Συγκλονιστικές μαρτυρίες Λιβανέζων στην Κύπρο: «Δεν κοιτάζω πίσω…» (pics)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera περίπου 12,000 μετακόμισαν στην Κύπρο, με το 70% από αυτούς να είναι μεταξύ των ηλικιών 25 με 40

3153824 53 Al Jazeera, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ

«Δεν κοιτάζω πίσω. Γνωρίζω ότι εξάντλησα κάθε επιλογή στον Λίβανο», ανέφερε ο 35χρονος Pierre Sarkis, ο οποίος μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, μετακόμισε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, ο Sarkis είναι μεταξύ των 77,000 Λιβανέζων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους τον περασμένο χρόνο. Περίπου 12,000 μετακόμισαν στην Κύπρο, με το 70% από αυτούς να είναι μεταξύ των ηλικιών 25 με 40.

Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένας Λιβανέζος σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Κύπρο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Al Jazeera ότι αυτός και η οικογένειά του πήραν το ρίσκο επειδή δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τα βασικά έξοδα για τα παιδιά του.

Ο Sarkis, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία πωλήσεων στην πατρίδα του πριν χάσει τη δουλειά του, ήταν ο τελευταίος από τους φίλους του που εγκατέλειψαν τον Λίβανο. Έμεινε ακόμη και μετά από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 6.500 και κατέστρεψε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

161bafb90127c6 Al Jazeera, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ

Όμως ο Σαρκής είπε ότι η κρίση ηλεκτρισμού και καυσίμων πέρυσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Όταν δεν μπορούσα να κάνω ούτε μια συνέντευξη για δουλειά λόγω όλων των διακοπών ρεύματος ή να πάω σε μια συνάντηση λόγω της κρίσης στη βενζίνη, ήξερα ότι αυτή η πόρτα έχει κλείσει με δύναμη. Και όταν δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα για ένα ολόκληρο 24ωρο και έπρεπε να πετάξω ό,τι ξεπάγωσε στον καταψύκτη μου, είπα στον εαυτό μου «αυτό ήταν».

Ο 35χρονος έπρεπε να πουλήσει το αυτοκίνητό του και άλλα υπάρχοντα για να μετακομίσει στην Κύπρο. Κατάφερε να έρθει με ευκολία, επειδή ένας από τους παππούδες του είχε κυπριακό διαβατήριο.

Ενώ πολλοί νεαροί Λιβανέζοι που διαμένουν στην Κύπρο επισκέπτονται τις οικογένειές τους για τις διακοπές, το κάνουν με ανάμεικτα συναισθήματα.

Ανάμεσά τους και ο 22χρονος Karim Abou Jamra, ο οποίος έφυγε από τον Λίβανο πριν από τέσσερα χρόνια για να σπουδάσει στην Κύπρο. Πάντα περίμενε να επιστρέψει στο σπίτι και να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Έπεσα σε κατάθλιψη όταν όλα συνέβησαν σαν να έχασα κάποιον», είπε ο Abou Jamra. «Ίσως στο μέλλον, αν τα πράγματα βελτιωθούν, να προσπαθήσω ξανά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα».

AARKA8s 1 Al Jazeera, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ

Ο 22χρονος αρπάζει την τσάντα του και περπατά προς τον τερματικό σταθμό. Του λείπει η οικογένειά του, αλλά «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», είπε. Δείχνει ένα τατουάζ του χάρτη της Κύπρου στο χέρι του καθώς σηκώνεται. «Μακάρι να μπορούσα να ζήσω μια ζωή στον Λίβανο, μου άρεσε πολύ αυτό το μέρος».

Όσο για τον Sarkis, περιμένει τον μεγαλύτερο αδερφό του και τη μητέρα τους στην Κύπρο τον Ιανουάριο. Περιμένει επίσης την αρραβωνιαστικιά του και δεσμεύεται να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο μαζί της στο νησί. «Είμαι 35 ετών και νομίζω ότι θα ζήσω  μέχρι τα 70 μου», είπε γελώντας. «Έζησα τη μισή μου ζωή στον Λίβανο, αλλά μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ζήσω την άλλη μισή κάπου καλύτερα».