικές απαντήσεις για το θέμα και τις αιτιάσεις για συνεργασία με τον… άσπονδο εχθρό, την Ρωσία, για “μαγείρεμα” των εκλογών του 2016

“Πρόκειται για μια τρανταχτή υπόθεση που αν αποδειχτεί στην πορεία, βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ”, σημειώνει σε σχετικό του άρθρο ο Guardian.

“Πλέον, οι εισαγγελείς ερευνούν δυο πράγματα: κατά πόσο ο Τραμπ και το επιτελείο του συνεργάστηκε με την Ρωσία προκειμένου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 και κατά δεύτερον αν ο Τραμπ ή άλλοι γύρω του παρέβησαν τον νόμο στην απόπειρα τους να σταματήσουν οι έρευνες πάνω τους”, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Τι συνέβη νωρίτερα

Τρεις συνεργάτες του προέδρου Τραμπ κατηγορούνται ότι είτε εργάστηκαν για λογαριασμό πολιτικών και κομμάτων στην Ουκρανία και ξέπλυναν χιλιάδες δολάρια μέσα από ένα δίκτυο εταιριών που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και την Κύπρο, είτε μετέφεραν στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ κάποια στοιχεία που τους εκμυστηρεύτηκαν ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Καταρχάς, ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, φέρεται μπλεγμένος στις υποθέσεις που ερευνά ο Ρόμπερτ Μιούλερ, ειδικός ανακριτής για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης αναφέρουν ότι ένας καθηγητής με στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση είπε σε έναν σύμβουλο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ τον Απρίλιο του 2016 ότι η Μόσχα είχε στοιχεία που μπορούσαν να πλήξουν την Χίλαρι Κλίντον και συγκεκριμένα χιλιάδες email. 

Ο εν λόγω σύμβουλος δεν ήταν άλλος από τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος ομολόγησε μυστικά ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συγκεκριμένη συνομιλία.

upl59f75e206b76f
 

Η συγκεκριμένη ομολογία αποτελεί την πιο τρανταχτό μέχρι στιγμής στοιχείο που συνδέει την καμπάνια του Τραμπ με την απόπειρα ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι στοιχεία του δικαστικού φακέλου, ο κ. Παπαδόπουλος επανειλημμένα προσπάθησε να κανονίσει ένα ραντεβού ανάμεσα στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο FBI τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο προαναφερθείς καθηγητής ήταν «ένα τίποτα». Ωστόσο, σε νεότερη κατάθεσή του, παραδέχεται ότι γνώριζε πως ο εν λόγω καθηγητής είχε ουσιαστικές διασυνδέσεις με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Παπαδόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι το περιστατικό έγινε πριν εμπλακεί ο ίδιος στην καμπάνια του Τραμπ, ενώ στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον καθηγητή αφού έγινε σύμβουλος του Τραμπ. 

Νωρίτερα, o πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορντ παραδόθηκε στο FBI, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει ο στενός του συνεργάτης Ρικ Γκέιτς.

O Πολ Μάναφορτ
O Πολ Μάναφορτ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες, μεταξύ αυτών συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποβολή ψευδών φορολογικών στοιχείων.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς οφσόρ που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian, η έρευνα του Μιούλερ αναμένεται να οδηγήσει σε κατηγορίες για αρκετά πρόσωπα, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν οι η διαδικασία θα αρχίσει με κατηγορίες που συνδέονται με οικονομικά εγκλήματα ως μορφή πίεσης προς τους κατηγορούμενους για να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τις σχέσεις της ομάδας του Τραμπ με τη Μόσχα.

Τα 4 κρίσιμα ερωτήματα

Συνωμότησε ο Τραμπ με τους Ρώσους; Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσο υπήρξε μια σκιώδης συνωμοσία Τραμπ-Ρωσίας προκειμένου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. Μέχρι στιγμής ούτε ο Τραμπ, ούτε κάποιος από τους συνεργάτες του έχουν παραδεχτεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν υπάρχουν και στοιχεία του FBI που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εγινε παρεμπόδιση δικαιοσύνης; Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο κατά πόσο ο Τραμπ επεδίωξε να παρεμποδίσει το έργο της διακιοσύνης. Ηδη διεξάγεται έρευνα από 3 εντεταλμένες επιτροπές του Κονγκρέσου σχετικά με αυτό και την κίνηση του Τραμπ να απολύσει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο προκειμένου να μην συνεχιστεί η έρευνα στο ζήτημα των σχέσεων Τραμπ-Ρωσίας. Προκειμένου να διαλευκανθεί το κίνητρο της αποπομπής Κόμεϊ, οι έρευνες έχουν εστιαστεί πάνω στην πρώτη επιστολή που έστειλε ο Τραμπ στον Κόμεϊ, εξηγώντας του τους λόγους της απόλυσης του -ένα έγγραφο που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Εγινε κατάχρηση εξουσίας; Αυτό θα το εξετάσουν επίσης οι 3 επιτροπές, αλλά κι ο ειδικός ανακριτής για την υπόθεση, Ρόμπερτ Μιούλερ. Μέχρι στιγμής τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ποια η σχέση συνεργατών του Τραμπ με την Ρωσία; Οι κατηγορίες εις βάρος των συνεργατών του Τραμπ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, μη αναφορά ξένων τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγών και φορολογική απάτη. Ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούνται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απόα τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς καθώς και συνεργάτες του προέδρου όπως ο Κάρτερ Πέιτζ και ο Ρότζερ Στόουν.

Τι μέλλει γενέσθαι για τον Τραμπ;

Όπως τονίζει ο Guardian, όσο οι Ρεμπουμπλικάνοι ελέγχουν το Κονγκρέσο, ο Τραμπ δεν κινδυνεύει με “πρόταση μομφής” ή καθαίρεση από το αξίωμα του. Ωστόσο, αν η κοινή γνώμη σύντομα ταχθεί αναφανδόν κατά του προέδρου των ΗΠΑ, τότε ενδέχεται κάποιοι βουλευτές των Ρεμπουμπλικανών να… αλλάξουν στάση και να γυρίσουν την πλάτη τους στον Τραμπ.

Θεωρητικά πάντα, πλην της έκπτωσης από το αξίωμα του, ο πρόεδρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για την ανάμειξη του στην υπόθεση αυτή. Ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ έχει το… ελευθέρας και την εξουσία να του απαγγείλει κατηγορίες, αν το κρίνει, ωστόσο αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

Τελικά, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο Τραμπ να πληρώσει το όποιο τίμημα στις επόμενες εκλογές -αν μέχρι τότε αποφασίσει να κατέβει ως υποψήφιος. Ηδη, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ είναι γύρω στο 37-38% και κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν επέλεξε να κατέλθει ως υποψήφιος με ποσοστά αποδοχής χαμηλότερα του 50%.

 

 

Πηγή: TheToc