Δεν βρίσκουν προσωπικό οι ξενοδόχοι – Αίτημα για εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών

bell hotel 0 0 Ξενοδοχεία, ΟΥΞΕΚΑ, ΣΕΚ

Χαλαρώσεις στα κριτήρια εργοδότησης αλλοδαπών φοιτητών από τρίτες χώρες ζητούν οι ξενοδόχοι – Συνάντηση τη Δευτέρα στο Υπ. Εργασίας

Το αίτημά τους για εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών από τρίτες χώρες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επαναφέρουν οι ξενοδόχοι, αφού υποστηρίζουν πως παρατηρείται και φέτος έλλειψη καταρτισμένου και μη ανθρώπινου δυναμικού.

Οι ξενοδόχοι φέρονται επίσης να ζητούν νέες άδειες για εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού για αντιμετώπιση των ελλείψεων που, όπως υποστηρίζουν, παρατηρούνται σε διάφορα επαγγέλματα, όπως για καμαριέρες και λαντζιέρηδες, ενώ παρόμοιο αίτημα διατηρούν και οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές από τρίτες χώρες επιτρέπεται να εργάζονται για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής μόνο τρεις μήνες το καλοκαίρι συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα και υπό κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Αίτημα των συνδέσμων ξενοδόχων είναι να αρθούν κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα και να δίνεται άδεια εργοδότησής τους περισσότερες ώρες την εβδομάδα, από περίπου 20 σήμερα, αλλά και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται. Για το θέμα η υπουργός Εργασίας κάλεσε σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα εκπροσώπους του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ, των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, αλλά και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση.

Σε επιφυλακή

Ήδη, πάντως, το αίτημα των ξενοδόχων φαίνεται να συναντά την αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος, που από πέρσι κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά για «μισθούς πείνας» που προσφέρονται μέσα από προσωπικά συμβόλαια στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στους οποίους μισθούς «φορτώνουν» οι συντεχνίες και την έλλειψη ενδιαφέροντος για εργοδότηση. Οι συντεχνίες κατηγορούν επίσης τους ξενοδόχους για μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων – που λήγουν στο τέλος του χρόνου- αλλά ούτε και των κανονισμών που νομοθετικά κατοχυρώνουν δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για την κατάσταση στα ξενοδοχεία, ήδη η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ (ΟΥΞΕΚΑ- ΣΕΚ) κάλεσε τα μέλη της να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Το θέμα εξετάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το γενικό συμβούλιο της ΟΥΞΕΚΑ, το οποίο «αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματα του προσωπικού τα οποία απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση». Σύμφωνα με την «Εργατική Φωνή», ο γ.γ. της ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους ενημέρωσε πως υπάρχει επαφή και με την ΠΕΟ και πως «θα διεκδικήσουμε ομόθυμα, σαν μια γροθιά, τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων». Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία γενικότερα βρίσκεται ως θέμα και στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη.

 

Πηγή: Πολίτης