Τρείς χιλιάδες τουρκοκύπριοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

3,000 Τουρκοκύπριοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας γράφει η Kibris

D9A8F3AB 8B9C 4160 A1EB 771BB9903A7F

Η Kıbrıs γράφει ότι 3,000 Τουρκοκύπριοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η αγοραστική δύναμη των «πολιτών» έχει μειωθεί λόγω του υπερβολικού κόστους των αγαθών και των χαμηλών μισθών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι και τους λογαριασμούς τους και να φέρουν ψωμί στο σπίτι τους.

«Μεταξύ των πολιτών που παλεύουν για τα προς το ζην, είναι άτομα που σκέφτονται να μεταναστεύσουν και άτομα τα οποία επιλέγουν να κερδίζουν το ψωμί τους στην νότια Κύπρο. Κι ο αριθμός αυτών αυξάνεται», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης TÜRK-SEN, Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι περίπου 3,000 Τουρκοκύπριοι εργάζονται ήδη στην «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές και ότι 600 άτομα έκαναν αίτηση στην TÜRK-SEN για να εργαστούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Όπως είπε, ήδη 500 από τα άτομα που έκαναν αίτηση έχουν σταλεί σε τόπους εργασίας τους και 400 από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται. Πρόσθεσε επίσης πως οι αιτήσεις για εργασία συνεχίζονται.

Τριπλάσιος ο μισθός

Αναφερόμενος στους λόγους που οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές, ο Μπιτσακλί είπε πως λαμβάνουν τριπλάσιο μισθό από αυτόν που θα λάμβαναν στα κατεχόμενα. Για παράδειγμα, σημείωσε, ένα άτομο που εργάζεται στα κατεχόμενα λαμβάνει μισθό 8,000 Τουρκικών Λιρών (ΤΛ), ενώ για την ίδια εργασία στις ελεύθερες περιοχές λαμβάνει μισθό 18,000 ΤΛ. Πρόσθεσε πως το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 900 ευρώ για εργασία 8 ωρών και πως αν δουλέψουν περισσότερες ώρες πληρώνονται υπερωρίες.