Υπ. Υγείας για Deltacron: «Θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό»

Νέα παραλλαγή κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε σε δείγματα θετικών περιστατικών στην κυπριακή κοινότητα

2fa7e84139890ab65a8a0cfed28f4dcb Covid-19, Deltacron, omicron, Δέλτα, Κρούσματα, νέα μετάλλαξη

Για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού που ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιου Κωστρίκη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. 

Μιλώντας χθες στις Τομές στα Γεγονότα, ο Δρ Κωστρίκης είπες πως πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν τα εν  λόγω ευρήματα προκαλού ανησυχία, ο Υποτυργός απάντησε πως το Υπουργείο ήταν ενήμερο για τα συγκεκριμένα κρούσματα. Όπως είπε, «θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να νιώσουμε περήφανοι για τους επιστήμονες που έχουμε στον τόπο μας γιατί τα αποτελέσματα που είχαμε από τον Δρ. Κωστρίκη, είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο χάρτη όσον φορά τα θέματα υγείας».

Από τη στιγμή που είναι συνδυασμός δυο μεταλλάξεων που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας δεν είναι κάτι ανησυχητικό, τόνισε.

Όπως είπε χθες στο ΣΙΓΜΑ ο Δρ. Κωστρίκης, «βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…».