Έτσι έγινε η «γκάφα» με τα θέματα των εξετάσεων στην Παιδεία

α Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικοί, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία, Υπουργείο Παιδείας

Το ένα λάθος μετά το άλλο φαίνεται ότι συνέβη στο Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις εξετάσεις για τον διορισμό 5.500 εκπαιδευτικών, οδηγώντας έτσι στην απόφαση για ακύρωση όλων των εξετάσεων της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου και σε τριγμούς, όσον αφορά στην αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η «γκάφα» ήρθε μετά από μια σειρά σοβαρών σφαλμάτων και παραπτωμάτων των λειτουργών που χειρίστηκαν τις εξετάσεις, αλλά όπως προκύπτει και της ίδιας της προϊσταμένης του Τμήματος Εξετάσεων η οποία φέρει την ευθύνη της ακέραιας και εύρυθμης διεξαγωγής τους.

Βήμα-βήμα τα λάθη

Η αρχή φαίνεται ότι έγινε όταν λειτουργός που ήταν επιφορτισμένος με την ευθύνη της παράδοσης των θεμάτων στην προϊσταμένη και ο οποίος βρισκόταν «κλειδωμένος» και υπό αυστηρή φύλαξη και εποπτεία μαζί με συναδέλφους του σε ξενοδοχείο το οποίο λειτούργησε ως «κέντρο», αποφάσισε να αποχωρήσει μισή ώρα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, επικαλούμενος κόπωση.

Έτσι, ο λειτουργός φέρεται να αναζήτησε την προϊστάμενη περί τις 14:30, αλλά δεν κατάφερε να την εντοπίσει, καθώς εκείνη απουσίαζε από το «κέντρο» για λόγους οι οποίοι είναι υπό διερεύνηση.

Ως εκ τούτου, ο λειτουργός φέρεται να πήρε την πρωτοβουλία να κατέβει στο λόμπι του ξενοδοχείου, να συνδεθεί με το διαδίκτυο και να αποστείλει τα θέματα των εξετάσεων στην Υπηρεσία Διαδικτύου του Υπουργείου μέσω email και χωρίς καμία επίβλεψη ή ασφάλεια, προκειμένου να αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα.

Από την πλευρά τους, οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Διαδικτύου ανάρτησαν χωρίς δεύτερη σκέψη τα θέματα, χωρίς να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι λειτουργοί του «κέντρου» ήταν υποχρεωμένοι σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν εντός, μέχρι τις 16:10, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος η ή έξοδος σε κανένα.

Την επιτήρηση για την ομαλή λειτουργία του «κέντρου» είχε αναλάβει αρμόδια λειτουργός, ιεραρχικά κατώτερη της προϊσταμένης, η οποία για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, δεν έδρασε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής βρισκόταν σε κηδεία στο Παραλίμνι, αναπληρώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος απουσίαζε σε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Ενδεχομένως να υπάρχουν ποινικές ευθύνες

Ανώτατοι κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία της διοικητικής έρευνας κι έχουν καλή εικόνα των γεγονότων, εκτιμούν ότι μετά το πέρας της διαδικασίας, οι τιμωρίες των ενόχων θα είναι αυστηρότατες και παραδειγματικές, γεγονός που θα φανερώνει την αποφασιστικότητα του Υπουργού Παιδείας για την στήριξη της μεταρρύθμισης, η οποία εξάλλου αποτελεί ένα από τα προσωπικά του στοιχήματα.

Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο ίδιος ο Κώστας Καδής, η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναλόγως αποτελεσμάτων, θα επιβληθούν σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν μέχρι και ποινικές διαστάσεις.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας έχει ήδη επικοινωνήσει για το ζήτημα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, με τον οποίο συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας ή ακύρωσης συνολικά των εξετάσεων, ενώ υπάρχει ταύτιση απόψεων στο ότι τα λάθη που έγιναν θα πρέπει να διορθωθούν μέσα από σωστές διαδικασίες.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ληφθεί απόφαση ώστε τα έξοδα των υποψηφίων που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις οι οποίες ακυρώθηκαν, θα καλυφθούν πλήρως.

Πηγή: SigmaLive