ΚΥΠΡΟΣ: Νέα αυστηρή νομοθεσία για ηχορύπανση στα beach parties

Ξεχάστε τα κασετόφωνα στη διαπασών στα παραλιακά πάρτι (beach parties), διότι έρχεται νομοθεσία η οποία θα διώκει όλους όσοι προκαλούν ηχορύπανση. Το κολάνι θα πιάνει και τα λούνα παρκ, ενώ θα ρυθμίζει και την ένταση του ήχου στις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε γήπεδα. Και βεβαίως τον θόρυβο στα κέντρα αναψυχής και γενικά σε όλους τους χώρους που εκπέμπεται ήχος. Ακόμη και σε καφενεία που δεν χρησιμοποιούν καν μεγάφωνα.

Προς το παρόν η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το 2016 μπήκε στο ψυγείο, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, αφού η ηχορύπανση δεν μπορεί καν να στοιχειοθετηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Η νέα νομοθεσία προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρούσος για ηχορύπανση: «Ο,τι πάθουμε μας αξίζει»

Σε σχετικό έγγραφο που ετοίμασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρεται ότι η υπό προώθηση νομοθεσία θα ρυθμίζει και τα εξής:

– Πέραν του ήχου που εκπέμπεται από τα Κέντρα Αναψυχής ρυθμίζεται ο ήχος που εκπέμπεται απ’ όλους τους χώρους στους οποίους γίνονται εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως λουνα παρκ, beach parties, συναυλίες σε γήπεδα κ.λπ. και που η λειτουργία τους ρυθμίζεται από τους περί Δήμων (άρθρο 112) ή Κοινοτήτων (άρθρο 93) Νόμους.
– Στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο γίνεται εκτεταμένη διαφοροποίηση με σκοπό την αποσαφήνιση των τεχνικών όρων και τεχνικών διαδικασιών. Αυτό μειώνει την ανάγκη έκδοσης σε μεταγενέστερο στάδιο διαταγμάτων, και άρα ο Νόμος καθίσταται περισσότερο έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή, σε σχέση με τον Νόμο του 2016.
– Επίσης υπάρχει ριζική αλλαγή στην έννοια της χωροθέτησης των οχληρών υποστατικών, και αντί για τη δημιουργία νέων ζωνών, αξιοποιούνται οι χωροθετήσεις που προνοούνται στα σχέδια αναπτύξεων. Αυτό διευκολύνει και εναρμονίζει τον νόμο αυτό με τον Περί πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο.
– Μέσα στις πιο πάνω χωροθετήσεις, δημιουργείται η απαίτηση προς τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε ακουστικές μελέτες καθορισμού ορίων περιοχής. Οι μελέτες εκπονούνται από ακουστικολόγο. Ανάλογα με το ανάγλυφο και τη δόμηση της περιοχής και μέσα από σειρά επιστημονικών μετρήσεων, καθορίζεται για κάθε περιοχή ή υπο-περιοχή η μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση ήχου.

Επίσης οι αρμόδιες Αρχές καθορίζουν για κάθε περιοχή ωράρια εκπομπής ήχου, η οποία δεν μπορεί να επεκτείνεται πέραν των 30 λεπτών από το καθορισμένο ωράριο.

Όλες οι ηχητικές διαβαθμίσεις και ωράρια εγκρίνονται από τον υφυπουργό Τουρισμό και εκδίδονται σε διατάγματα. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, ο Νόμος του 2016 προνοούσε ότι κάθε ιδιοκτήτης κέντρου θα εκπονούσε μελέτη καθορισμού του μέγιστου ορίου έντασης ήχου, γεγονός που θα καθιστούσε τα όρια «εξατομικευμένα» και θα δημιουργούσε προβλήματα διαφάνειας και ισότητας.

Πρόνοια και για προσωρινές άδειες

Στην υπό προώθηση νομοθεσία εισάγονται νέες πρόνοιες οι οποίες μειώνουν τον διοικητικό φόρτο σε χώρους/κέντρα αναψυχής που, λόγω της δραστηριότητάς τους ή λόγω της κατασκευής του κελύφους τους (κλειστό κέλυφος), η πιθανότητα να δημιουργούν οχληρία είναι πιο περιορισμένη. Επί αυτού εισάγεται πρόνοια για προσωρινή άδεια εκπομπής ήχου για μεμονωμένες εκδηλώσεις, και κλιμάκωση των απαιτήσεων για εξασφάλιση άδειας εκπομπής ήχου ανάλογα με την κατηγορία του κέντρου αναψυχής και του κελύφους του.

Η απλούστερη μορφή άδειας είναι η αποστολή «ενυπόγραφης δήλωσης ελαφριάς μουσικής» που αποστέλλει ο ιδιοκτήτης χώρου προς την αρμοδία Αρχή και σε καθορισμένο έντυπο όπου δηλώνει και δεσμεύεται να τηρεί ότι θα εκπέμπει χαμηλή μουσική, δηλαδή μουσική χωρίς τη χρήση μεγαφώνων και ο χώρος του είναι κλειστού τύπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ταυτόχρονα και περιορισμός στο ωράριο εκπομπής ήχου, ενώ με την αίτηση δηλώνονται και ο τύπος των ηχητικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η τήρηση της άδειας.

Ένα δεύτερο είδος άδειας εξασφαλίζεται από κέντρα αναψυχής που είναι κλειστού τύπου και επιθυμούν να χρησιμοποιούν μεγάφωνα ενίσχυσης του ήχου. Σε αυτή την περίπτωση η άδεια συνοδεύεται από ακουστική μελέτη ηχομόνωσης και περιορισμού θορύβου, με την οποία ειδικός επί του ήχου, υποδεικνύει τις θέσεις, τον τύπο/ένταση και τον προσανατολισμό των πηγών ήχου και με μετρήσεις πιστοποιείται ότι αυτή η διάταξη θα δίνει μετρήσεις στο εξωτερικό του υποστατικού που δεν ξεπερνούν τις μέγιστες επιτρεπόμενες για την περιοχή με βάση την ηχητική διαβάθμιση.

Τέλος, για τις περιπτώσεις χώρων αναψυχής ανοικτού τύπου, πέραν των πιο πάνω ζητείται επιπρόσθετα η εγκατάσταση μόνιμου μετρητή. Μετρητής απαιτείται επίσης από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων.

Στη νέα νομοθεσία εισάγονται αυστηρότερες ποινές για παραβιάσεις του Νόμου τόσο για ποινικά και εξώδικα αδικήματα όσον και για διοικητικά πρόστιμα. Το εξώδικο εκτοξεύεται από τα €100 στα €1.000.

Επίσης, ως κατασταλτική ποινή εισάγεται ο τερματισμός της άδειας εκπομπής ήχου ή η κατάσχεση των οργάνων εκπομπής ήχου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο υφιστάμενος νόμος πάσχει

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή η εγκατάσταση των μετρητών (όπως εισηγήθηκε ακουστικολόγος) από μόνη της δεν είναι αρκετή για να απαλλάξει την πολιτεία από την ανάγκη συνεχούς αστυνόμευσης και ελέγχου, αφού οι χαμηλές συχνότητες, τα λεγόμενα μπάσα, δεν μπορούν να μετρηθούν επ’ ακριβώς χωρίς ανάλυση.

Με βάση όλα τα πιο πάνω προτείνεται ταυτόχρονα η τροποποίηση του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου (εκπομπή ήχου) του 2016, ώστε να τίθεται σε ισχύ μόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επομένως στην ουσία να σταματήσει να έχει ισχύ ώστε να μπορούν να έχουν εφαρμογή ο περί Ποινικού Κώδικα και περί Εξωδίκων Νόμος.

Πηγή: Philenews