Με κινητά οι καθηγητές σκανάρουν τους μαθητές

Δεν έχουν μόνο να τους διδάξουν, αλλά και να τους… σκανάρουν.

metra CovScan, καθηγητές, Μαθητές, Σχολεία

Δεν έχουν μόνο να τους διδάξουν, αλλά και να τους… σκανάρουν. Να ελέγξουν δηλαδή κάθε μέρα, κυρίως την πρώτη περίοδο, τα SafePass μέσα από τη νέα εφαρμογή CovScan, η οποία από την περασμένη εβδομάδα έγινε καθημερινότητά μας. Ο λόγος για τους καθηγητές, οι οποίοι ανάλαβαν και αυτό το «καθήκον», ελέγχοντας τα SafePass των μαθητών από 14 ετών και άνω, δηλαδή από τη Γ’ Γυμνασίου μέχρι και τη Γ’ Λυκείου.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, για τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία –καθώς έλεγχος με CovScan γίνεται από προχθές και στους μαθητές– ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί τις τελευταίες μέρες αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα τη σχετική εφαρμογή ούτως ώστε να ελέγχουν τα παιδιά. Μία διαδικασία που γίνεται την πρώτη περίοδο μαθημάτων, κυρίως σε μεγάλα σχολεία, όπου είναι αδύνατον ένα άτομο (ο διευθυντής ή άτομο που ορίζεται από τον διευθυντή), να στέκονται εκατοντάδες μαθητές στην είσοδο του σχολείου ούτως ώστε να σκαναριστούν τα SafePass για να εισέλθουν εντός του σχολικού χώρου.

Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, δημιουργεί δυσκολίες καθώς από τη μία χρειάζεται χρόνος για να ελεγχθούν περίπου 25 παιδιά ανά τάξη, κάτι που στοιχίζει στον διδακτικό τους χρόνο, κι από την άλλη προκύπτουν και θέματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τη χρήση των προσωπικών τους τηλεφώνων για τέτοιου είδους ζητήματα των μαθητών.

Πάντως, για τη διαδικασία σκαναρίσματος του SafePass των μαθητών στα σχολεία μέσω της εφαρμογής CovScan, απέστειλε εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πέραν των λεπτομερειών για τις ηλικίες των παιδιών που εμπίπτουν στη σχετική πολιτική απόφαση, επισημαίνει ότι η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί στις συσκευές – tablets που υπάρχουν στα σχολεία. Στο σημείο αυτό φαίνεται να προκύπτουν κι άλλα ζητήματα από πλευράς εκπαιδευτικών, σχετικά με τον αριθμό των συσκευών που υπάρχουν στα σχολεία και δη, στα μεγάλα σε αριθμό μαθητών και κατ’ επέκταση σε αριθμό τμημάτων. Επιπρόσθετα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τον έλεγχο κάνει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ή άτομο που ορίζεται από αυτόν.

Σημειώνεται ότι η εβδομάδα αυτή είναι η πρώτη που άρχισε να ισχύει ο έλεγχος μέσω της CovScan στους μαθητές 14 ετών και άνω. Τα σχολεία όμως μέσω της εν λόγω εφαρμογής έλεγχαν από τις 22 Νοεμβρίου τους εκπαιδευτικούς, το άλλο προσωπικό τους καθώς και τους επισκέπτες.

Εξάλλου, στην εγκύκλιο που απεστάλη στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται και στους εορτασμούς και στις εκδηλώσεις σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, υπενθυμίζοντας ότι από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται.

philenews.com