Σε 17 δήμους επιμένει το ΥΠΕΣ – Ποια τα σενάρια στην Επαρχία Αμμοχώστου

Την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίζει οριστικά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

20 Δήμοι, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΥΠΕΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίζει οριστικά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τόσο τους υπό δημιουργία νέους δήμους, όσο και τα συμπλέγματα κοινοτήτων.

Πρόκειται για την τελευταία συνεδρία και επομένως η ολοκλήρωσή της θα γίνει εφόσον ληφθούν αποφάσεις για όλες τις εκκρεμότητες. Εκτιμάται μάλιστα ότι εντός του μήνα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, θα συνέλθει η Ολομέλεια για ψήφιση των εκκρεμούντων θεμάτων που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια και αφορούν: α) τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, β) συνενώσεις τοπικών αρχών γ) αριθμός συμβούλων που μετέχουν στο συμβούλιο, καθώς και εκλογή και αρμοδιότητες αντιδημάρχων, δ) σύσταση Επιτροπής διαμερίσματος, ε) τοπικά συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων, στ) νομοσχέδιο περί επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης με εισηγήσεις ΥΠΕΣ για τις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή. 

Η συζήτηση της Δευτέρας θα διεξαχθεί υπό το φως της χθεσινής επιστολής του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Ο Υπουργός επιμένει στην αρχική θέση της Κυβέρνησης ώστε να παραμείνει η συγκρότηση 17 νέων δήμων και ουσιαστικά διαφωνεί με τα μαγειρέματα που έγιναν για εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή και οδήγησαν σε αύξηση των δήμων σε 20. Από την άλλη, τα κόμματα επιμένουν στη δημιουργία 20 νέων δήμων και δεν φαίνεται να υποχωρούν παρά τις συστάσεις του ΥΠΕΣ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνει «ότι είναι επάναγκες η κάθε νέα οντότητα να διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πόρρω απέχουν από πολιτικά και κομματικά κριτήρια». Δεν είναι δυνατόν, σημειώνει, μετά από χρόνια συζητήσεων και την παράθεση σωρείας μελετών και επιχειρημάτων να κατατίθενται εισηγήσεις για τη διατήρηση συγκεκριμένων οντοτήτων που ήδη πνέουν τα λοίσθια με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας τους, για την επιλεκτική και ατεκμηρίωτη συνένωσή τους με Δήμους ή Κοινότητες, που τίποτε δεν έχουν να τους προσφέρουν, απλά για να αποκομιστούν πολιτικά ή κομματικά οφέλη.

«Η κατάθεση κάποιων εισηγήσεων από μέλη της Επιτροπής αλλά και η ατεκμηρίωτη αύξηση του αριθμού των νέων οντοτήτων από 17 που προνοείτο στο Κυβερνητικό Νομοσχέδιο σε 20 με πιθανότητα μάλιστα περαιτέρω αύξησης, θεωρώ ότι θα θέσει σε κίνδυνο και την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλαμε αλλά και τη βιωσιμότητα της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υποστηρίζει ο κ. Νουρής.

Η Κυβέρνηση, προσθέτει, συνεχίζει να διατηρεί την άποψη ότι η ισορροπημένη πρότασή μας για την κατά μέγιστο συγκρότηση 17 νέων οντοτήτων είναι υπό τις περιστάσεις η βέλτιστη, γιατί διασφαλίζει με μετρήσιμα κριτήρια τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού. «Πρόσθετα, μια τέτοια εξέλιξη διασφαλίζει και τη χωρίς προβλήματα εκταμίευση των κονδυλίων που το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει. Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν θέλει και η πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει η κατάληξη αυτής της τεράστιας, κοινής προσπάθειας να τεθεί σε κίνδυνο», καταλήγει ο Νίκος Νουρής.

Οι θέσεις του υπουργού Εσωτερικών για επί μέρους θέματα εκφράζονται με δεύτερη επιστολή που παραλήφθηκε επίσης χθες από την Επιτροπή Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το αίτημα της ενορίας Αγίας Φύλαξης (Δήμος Λεμεσού) να καθοριστεί ως δημοτικό διαμέρισμα στον νέο Δήμο Λεμεσού, το ΥΠΕΣ διαφωνεί.

Τη διαφωνία του καταγράφει και με τα αιτήματα του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Παχύαμμου, η οποία ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας, για ένταξή της σε τοπικό σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών της επαρχίας Πάφου και του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Ξυλοφάγου, η οποία ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, για ένταξή της στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας ο οποίος ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου. Αρνητική είναι η θέση του ΥΠΕΣ και για την εισήγηση αναφορικά με την περίπτωση Παχύαμμου, δηλαδή να παραμείνει στην επαρχία Λευκωσίας, αλλά να ανήκει σε σύμπλεγμα της επαρχίας Πάφου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΣ αποφάσισε όπως οι κοινότητες που δεν διαθέτουν κοινοτικά συμβούλια να περιληφθούν σε Κοινοτικά Συμπλέγματα, χωρίς όμως να υπάρχει αντιπροσώπευσή τους στα συμβούλια των συμπλεγμάτων ή σε όμορους δήμους, χωρίς επίσης εκπροσώπηση.

Παίζουν διάφορα σενάρια στην επαρχία Αμμοχώστου

Για την επαρχία Αμμοχώστου έχουν αναλυθεί στη μελέτη διάφορα σενάρια: α) Η δημιουργία ενός δήμου που θα συμπεριλαμβάνει τους δήμους Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα και Σωτήρα. β) Ακολούθως, σε μεταγενέστερο χρόνο ζητήθηκε η διερεύνηση ενός επιπλέον σεναρίου, με ενότητες που δεν είχαν ενταχθεί στην αρχική εντολή. Το σενάριο αυτό συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία του δήμου Κοκκινοχωρίων, με τη συνένωση των λοιπών κοινοτήτων της επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή των κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρου, Αχερίτου και Άχνας.

Στα συμπεράσματα του ΥΠΕΣ σημειώνεται ότι η οικονομική απόδοση του νέου σχήματος είναι συντριπτικά υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου που θα περιλαμβάνει το Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα. Παράλληλα, τονίζεται, με τη δημιουργία ενός αμιγώς αγροτικού δήμου, του δήμου Κοκκινοχωρίων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης της αγροτικής Αμμοχώστου με προφανή οφέλη προς τον πολίτη λόγω της μετατροπής της περιοχής σε δημαρχούμενη.

Σενάρια συνενώσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό

Σε συνέχεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στις 29/11/2021, το ΥΠΕΣ ζήτησε από τον εμπειρογνώμονα δρ Χαράλαμπο Κουταλάκη, τις θέσεις του στη βάση της μελέτης, που είχε διεξάγει το 2019, όσον αφορά προτεινόμενα σενάρια συνενώσεων τα οποία τέθηκαν από την Επιτροπή και δεν περιλαμβάνονταν στα νομοσχέδια, που κατέθεσε το ΥΠΕΣ.

Η μελέτη αυτή αφορά μεταξύ άλλων τον Δήμο Λευκάρων όπου στην αρχική τεχνοοικονομική μελέτη των συνενώσεων προτάθηκε η δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου Λευκάρων που θα περιλάβανε τις έξι όμορες κοινότητες Βάβλας, Δελικήπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου και Κοφίνου. Ωστόσο, η προσθήκη τριών επιπλέον κοινοτήτων (Άγιος Θεόδωρος, Λάγια και Σκαρίνου), όπως η νέα εισήγηση της Επιτροπής, σημειώνει ο ΥΠΕΣ, «θα έχει και σημαντικές διοικητικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός δήμου με 10 συνολικά δημοτικά διαμερίσματα».

Η εισήγηση για τον δεύτερο δήμο της επαρχίας Λάρνακας είναι όπως αυτός προκύψει από τη συνένωση του υφιστάμενου Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού με τις Κοινότητες Κίτι, Περβόλια, και Τερσεφάνου. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, χωρίς την ένταξη των κοινοτήτων Κιτίου και Τερσεφάνου και με την προσθήκη μόνο της Κοινότητας Περβόλια, ο νέος δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας.

Η αρχική πρόταση για τον δήμο Δυτικής Λεμεσού ήταν η δημιουργία ενός σχήματος με επίκεντρο το Δήμο Ύψωνα και τις όμορες αυτού κοινότητες, δηλ. του Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου, Επισκοπή, Καντού. Το ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι η μη συμπερίληψη των Κοινοτήτων Ακρωτηρίου, Κολοσσίου και Επισκοπής δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στα εναλλακτικά σενάρια σημειώνεται ότι στην περίπτωση μη συμπερίληψης των κοινοτήτων (Ακρωτηρίου, Κολοσσίου και Επισκοπής), προκρίνεται αφενός μεν η ένταξη τους σε σύμπλεγμα κοινοτήτων και αφετέρου η συνένωση του Δήμου Ύψωνα με τον Δήμο Άνω και Κάτω Πολεμιδίων.

philenews.com