ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο SotiraNews: Κυριάκος Χατζηγιάννης: “Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν επιθυμούν η Σωτήρα να έχει τουριστική ανάπτυξη”

a2 5 Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νέα Αμμοχώστου
a2 33 Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης αποτελεί από το 2006 ένα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επαρχία Αμμοχώστου. Διατελεί μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Είναι επίσης, μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από το Μάιο του 2013.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για την αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, την οικονομία και την ανάπτυξη του Δήμου Σωτήρας, δέχθηκε με χαρά να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη, αφού δηλώνει αναγνώστης του SotiraNews.com.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Κύριε Κυριάκο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε στο SotiraNews.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόταση να παραχωρήσω συνέντευξη σε μία τόσο ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα και δραστηριότητα, την οποία και παρακολουθώ συνεχώς.

Κύριε Κυριάκο τον περασμένο μήνα ο Δήμος Σωτήρας φιλοξενούσε την έκθεση φωτογραφίας: “Μόρφου: η Σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας Κληρονομιάς”. Ως μέλος της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της Βουλής, θέλω να μας πείτε πως η Βουλή προστατεύει τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μας μνημεία στα κατεχόμενα και πως σχολιάζετε τις διεργασίες για αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας και πραγματικά επίκαιρη. Αναφορικά με το θέμα των διεργασιών της Βουλής, εγώ προσωπικά είχα γράψει στο κεφάλαιο Δ’, το θέμα της διάσωσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ακολούθησε ένα ψήφισμα επί ευκαιρία της όλης συζήτησης στο κεφάλαιο Δ’, ένα ψήφισμα της Βουλής το οποίο ουσιαστικά καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα μέχρι σήμερα και αποφάσεις, είτε εθνικών δικαστηρίων, π.χ. στην Αμερική, καθώς, επίσης και στην Ευρώπη, αλλά και ψηφίσματα και άλλων διεθνών οργανισμών για προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέλω να τονίσω ότι η διάσωση της πολιτιστικής Κληρονομιάς στα κατεχόμενα είναι προτεραιότητα και είναι παράλληλη με τη διαφύλαξη των ιδίων των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας. Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, χωρίς λύση στο Κυπριακό, η προστασία αποτελεί την ύψιστη μας προτεραιότητα. Ουαί και αλίμονο αν μέσα σε δέκα χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχει με αυτή την πορεία των πραγμάτων, με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, με ανύπαρκτο ενδιαφέρον από πλευράς κατοχικής δύναμης, δεν υπάρξει η ελπίδα ότι θα μείνει κάτι όρθιο.

Σε σχέση με το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, να πούμε ένα πράγμα μόνο: Σίγουρα η Τουρκία ευθύνεται για το ότι μέχρι σήμερα αυτό το μοναστήρι δεν έχει αναστηλωθεί με ζητούμενο να επέλθει στη μορφή όπου το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει σχεδιάσει. Και καταλήγουμε στην πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών ως όχι μόνο μια τεχνική λύση από τους ειδικούς αλλά και ως μια αποδεκτή και συμφωνημένη λύση στο πλαίσιο της δικής μας διαβούλευσης, της δικής μας πλευράς των φορέων, της διαχειριστικής επιτροπής του μοναστηριού, καθώς επίσης και των κατοίκων της Καρπασίας. Άρα για εμάς είναι απόλυτα καθαρό το τί ζητούμε μέσα από την αναστύλωση να διαφυλάξουμε. Η πρόταση και τα σχέδια είναι αυτά που ετοιμάστηκαν από το Πανεπιστήμιο των Πατρών. Είχα πρόσφατα μία τρίωρη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη που του εξήγησα ποιά είναι τα δεδομένα. Τα είχα περιγράψει στον βαθμό που μπορούσα να περιγράψω και στη λεπτομέρεια που μπορούσα να μεταφέρω στον Πατριάρχη την καταστροφή που συντελείται στις κατεχόμενές μας περιοχές, ζήτησα τη δική του συμβολή και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή και προς την τουρκική κυβέρνηση αλλά και προς τη δική μας την πλευρά, προς την πλευρά της εκκλησίας, προκειμένου να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την αναστήλωση του μοναστηριού. Η ετοιμότητα είναι δεδομένη από πλευράς του Πατριάρχη και ας ευχηθούμε ότι με τη δική του συμβολή θα υπάρξει εκείνη η επιτάχυνση των πραγμάτων για να καταλήξουμε κάπου.

Να περάσουμε στο φλέγον θέμα, αυτό της οικονομίας. Ο φετινός Μάρτιος έχει χαρακτηρισθεί ως ένας “μαύρος Μάρτιος” για την κυπριακή οικονομία. Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει ακολουθήσει την σωστή πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

Έχουν συμβεί τόσα πολλά στην οικονομία μας και η απάντηση βρίσκεται μόνο στο αποτέλεσμα. Καταφέραμε σήμερα να λειτουργεί ακόμα το κράτος μας. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία. Η χρεοκοπία θα σήμαινε κατάρρευση των νοσοκομείων, δεν θα είχαμε χρήματα ούτε για την αγορά των βασικών αγαθών, δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τις πρώτες ύλες όπως το μαζούτ με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ηλεκτρισμό, δεν θα διασφαλίζαμε τη διατροφή και όλα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μέσα από μία άτακτη χρεοκοπία. Σε κάποιους τομείς, για παράδειγμα στον τομέα της διαφύλαξης των ζωοτροφών, μείναμε χωρίς ζωοτροφές για κάποιες μέρες. Τουναντίον είμαστε στην ευτυχή θέση σήμερα να συζητάμε όχι μέσα από την οπτική γωνία της άτακτης χρεοκοπία αλλά από την σκοπιά της σωτηρίας της οικονομίας μας.

Σε πόσο καιρό πιστεύετε ότι η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ολοκληρωτικά;

Πριν έρθουμε σε αυτό θα ήθελα να πω πως είναι θετικό πως αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία. Θα υπήρχαν τέτοιες επιπτώσεις, και διερωτούμαι πώς θα αντιμετωπιζόταν ακόμη και η ίδια η υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας. Και μένω μέχρι εδώ. Είναι πραγματικά άθλος πως κατορθώσαμε μέσα από αυτές τις καταστάσεις και την αθλιότητα των οικονομικών δεδομένων που παραλάβαμε να μην οδηγηθούμε και να εξασφαλίσουμε ένα δανεισμό. Δεύτερο, είναι αυτονόητο πως δεν ήταν ευχάριστη έκπληξη να εφαρμοστεί το bail in. και είναι συντριπτικό προς την αξιοπρέπειά μας. Μια ελεύθερη οικονομία, δεν την συνθλίβεις με τέτοιο τρόπο. Δεν κουρεύεις καταθέσεις και δεν αφαιρείς περιουσία από κάποιον. Είναι ατομικό δικαίωμα. Και όμως, όπως έχει συμβεί το 1974 στον κύπριο πολίτη όπου μία δύναμη με στρατιωτικά μέσα του αφαίρεσε την ύπαρξή του, το ίδιο έχει γίνει και τον Μάρτιο όπου το Eurogroup έχει αφαιρέσει από την οικονομία του Κύπρίου πολίτη τη δημιουργία του. Αυτονόητα δεν ήταν σωστό. Να πούμε επίσης και το εξής: Το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου ήταν τόσο μεγάλο που όλοι εκτιμούσαμε πως δεν ήταν στις δικές μας δυνατότητες. Το θέμα με την πρόταση του κουρέματος δεν ήταν κάτι αναμενόμενο, παρά το ότι συζητιόταν τον προηγούμενο καιρό. Και η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε κάνει δηλώσεις με τον προηγούμενο πρόεδρο της δημοκρατίας ότι δεν θα δεχθεί κούρεμα. Ήταν μια ανοικτή εν πλω διαπραγμάτευση.

Να σας ρωτήσω κάτι σε αυτό το σημείο. Πριν ένα ακριβώς χρόνο, τον Ιούλιο του 2012, σε μια προηγούμενή μας συζήτηση, είχατε ακουστεί πάρα πολύ προφητικός και είπατε πως θα έπρεπε να μπαίναμε από νωρίς στον μηχανισμό στήριξης για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων. Πιστεύετε ότι έχετε δικαιωθεί;

Δυστυχώς ναι. Εάν ετοιμάζαμε το δικό μας μνημόνιο από το τέλος του 2008, η Κύπρος σήμερα θα ήταν ακόμη στις αγορές. Εάν είχαμε στη συνέχεια λάβει μέτρα και προσφεύγαμε στον μηχανισμό, δεν θα καταλήγαμε σε bail in. Ειρήσθω εν παρόδω θα πρέπει να αναφέρω πως ήταν εντελώς λανθασμένη η απόφαση να αγοράσει η κυπριακή δημοκρατία την Λαϊκή Τράπεζα. Εκεί ήταν το μεγάλο και το μοιραίο λάθος. Τότε κατορθώσαμε την πτώχευση του κράτους πριν από την πτώχευση μιας τράπεζας. Και αν τότε λαμβάναμε τις σωστές αποφάσεις, θα είχαμε μπροστά μας εκ των πραγμάτων διασφαλισμένη ρευστότητα για ένα χρόνο και θα διαπραγματευόμασταν με άλλους όρους. Στον μηχανισμό έπρεπε να μπαίναμε, και η αίτηση έπρεπε να ετοιμαζόταν πολύ πιο πριν και μάλιστα, αν μπαίναμε με τις λοιπές άλλες χώρες, δε θα υπήρχε μια συμπεριφορά έναντι της Κύπρου με αυτή την εκδικητική αντιμετώπιση που έχουμε αντιμετωπίσει ως “χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, ως “φορολογικός παράδεισος” με αποτέλεσμα να μας στοχεύσουν όλοι, γιατί ήταν ένας στοχευμένος βομβαρδισμός πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα. Θεωρώ ότι τα όσα έχουν συμβεί έχουν συμβεί.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup ήταν καθαρά πολύ καλύτερη από τη δεύτερη. Έστω κι αν αυτή η απόφαση ήταν εξευτελιστική, τουλάχιστον κόβαμε οριζόντια από όλους, διασφαλίζαμε ή διαχειριζόμασταν την πτυχή της δικαιοσύνης ή της ηθικής πάνω σε καλύτερες αρχές, δηλαδή όλοι πλήρωναν ένα τίμημα, γιατί όλοι ευθύνονταν. Ευθύνες υπήρχαν σε διάφορα επίπεδα. Όχι ατομικές μόνο. Υπάρχουν ευθύνες από αυτούς που καταχράστηκαν, από τους τραπεζίτες, από τους μεν, από τους δε, μέχρι και τον απλό πολίτη ο οποίος δανείστηκε και δεν μπορεί να επιστρέψει με βάση τους συμπεφωνημένους του όρους τα χρήματα τα οποία έχει λάβει και ισχυρίζεται σήμερα ότι είναι πρόβλημα της τράπεζας. Όχι, δεν είναι πρόβλημα της τράπεζας. Αν λοιπόν είχαμε αυτά τα έξι δισεκατομμύρια, αν αφαιρέσουμε ότι η πορεία της Λαϊκής ήταν αυτή που είναι σήμερα, το κλείσιμο δηλαδή, θα είχαμε στη διάθεσή μας 3 και πλέον δις και θα εργαζόμασταν καλύτερα στις αρχές της δικαιοσύνης και στις αναπτυξιακές ανάγκες αυτού του τόπου. Δεν το είχαμε δεχτεί δυστυχώς, με αισθήματα τότε υπερβολής και εντυπωσιασμού, για να μην τα χαρακτηρίσω λαϊκισμού, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάνθρωποί μας να χτυπηθούν ανελέητα και εξευτελιστικά.

a1 4 Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νέα Αμμοχώστου

Κύριε Χατζηγιάννη από την ημέρα της επιβολής του κουρέματος του δημοσίου χρέους από το Eurogroup κάποιοι οικονομολόγοι που εμφανίζονταν νυχθημερόν στις τηλεοράσεις, αλλά και κάποιοι πολιτικοί υποστήριξαν μέχρι και έξοδο από το ευρώ. Πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν τέτοιες αντιδράσεις;

Θα ήταν καταστροφική μια έξοδος από το ευρώ. Καταστροφική για τον τουρισμό, καταστροφική για τις υπηρεσίες αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε κούρεμα όλων των καταθέσεων ανεξαιρέτως στη συνέχεια, κατά 70%. Έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια οπισθοδρόμηση που θα μας οδηγούσε στον γκρεμό, στην καταστροφή και θα άφηνε πίσω δυσλειτουργίες στην οικονομία. Γιατί δεν μπαίνουμε μπροστά να φτιάξουμε μια νέα Κύπρο, με τομές με μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου δεν ήταν μόνο τραπεζικό το πρόβλημά μας στην Κύπρο. Ήταν και δημοσιονομικό. Όλες αυτές οι δυσλειτουργίες μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν και θα πρέπει να τις αγγίξουμε με τομές και μεταρρυθμίσεις. Άρα λοιπόν επιχειρούμε, δηλαδή, να πάμε στην λίρα για να μην αλλάξουμε τον κύπριο φορολογούμενο ή τον Κύπριο πολίτη για να είναι υπόδουλος σε αυτές τις δυσλειτουργίες; Ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αποχετευτικό, σκύβαλα και φορολογίες, πόσα πληρώνει ο κύπριος πολίτης; Δεν του περισσεύει τίποτα περισσότερο. Έχουμε γίνει τυραννία ως ένα τέτοιο αχαρακτήριστο και τριτοκοσμικό σύστημα στην Ευρώπη, το οποίο ο πολίτης δεν το αντέχει. Για να είμαστε υπεύθυνοι είναι καλύτερα να δούμε τί πρέπει να αλλάξουμε και μετά να μιλάμε αν θα επανέλθουμε στη λίρα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα συμφωνημένο, το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Βλέπουμε ότι η πορεία υλοποίησης και εφαρμογή όλων όσων έχουμε συμφωνήσει προχωρούν σε ικανοποιητικό δρόμο και σε καλό βαθμό και θεωρώ ότι θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να εφαρμόσουμε όσα έχουμε από κοινού συμφωνήσει.

Και να πω και κάτι: κανείς από όλους αυτούς που αναφέρατε, είτα από τα κανάλια, είτε και νέες πολιτικές δυνάμεις δεν έκαναν πρόταση. Καμία σοβαρή πρόταση δεν υπήρχε αλλά ήταν όλα λαϊκισμοί. Η μοναδική σοβαρή πορεία είναι η εξεύρεση χρημάτων για να μην καταρρεύσει και πολιτικά αυτός ο τόπος. Εξάλλου αυτοί που έκαναν προτάσεις θα έπρεπε να βγουν επίσημα και να κάνουν προτάσεις και να επιμένουν ότι υπάρχει και άλλη πορεία εκτός του ευρώ. Ακούτε εσείς πέραν από αποσπασματικές προτάσεις να επαναλαμβάνεται αυτή η πρόταση; Από κανένα!

Τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Σωτήρας έχει προχωρήσει σε αναπτύξεις δημιουργώντας δύο νέες παραλίες αλλά και αναμορφώνοντας το παραλιακό του μέτωπο δημιουργώντας ένα σύγχρονο εστιατόριο στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας, αλλά και προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αντισταθεί στην οικονομική κρίση δημιουργώντας δικά του έσοδα. Το γεγονός της ύπαρξης της περιοχής, όμως, στο σχέδιο “Natura 2000” έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μεμονωμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και μεμονωμένα τμήματα του δημοσίου. Θεωρείτε αυτές τις αντιδράσεις δικαιολογημένες ή πιστεύετε ότι υπάρχουν διάφοροι φορείς που επιθυμούν να παραμείνει η Σωτήρα χωρίς τουριστική ανάπτυξη;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Ναι, φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι δεν επιθυμούν η Σωτήρα να έχει τουριστική ανάπτυξη! Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα που υπάρχει σε ένα Δήμο ο οποίος έχει ένα τέτοιο παραλιακό μέτωπο, ότι πρέπει να το αναπτύξει. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή. Και ποια ήταν η σωστή διαδικασία; Να ενταχθεί η ζώνη αυτή από τον ποταμό μέχρι την Αγία Θέκλα ως προστατευόμενη; Καμία σωστή διαδικασία δεν έχει γίνει. Ούτε διαβούλευση υπήρχε, ούτε τίποτε. Κανονικά θα πρέπει να προσφύγει ο Δήμος Σωτήρας στο δικαστήριο και να διερευνηθεί εκείνη η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο Natura 2000, το 2008 κατά πόσον ήτανε σωστή. Άρα λοιπόν ο Δήμος Σωτήρας θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ολοκληρώσει τους αναπτυξιακούς του σχεδιασμούς. Πρέπει τη Σωτήρα να τη βάλουμε στο χάρτη και του τουρισμού, αλλά και να προχωρήσει με ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.

Δυστυχώς για πολλές δεκαετίες δεν ακολουθήσαμε ισόρροπη ανάπτυξη στη Σωτήρα με αποτέλεσμα η τουριστική δυνατότητα να μη συρθεί από το τραπέζι και να αξιοποιηθεί. Στην Αγία Θέκλα κτίστηκαν κατοικίες οι οποίες ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στον Δήμο της Σωτήρας και στους κατοίκους της. Οικονομικά πληρώνει ο δημότης της Σωτήρας δυσανάλογα έξοδα όπως τα αποχετευτικά και οι φωτισμοί για να υπάρχει εκείνη η οικιστική περιοχή και τώρα στις προσπάθειες στις οποίες κάνει οργανωμένα ο Δήμαρχος, να υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι επηρεάζονται τα συμφέροντά τους και να δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Εμείς είμαστε σθεναρά δίπλα από το Δήμαρχο, τον καλούμε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, καλούμε την κεντρική διοίκηση χωρίς γραφειοκρατία να έρθει ως βοηθητικός και συμπλρωματικός αρωγός, χωρίς χρονοτριβές και να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Δήμου τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι οικονομικά αιτήματα, αλλά είναι καθαρά να διαπεράσει τα γραφειορατικά εμπόδια.

Κύριε Χατζηγιάννη πώς βλέπετε ως βουλευτής της επαρχίας Αμμοχώστου την γενική εικόνα της Σωτήρας σήμερα;

Παρατηρείται μια ανάπτυξη, τόσο στο παραλιακό μέτωπο, καθώς επίσης, παρατηρούμε και μια πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου. Επίσης, βλέπουμε και μια διοικητική αναβάθμιση του Δήμου. Έχουμε τομείς οι οποίοι ενδεχομένως θα πρέπει να αναπτυχθούν και σωστά αναπτύσσονται. Δυστυχώς, έχουμε πέσει σε μια εποχή που έχουν εκμηδενιστει οι οικονομικοί πόροι. Μιλάμε για τουλάχιστον διατήρηση των πόρων, αντί για αύξησή τους όπως σε προηγούμενα χρόνια. Έχουμε μια μείωση που θα έλεγα πως είναι ατέλειωτη προς τα κάτω. Άρα, καλείται σήμερα ο Δήμος να συνεχίσει την ανάπτυξή του με ανύπαρκτα μέσα. Τώρα, εδώ είναι η πρόκληση και θεωρώ ότι με την λογική και τη νοοτροπία που επικρατεί στο Δημαρχείο, στο Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους θα αναζητηθεί μια δημιουργική προσέγγιση των πραγμάτων και δεν θα παραμείνουμε απλώς θεατές ή να μοιρολατρούμε.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, τουλάχιστον στους σχεδιασμούς. Η κρίση κάποια στιγμή θα περάσει και τη Σωτήρα εγώ τη βλέπω και ως μέγεθος αλλά και ως δυνατότητα να έχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε αντίθεση με άλλους Δήμους οι οποίοι έχουν ενδεχομένως μονόπλευρη ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο γεωργικός τομέας στη Σωτήρας είναι τεράστιος. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας τομέας γεωργικών μονάδων που μπορεί να εμπλουτιστεί και να αναπτυχθεί. Πρέπει να αναπτυχθεί και ο τουριστικός τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Σωτήρας, οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν επιτυχημένες δραστηριότητες, είτε μέσα από τα εστιατόρια, είτε μέσα από άλλης μορφής επαγγελματικές επιχειρήσεις. Πιστεύω στη δημιουργικότητα των δημοτών και πρέπει να συνεχίσουν έτσι.

Κύριε Χατζηγιάννη σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι στον Δήμο Σωτήρας να συνεχίσει αυτή την πορεία. Είναι όραμα για εμένα ο Δήμος αυτός να πάρει τη θέση του στον τουριστικό τομέα, μέσα από τον αγροτουρισμό, μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και μέσα από την αναμόρφωση του παραδοσιακού του χώρου και να αποτελέσει την ενδοχώρα του τουρισμού, και ναι, έχει αυτά τα φόντα να το κάνει.

Στο SotiraNews σας συγχαίρω για τον μόχθο, τον κόπο και τη δημιουργικότητά σας, και να πούμε ότι αποτελεί και για εμάς τους πολιτικούς μια πηγή πληροφόρησης με την εγκυρότητα την οποία σας διακατέχει. Να συνεχίσετε και πραγματικά είναι πολύ βοηθητικό για εμάς. Πάντα βρισκόμαστε στη διάθεσή σας και σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να επικοινωνήσουμε και μα τους αναγνώστες σας: