Δήλωση “βόμβα” για υπόθεση Al Jazeera: “Πού είναι τα ποινικά αδικήματα;” (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολική ανατροπή για υπόθεση Al Jazeera; "Ψάχνουν να βρουν ποινικά αδικήματα ενώ οι πραγματικοί ένοχοι διαφεύγουν" αναφέρει γνωστός δικηγόρος - "Οι πραγματικοί ένοχοι δεν κατηγορήθηκαν"

Στιγμιότυπο 2022 10 25 18.07.07 Al Jazeera, exclusive

Με μία δήλωση που θα συζητηθεί ο γνωστός δικηγόρος Ηλίας Χρίστου παρενέβη στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι” της τηλεόρασης του Σίγμα, σήμερα Τρίτη. Στη δήλωσή του ο δικηγόρος ο οποίος ήταν καλεσμένος να μιλήσει για την αυριανή συνέχιση της δίκης των τεσσάρων προσώπων που παρουσιάζονται στο περιβόητο βίντεο του Al Jazeera, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων πού είναι τα ποινικά αδικήματα με τα οποία θα κατηγορηθούν τα τέσσερα πρόσωπα. Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι το μαρτυρικό υλικό της Αστυνομίας είναι άκυρο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς και στο ότι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δημοσιογράφοι οι οποίοι κατέγραψαν το ρεπορτάζ έχουν εξαφανιστεί και η Αστυνομία δεν μπορεί να τους εντοπίσει για να παρουσιαστούν ως μάρτυρες.

Διαβάστε επίσης: Στον αέρα η υπόθεση Al Jazeera; Άκυρο το μαρτυρικό υλικό με διάταγμα Ανωτάτου

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ηλία Χρίστου, το συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται να παραβίασε με τον χειρότερο τρόπο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο καταγράφηκε το μαρτυρικό υλικό κρίνεται ως αντισυνταγματικός. Σε κάθε ιδιωτική συνομιλία, όπως αναφέρει, η επικοινωνία θα πρέπει να προστατεύεται, εκτός αν κινδυνεύει το πρόσωπο το οποίο δέχεται κάποιου είδους επίθεση, ζήτημα το οποίο δεν υπήρχε. Όπως είπε χαρακτηριστικά “αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έλεγαν και τίποτε συγκεκριμένο”.

Μάλιστα, ο γνωστός δικηγόρος δεν παρέλειψε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τους πραγματικούς ενόχους του προγράμματος πολιτογραφήσεων, αφού όπως είπε “εξ όσων φαίνεται υπήρχε μεγάλη διαφθορά σε αυτό το πρόγραμμα. Ποιοι ακριβώς έχουν την ευθύνη και ποιοι θα έπρεπε να βρεθούν στα αδικαστήρια έπρεπε να το κρίνουν οι αρμόδιοι. Προφανώς δεν έχουν γίνει τα σωστά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σαφέστατα η δικαιοσύνη δεν πρέπει να κινείται εναντίον και δικαίων και αδίκων. Πρέπει η δικαιοσύνη να κινείται με βάση νομίμως συλλεχθείσα μαρτυρία”.

Δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει και τις αμφιβολίες του για τη συγκεκριμένη δίκη καθώς διερωτήθηκε αν διεξάγεται για τα μάτια του κόσμου. “Σε αυτή τη δίκη δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το ζητούμενο, ανέφερε. Μήπως διεξάγουμε απλώς μια δίκη για να τη διεξάγουμε για τα μάτια του κόσμου; διερωτήθηκε. Μήπως τη διεξάγουμε για να δικαιωθεί το περί διακίου αίσθημα; Αυτό δεν το έχω αντιληφθεί. Αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν υπάρχει και ιδιαίτερη μαρτυρία για να καταδικάσει τα πρόσωπα αυτά.”

Συνέχισε λέγοντας ότι “ενδεχομένως να προσπαθούν να κουκουλώσουν πράγματα ή πρόσωπα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με αυτή την υπόθεση. Η αίσθησή μου είναι ότι άλλοι έπρεπε να ήταν κατηγορούμενοι και όχι οι συγκεκριμένοι. Ακούγονται ότι υπήρξαν πολλές υποθέσεις με τα διαβατήρια τα οποία κακώς εδόθησαν, εισπράχθηκαν λεφτά από τραπεζικά ιδρύματα και δέχθηκαν οι τράπεζες αυτά τα λεφτά. Εμείς, όπως είπε, δεν είδαμε τραπεζίτη να έχει κατηγορηθεί, δεν έγινε οτιδήποτε εναντίον τραπεζικού ιδρύματος στην Κύπρο, ούτε developers, ούτε δικηγόροι που έκαναν διαβατήρια. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ενδεχομένως να είναι υπόλογοι, όμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως “αν κινηθούν νομικές διώξεις εναντίον αυτών που παρανόμησαν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες. Όμως σε αυτή την υπόθεση βλέπω ότι απλά λέχθησαν πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να λεχθούν, τα οποία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ανοησίες, αλλά δεν βλέπω ποια είναι τα ποινικά αδικήματα πίσω από τις ανοησίες. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει το στόμα του και να πει ό,τι θέλει. Αν δεν υπάρχει η πράξη να συνδέει αυτό που λες, η οποία είναι η παράνομη πράξη, τότε δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Αν κάποιος είπε μια βλακεία για να φανεί αρεστός, τότε δεν σημαίνει ότι υπάρχει αδίκημα. Ακούγεται ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν από πάρα πολλούς και από πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα για τα οποία δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”, ανέφερε ο Ηλίας Χρίστου.