ΓεΣΥ: Φρένο στις καταχρήσεις

b vc Ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, ΓΕΣΥ, Εργαστηριακές Εξετάσεις, ΟΑΥ, Περιορισμοί, Φάρμακα

Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος όγκος εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων που εξακολουθεί να καταγράφει το νέο σύστημα υγείας, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή πρωτοκόλλων και στη θέσπιση περιορισμών ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του συστήματος. Η… με ψύλλου πήδημα παραπομπή των δικαιούχων σε διαγνωστικά κέντρα ή χημεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον σφαιρικό προϋπολογισμό του συστήματος, αν και μέχρι σήμερα οι δαπάνες βρίσκονται εντός των προβλέψεων της αναλογιστική μελέτης του οίκου Mercer & Cο.

Αρχές του 2020 τίθενται νέοι κανόνες, στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για περιορισμό των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ένα ερώτημα το οποίο διατυπώθηκε πολλάκις το τελευταίο διάστημα αφορά τον τρόπο ελέγχου και εποπτείας του συστήματος. Οι πολέμιοι του ΓεΣΥ διατείνονται πως ασφαλής τρόπος ελέγχου των ιατρικών πράξεων δεν υπάρχει. Εξ ου και, όπως ισχυρίζονται, από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του συστήματος οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων και οι παραγγελίες για εργαστηριακές ή/και άλλες εξετάσεις είχαν κτυπήσει κόκκινο. Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Υπουργείο Υγείας ωστόσο απαντούν σε αυτό το ζήτημα παραθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που παρέδωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η εποπτεία του συστήματος βασίζεται σε δύο πυλώνες: Στον έλεγχο του λογισμικού συστήματος κατά την άσκηση της ιατρικής πράξης καθώς και στον έλεγχο των απαιτήσεων των παρόχων υγείας. Στο σημείωμα σημειώνεται πως το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ, από μόνο του, είναι σχεδιασμένο να θέτει περιορισμούς ώστε για αριθμό εξετάσεων (π.χ. MRI), φαρμάκων και εργαστηριακών αναλύσεων να επιτρέπεται η έκδοση παραπεμπτικού μόνο από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών. «Αρχικά η διαδικασία ήταν πιο χαλαρή για την ομαλή εισαγωγή του σχεδίου και προς διευκόλυνση των ασθενών. Σταδιακά όμως εφαρμόζονται περισσότεροι περιορισμοί θωρακίζοντας το ΓεΣΥ» επισημαίνεται στο σημείωμα. Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Από τις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκαν περιορισμοί συνταγογράφησης για 218 φαρμακευτικά προϊόντα ενώ από τον Οκτώβριο τέθηκαν σε εφαρμογή πρωτόκολλα συνταγογράφησης 200 φαρμάκων
– Εντός Σεπτεμβρίου τέθηκαν περιορισμοί για 630 εργαστηριακές εξετάσεις ενώ μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή πρωτόκολλα για άλλες εξετάσεις
– Ισχύουν 3.500 κανόνες με διάφορους συνδυασμούς που αποτρέπουν την έκδοση παραπεμπτικού για ακτινοδιαγνωστικά, εφαρμόζονται περιορισμοί ανά ειδικότητα στη βάση πρακτικών άλλων χωρών ενώ αρχές του 2020 υιοθετούνται οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτινολογίας για όλες τις ειδικότητες
– Εφαρμόζονται 4.000 κανόνες που αποτρέπουν την υποβολή απαίτησης από τους ειδικούς γιατρούς και 2.000 κανόνες που αποτρέπουν την υποβολή απαίτησης για διάγνωση με βάση το φύλο και την ηλικία.

Έλεγχος απαιτήσεων

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Υγείας στο σημείωμά του, όλες οι απαιτήσεις αξιολογούνται από την εταιρεία που ανέλαβε το λογισμικό του ΓεΣΥ, ενώ ειδική ομάδα λειτουργών του ΟΑΥ ελέγχει δειγματοληπτικά απαιτήσεις επιρρεπείς σε κατάχρηση. Έχουν επίσης συσταθεί τριμελείς επιτροπές (με τη συμμετοχή γιατρών και ΟΑΥ) για εξέταση των διαφορών στις απαιτήσεις ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σύστημα εκδίδει αναφορές (reports) όπου φαίνονται οι ασυνήθεις περιπτώσεις δραστηριοτήτων που παραπέμπουν σε ενδεχόμενη κατάχρηση. Από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις που κατακρατήθηκε μέρος της αποζημίωσης μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησής τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Γιατροί ΓεΣΥ
Η ποιότητα θέλει και οργάνωση

Η ενδεχόμενη κατάχρηση του νέου συστήματος υγείας ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησε κατά την πρώτη ιδρυτική του συνέλευση, την περασμένη Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Γιατρών του ΓεΣΥ. Οι γιατροί του ΓεΣΥ θεωρούν πως αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νοοτροπία του κόσμου αλλά και μερίδας επαγγελματιών υγείας, ενώ κατά τη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής πρωτοκόλλων και άλλων περιοριστικών μέτρων. Τη συνέλευση, όπως πληροφορείται ο «Π», απασχόλησε και το πρόβλημα που προκύπτει στην εγγραφή του συνδέσμου ύστερα από ένσταση που υποβλήθηκε από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο σύνδεσμος προχωρεί κανονικά με τις προτεραιότητές του και παράλληλα «ψάχνει» το θέμα της εγγραφής του ως συνδέσμου με τη βοήθεια και νομικών συμβούλων. Στις προτεραιότητες του συνδέσμου, όπως διατυπώθηκαν στη συνέλευση, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Οι γιατροί του ΓεΣΥ έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδες εργασίας οι οποίες ασχολούνται με επιμέρους ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΓεΣΥ ή/και με τα προβλήματα που αναφύονται, τα οποία καταγράφονται και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προωθείται η επίλυσή τους.

Πηγή: politis