Το αφεντικό που … αποκοιμήθηκε και τα «θα σας ειδοποιήσουμε»

Η άλλη όψη του νομίσματος για την έλλειψη προσωπικού

Online Hotel and Hospitality Επιχειρήσεις, εργοδότες, προσωπικό, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολλές υποσχέσεις ότι «θα σας ειδοποιήσουμε», επιχειρηματίες οι οποίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους για να συναντήσουν τους πιθανούς νέους υπαλλήλους τους για συνέντευξη, ακόμα και απλήρωτη εργασία σε… «δοκιμαστική» βάση, είναι μερικά από τα εμπόδια τα οποία συνάντησαν άτομα με ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών στον χώρο της εστίασης, στην προσπάθειά τους να εργοδοτηθούν στον χώρο. Σήμερα, που το πρόβλημα της μη ανεύρεσης προσωπικού για εργασία, μεταξύ άλλων, στον χώρο της εστίασης, αναδεικνύεται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου, το politis.com.cy λαμβάνει παράπονα από άτομα τα οποία καταγγέλλουν ότι, για διάφορους λόγους και με διάφορες προφάσεις, βρήκαν πολλά εμπόδια και πόρτες κλειστές.

Δοκιμαστικά και απλήρωτα

Το πρόβλημα το οποίο κάνει την εμφάνισή του με μεγαλύτερη συχνότητα στα παράπονα πολιτών, οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είναι το ότι διάφοροι εργοδότες τους είχαν δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, αλλά αθέτησαν με διάφορους τρόπους τις υποσχέσεις τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης δεν εμφανίστηκαν ούτε καν στο ραντεβού για συνέντευξη:

Άτομο το οποίο έλαβε υπόσχεση ότι θα άρχιζε να εργάζεται σε συγκεκριμένο εστιατόριο στην Λευκωσία, ειδοποιήθηκε την προηγούμενη ότι, τελικά, δεν θα προχωρούσαν με την πρόσληψή του, χωρίς να του έχει δοθεί πειστική δικαιολογία.
Σε άλλη περίπτωση, άτομο το οποίο εργάστηκε για δύο μέρες, σε δοκιμαστική βάση, σε εστιατόριο στη Λευκωσία, κατόπιν αιτήματος του εργοδότη, προσκόμισε διάφορα έγγραφα για να γινόταν η πρόσληψή του, ωστόσο, ενημερώθηκε ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα. Δεν πληρώθηκε, όπως καταγγέλλει, για τις δύο μέρες που εργάστηκε, έστω και δοκιμαστικά.
Το τρίτο παράπονο αφορά άτομο το οποίο είχε αρχικά ενταχθεί στην ομάδα της κουζίνας εστιατορίου, το οποίο θα λειτουργούσε σύντομα. Αρχικά, λέει, είχαν προσληφθεί οκτώ άτομα, για να «βγάλουν τα πιάτα» του μενού, ωστόσο, όταν έφεραν εις πέρας την αποστολή τους, οι τέσσερις εξ αυτών ενημερώθηκαν ότι δεν θα συνέχιζαν να εργάζονται. Ο εργοδότης, τους κατέβαλε σ’ αυτή την περίπτωση τα δεδουλευμένα.
Άλλο άτομο καταγγέλλει ότι του ζητήθηκε να εργαστεί μια βδομάδα με πλήρες ωράριο σε εστιατόριο, επί δοκιμαστικής βάσεως. Δεν θα του καταβάλλονταν τα δεδουλευμένα της δοκιμαστικής περιόδου, ακόμα και αν θα παρέμενε στην εργασία. Μόνο αν υπέβαλλε την παραίτησή του θα πληρωνόταν τις ώρες που θα εργαζόταν δοκιμαστικά.
Ακόμα μια περίπτωση, αφορά τη διεύθυνση καφετέριας, η οποία είχε ζητήσει από υποψήφιο υπάλληλο να εργαστεί για τέσσερις ημέρες χωρίς πληρωμή, για σκοπούς εκπαίδευσης.
Άτομο με πτυχίο μαγειρικής είχε αποταθεί σε χώρο εστίασης για δουλειά, διευθετήθηκε το ραντεβού για συνέντευξη με τον εργοδότη, ο οποίος αμέσως ρώτησε τον υποψήφιο τι μισθό ζητούσε. Όταν άκουσε το ποσό των 850 ευρώ, απάντησε στον υποψήφιο ότι «είναι πολλά για μάγειρα».
«Θα σας ειδοποιήσουμε»

Σύμφωνα με τα παράπονα τα οποία συνέλεξε η ιστοσελίδα μας, δεν έλειψαν και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από εργοδότες οι οποίοι είπαν σε υποψήφιους υπαλλήλους ότι θα τους ειδοποιούσαν για την απόφασή τους, ωστόσο ακόμα αναμένουν. Συγκεκριμένα, άτομο κατήγγειλε ότι «περιμένει» από το 2013 να ειδοποιηθεί από συγκεκριμένο εστιατόριο. Την ίδια πρακτική, σύμφωνα με το παράπονό του, εφάρμοσαν και άλλες επιχειρήσεις εστίασης στο πέρασμα των χρόνων.

Άλλη περίπτωση, αφορά άτομο το οποίο συμφώνησε με εστιατόριο για να αρχίσει δουλειά σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα δεχόταν τηλεφώνημα για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της συνεργασίας τους. Ωστόσο, καταγγέλλει πως το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ.

Ένα άλλο παράπονο που εκφράστηκε στην ιστοσελίδα μας, αφορά την περίπτωση υποψηφίου εργαζομένου, ο οποίος κλήθηκε σε δύο ραντεβού με το διευθυντή χώρου εστίασης. Ο διευθυντής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του παραπονούμενου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του και την επιθυμία για συνεργασία με το εν λόγω άτομο, ωστόσο όταν εκείνος ταξίδεψε εκτός Κύπρου, ουδείς επικοινώνησε με τον υποψήφιο, με αποτέλεσμα η συνεργασία να μην προχωρήσει.

Στα πιο πάνω, προστίθεται και πρόσφατο περιστατικό, το οποίο αφορά υποψήφιο υπάλληλο σε εστιατόριο, ο οποίος είχε συναντηθεί με το διευθυντή της επιχείρησης ημέρα Παρασκευή και του δόθηκε η υπόσχεση ότι θα επικοινωνούσαν μαζί του, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες, για να του ανακοίνωναν τον μισθό του και να άρχιζε δουλειά την Δευτέρα. Αλλά, σύμφωνα με το παράπονο όπως αυτό εκφράστηκε στο politis.com.cy, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

«Αποκοιμήθηκε»…

Μια από τις πιο παράδοξες δικαιολογίες τις οποίες άκουσε νεαρό άτομο το οποίο καταγγέλλει ότι περίμενε το αφεντικό για συνέντευξη με σκοπό την εργοδότησή του, ήταν ότι «αποκοιμήθηκε». Ακόμα μια περίπτωση στην οποία το αφεντικό δεν έδωσε σημεία ζωής, ενώ είχε προγραμματισμένο ραντεβού με υποψήφιο υπάλληλο στο εστιατόριό του, αναφέρθηκε από άλλο παραπονούμενο.

politis.com.cy