Η Αγία Νάπα ανάμεσα στους δήμους που υιοθετούν “έξυπνο” φωτισμό

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, ΑΗΚ, αντικατάσταση λαμπτήρων, έξυπνος φωτισμός, Νέα Αμμοχώστου

Συνεργεία της ΑΗΚ σκαρφαλώνουν σε περίπου 260.000 στύλους ανά το παγκύπριο με σκοπό να αντικαταστήσουν τις συμβατές λάμπες με λάμπες LED, κάτι το οποίο θα φέρει, κατ’ έτος, εξοικονόμησης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστική της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνεται είναι και η περίπτωση του Δήμου Στροβόλου ο οποίος στην παρούσα φάση πληρώνει ετησίως για οδικό φωτισμό €1.050.000 χωρίς ΦΠΑ. Όταν αντικαταστήσει όλους τους λαμπτήρες με λαμπτήρες LED θα πληρώνει €350.000 ετησίως.

Η ΑΗΚ άρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές με όλους τους δήμους και ήδη έκλεισε με 29 από αυτούς, εκ των οποίων οι τρεις προχωρούν στο αποφασιστικό βήμα υιοθέτησης του «έξυπνου» φωτισμού, ο οποίος θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία από τις οικονομικές λάμπες LED αφού οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν επιλεκτικά λάμπες ή ακόμη να μειώνουν την απόδοση τους μέχρι και 50%. Έξυπνα φωτιστικά επέλεξαν οι Δήμοι Πάφου, Λεμεσού και Αγίας Νάπας. Ο μόνος δήμος που δεν αποφάσισε ακόμη για αντικατάσταση των φωτιστικών, είναι ο Δήμος Παραλιμνίου ενώ οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς αναμένουν να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις προσφορές που προκήρυξαν. Οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν αποφασίσει να μην συνεργαστούν απευθείας με την ΑΗΚ αλλά να προκηρύξουν προσφορές με τη συμμετοχή και ιδιωτών προμηθευτών.

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργικού η ΑΗΚ θα αντικαταστήσει τις λάμπες σε 100.000 στύλους που βρίσκονται σε 350 κοινότητες.

Στέλεχος της ΑΗΚ ανέφερε στον «Φ», πως προεπελέγησαν με κριτήριο την οικονομία και την ποιότητα 17 προμηθεύτριες εταιρείες και από αυτές επελέγησαν τρεις που καλύπτουν τον διπλό στόχο της οικονομίας και της ποιότητας. Στέλεχος της ΑΗΚ ανέφερε ότι οι εταιρείες που επελέγησαν είναι όντως φθηνές, προκύπτει και από το γεγονός πως όταν οι δήμοι ζήτησαν προσφορές από άλλους ιδιώτες, διαπίστωσαν πως οι προφορά της Αρχής ήταν κατά πολύ φθηνότερη και μάλιστα κάλυπτε και τη συντήρηση για οκτώ χρόνια.

Έξυπνος φωτισμός σε τρεις δήμους

Ο έξυπνος φωτισμός τον οποίο εκτιμάται ότι μελλοντικά θα υιοθετήσει μεγάλος αριθμός Τοπικών Αρχών έχει αρκετά πλεονεκτήματα τα οποία τελικά οδηγούν σε περισσότερη εξοικονόμηση από τις λάμπες LED παρόλον ότι η κατανάλωση τους δεν διαφέρει ουσιαστικά. Πώς λειτουργεί το σύστημα: Όπως μας εξηγήθηκε, υπάρχει εγκατεστημένος ένας κεντρικός σέρβερ, ο οποίος μέσω ενδιάμεσης συσκευής ελέγχου, «επικοινωνεί» με τα έξυπνα φωτιστικά/λαμπτήρες. Κάθε ενδιάμεση συσκευή ελέγχει τα φωτιστικά σε καθορισμένες περιοχές και για παράδειγμα στην Αγία Νάπα 13 ενδιάμεσες συσκευές ελέγχουν 1.800 φωτιστικά.

Η ενδιάμεση συσκευή (κοντρόλερ) έχει ενσωματωμένη κάρτα τηλεφώνου η οποία δέχεται εντολή από κεντρικό σέρβερ ο οποίος δίνει για παράδειγμα οδηγίες να ανάψουν όλα τα φωτιστικά ή να μειωθεί η απόδοση τους πχ στο 80% ή στο 50% της ισχύος τους οπόταν στην τελευταία περίπτωση η κατανάλωση (και κατ’ επέκταση ο λογαριασμός) μειώνεται στο 50%.

Ο σέρβερ λαμβάνει ενημέρωση από το κοντρόλερ αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε από τα περίπου 120 φωτιστικά που ελέγχει στη γειτονιά που είναι εγκατεστημένο.

Από τη στιγμή που ένα φωτιστικό δεν ανάψει, μέσω κοντρόλερ και τηλεφωνικής γραμμής ενημερώνεται ο κεντρικός σέρβερ και ο διαχειριστής ελέγχει για παράδειγμα ότι 7 φωτιστικά δεν άναψαν. Η ΑΗΚ στέλνει σήμα για να διαπιστώσει αν ανάβουν ή όχι τα φωτιστικά που παρουσίασαν πρόβλημα. Αν από τον επαναληπτικό έλεγχο (από τα κεντρικά) επιβεβαιωθεί πως κάποιο φωτιστικό δεν ανάβει, τότε στέλνεται συνεργείο επιτόπου.

Η τεχνολογία στην περίπτωση του έξυπνου φωτισμού είναι τέτοια, που αν ένας ιδιοκτήτης οικίας παραπονεθεί ότι το φωτιστικό έξω από το σπίτι του εκπέμπει εκτυφλωτικό φως, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν οδηγίες να μειωθεί η ένταση του φωτός.

Βεβαίως για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο, κάθε φωτιστικό διαθέτει δικό του κωδικό και τοποθετείται σε συγκεκριμένο στύλο. Αν δεν γίνει αυτό, το φωτιστικό δεν θα «εκτελεί» τις οδηγίες που έρχονται κεντρικά.

Στέλεχος της ΑΗΚ ανέφερε, πως η απόσβεση των έξυπνων φωτιστικών παρόλον ότι έχουν αυξημένο κόστος αγοράς κατά 30%-35% σε σχέση με τα συμβατικά LED, εντούτοις οι εξοικονομήσεις (αναλόγως του σεναρίου που επιλέγει η Τοπική Αρχή) αποσβαίνεται σε 2-3 χρόνια, λόγω και των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από την επιλεκτική μείωση της απόδοσης των φωτιστικών.

Λάμπες χαμηλής κατανάλωσης

Η ΑΗΚ προτείνει στις Τοπικές Αρχές τρία είδη φωτιστικών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα.

Η λάμπα LED των 30 βατ θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη λάμπα των 70 βατ, η λάμπα των 50 βατ (LED) θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη λάμπα των 150 βατ και λάμπα των 100 βατ (LED) θα αντικαταστήσει τη συμβατή λάμπα των 250 βατ.

Η ΑΗΚ αντικατέστησε ήδη τα φωτιστικά στους Δήμους Δερύνειας, Αγίας Νάπας, Αραδίππου, Λειβάδια, Λάρνακα (ολοκληρώνεται), Δρομολαξιά-Μενεού, αντικαταστάθηκαν στο Γέρι, στα Λατσιά (ολοκληρώνεται), στην Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο, Λακατάμια, Στρόβολο (ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες).

Προωθείται επίσης η αντικατάσταση στο Δήμο Σωτήρας, Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιά, Άγιο Αθανάσιο και θα ακολουθήσει ο Δήμος Λεμεσού.

Στην Πάφο η αντικατάσταση αφορά τους Δήμους Πέγειας (ολοκληρώνεται) και αρχίζει η Γεροσκήπου και θα ακολουθήσει ο Δήμος Πάφου.

Στους δήμους η αντικατάσταση των φωτιστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αρχές του 2021.

Πηγή: philenews