Καραγιάννης: Τι απαντά για την κατάργηση των rapid test- Ποια η εισήγηση (vid)

"Aρχίσαμε να κατεβαίνουμε σταδιακά σε αριθμό λοιμώξεων κάτι που είναι ενθαρρυντικό"

7b63530b96ff46e6b3beee156d776165 9

Για τις εισηγήσεις για νέες χαλαρώσεις μίλησε το Μεσημέρι και Κάτι το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά, σε σχέση με τις επαναλοιμώξεις, είπε ότι δεν είναι κάτι φυσιολογικό και δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οπότε προκύπτει ότι είναι χαρακτηριστικό της Όμικρον. Η ανοσία που παράγεται δεν είναι έντονη και γι αυτό τον λόγο κάποιος μπορεί να επαναμολυνθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν οι επαναλοιμώξεις οφείλονται οι αρχικές στην Όμικρον και οι άλλες στην Όμικρον 2.

Πρόσθεσε ότι αρχίσαμε να κατεβαίνουμε σταδιακά σε αριθμό λοιμώξεων, κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Ίσως να οφείλεται στον θερμό καιρό και θα επιτρέψει να αφαιρέσουμε τις μάσκες τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους.

Σε ερώτηση εάν θα σταματήσουν τα rapid test, απάντησε ότι τα rapid test είναι πιο ενδεικτικά, αφού η αξιοπιστία των self test καθορίζεται από το εάν θα γίνει σωστά η διαδικασία. Η εισήγηση είναι να λιγοστέψουν τεστ και να γίνονται πιο εστιασμένα, όπως σε κλειστές δομές, όπως σχολεία, γηροκομεία και στρατόπεδα, αλλά και για όσους έχουν συμπτώματα.

Επίσης, προέβλεψε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, η Δέλτα, η οποία ήταν στο στέλεχος που προκαλούσε πρόβλημα, έχει εκλείψει. Εντούτοις, δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί η Όμικρον.