Αβοήθητοι οι ανήλικοι χρήστες: Ανάγκη για δημιουργία Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Ανηλίκων

χρηστες ΑΝΗΛΙΚΟΙ, Ναρκωτικά

Δεκαπέντε ανήλικοι χρειάζονται χωρίς άλλη καθυστέρηση στήριξη από Κλειστό Κέντρο Θεραπείας λόγω εξάρτησής τους από εξαρτησιογόνες ουσίες. Παράλληλα και σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των ανηλίκων οι οποίοι αιτούνται θεραπείας λόγω εξάρτησής τους και σύμφωνα με την Αρχή, κατά το έτος 2017 ο αριθμός των ανηλίκων αυτών έφθασε τους 112, τη στιγμή που το 2010 ήταν μόλις 37.

Τα στοιχεία αυτά υποχρεώνουν, όπως διαπιστώνεται, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη λειτουργία Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Ανηλίκων με πρόβλημα χρήσης/κατάχρησης ουσιών εξάρτησης.

Τέθηκε χθες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε, από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, η διαδικασία για τη λειτουργία του Κέντρου και θα μπορεί να προωθηθεί αμέσως.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνόδευαν την πρόταση του υπουργού Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 15 ανήλικα αγόρια και κορίτσια «που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο κλειστό πρόγραμμα». Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, «οι ανάγκες των συγκεκριμένων ομάδων ανηλίκων που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα υφιστάμενα ανοικτά προγράμματα, αφού για σκοπούς αντιμετώπισης των πολλαπλών σοβαρών τους αναγκών, απαιτείται η δημιουργία ενός εντελώς ξεχωριστού πλαισίου σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπουργεία».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη δημιουργία κλειστού Κέντρου για ανήλικους χρήστες είχε ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο και εξαιτίας των νέων αναγκών που σύμφωνα με την Αρμόδια Αρχή έχουν προκύψει, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η προκήρυξη πρότασης για τη λειτουργία Κέντρου». Το έργο αφορά στην εξυπηρέτηση ανήλικων χρηστών με έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, ανήλικους χρήστες των οποίων το προφίλ χρήσης απαιτεί εντατική θεραπεία και τους ανήλικους κατηγορούμενους χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους. Το Κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πηγή: Philenews/Μαριλένα Παναγή