Συνέντευξη: Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Στιγμιότυπο 2017 10 22 14.42.13 Νέα Αμμοχώστου

Είναι ένας από τους νεότερους Δημάρχους της Κύπρου. Ο Γιάννης Καρούσος, παρά τα 38 του χρόνια, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με την πιο επιτυχημένη, μέχρι σήμερα, πορεία στην ιστορία της Αγίας Νάπας. Για όσους τον γνωρίζουν καλά, μπορούν να μιλούν για ένα επίμονο χαρακτήρα και μια έξυπνη προσωπικότητα που γνωρίζει καλά τα μυστικά του τουρισμού αλλά και πώς να μετατρέψει την πόλη του από ενα προορισμού “φθηνού τουρισμού” της δεκαετίας του ’90, σε μια πόλη που σήμερα αποτελεί “μήλον της έριδος” για διεθνούς φήμης επενδυτές.

Ο Γιάννης Καρούσος με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Famagusta.News μιλά αποκλειστικά και μας αποκαλύπτει τα έργα της Αγίας Νάπας, τα σχέδιά του, αν θα κατέβαινε σε τρίτη θητεία ως Δήμαρχος και σε ποια πόλη θα ζούσε εκτός από την Αγία Νάπα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρίνος Παυλικκάς

Κατά την προηγούμενη δεκαετία η Αγία Νάπα δεν είχε και την καλύτερη εικόνα, καθώς φημιζόταν για ένα χαμηλής ποιότητας είδος τουρισμού. Πιστεύετε πως τώρα αυτό έχει αλλάξει;

Αναμφίβολα η εικόνα της Αγίας Νάπας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Από το 2013 όταν και ανέλαβα για πρώτη θητεία ως Δήμαρχος, ετοιμάσαμε ένα πλάνο, μια στρατηγική, που ονομάζεται “Ολοκληρωμένη Τουριστική Εμπειρία”. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας είναι ο κάθε τουρίστας που θα επισκέπτεται την πόλη μας, να έχει αποκομίσει τόσες θτικές εμπειρίες, ώστε να παίρνει κατά την ειστροφή του λίγη Αγία Νάπα μαζί του.

Η κατάσταση που υπήρχε πριν το 2013 δεν ήταν αυτό που σήμερα θέλουμε να ονομάζουμε “Ολοκληρωμένη Τουριστική Εμπειρία”. Το Στρατηγικό μας πλάνο έχει ως στόχο να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Γι’ αυτό βελτιώσαμε αρκετά πράγματα και δημιουργήσαμε υποδομές και σημεία αναφοράς.

Να καταστήσουμε την Αγία Νάπα ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου.

Ποιες είναι αυτές οι υποδομές και τί νέα έργα να περιμένουμε στο μέλλον;

Δημιουργήσαμε πάρκα και μνημεία προσπαθώντας να μην μείνουμε μόνο επικεντρωμένοι στο γνωστό “ήλιος-θάλασσα”.

Δημιουργήσαμε το Πάρκο Γλυπτικής, το Πάρκο Κάκτων και παχυφύτων, το Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Κάβο Γκρέκο, τη Γέφυρα των Ερωτευμένων, την πλατεία διασημοτήτων, την πλατεία του αγρότη, τον τεχνητό ύφαλο και άλλα πολλά.

Όσον αφορά τα μελλοντικά έργα, σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τον πρώην κατασκηνωτικό χώρο στον Άγιο Νίκανδρο σε ένα πάρκο που θα ονομάζεται “Μικρή Κύπρος” με την κατασκευή μιας μικρογραφίας της Κύπρου κατά τα πρότυπα παρόμοιας μικρογραφίας της Ευρώπης που υπάρχει στις Βρυξέλλες. Σύντομα θα εκδοθεί Πολεοδομική Άδεια για το αμφιθέατρο στην περιοχή Κόκκινες, αναμένουμε την ολοκληρωση των σχεδίων για την περιβαλοντική ανάπλαση του Κέντρου, η οποία θα μειώσει τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς και θα βελτιώσει την προσβασιμότητα, αρχίζει σύντομα η ανάπλαση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας, υπάρχουν σχεδιασμοί για κατασκευή μόλου για να μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζερόπλοια, ενώ θα δημιουργήσουμε θεματικές παραλίες με την τοπιοτέχνηση των παραλιών μας.

Όσον αφορά τις παραλίες αξίζει να σημειώσω πως με την ανάληψη της διαχείρισής του από τον Δήμο, βελτιώθηκαν, εκτός από τα έσοδα και πολλά προβλήματα στον τομέα της εξυπηρέτησης. Τώρα υπάρχει ομοιομορφία και περισσότερη ασφάλεια.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το 95% σχεδόν των ξενοδοχείων μας είναι μερικώς ή πλήρως ανακαινισμένα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες στους ενοίκους τους.

Παράλληλα, όμως, σταθήκατε τυχεροί αφού λόγω της αύξησης του τουρισμού, οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού τομέα, έχουν αρχίσει να επενδύουν περισσότερο στις μονάδες του.

Είναι γεγονός ότι με τα Πολεοδομικά Κίνητρα του 20% η Αγία Νάπα θα αποκτήσει 15 καινούρια ξενοδοχεία, ενώ 22 επιχειρηματίες υπέβαλαν αίτηση για μετατροπή των διαμερισμάτων τους σε μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία. Παράλληλα, έχουμε θέσει περιορισμούς καθώς σε ορισμένες περιοχές επιτρέπεται μόνο η ανέγερση ξενοδοχείων τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το 95% σχεδόν των ξενοδοχείων μας είναι μερικώς ή πλήρως ανακαινισμένα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες στους ενοίκους τους.

Λαμβάνετε σοβαρά υπόψη και το θέμα της ασφάλειας στην πόλη. Με βάση και τις πρόσφατες υποθέσεις ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και δολοφονιών στην πόλη, είχατε πει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσετε στην τοποθέτηση κυκλώματος παρακολούθησης στο κέντρο της Αγίας Νάπας. Πώς προχωράτε με αυτή την ιδέα;

Πρέπει να αναφέρω ότι η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της για το θέμα. Απομένει να προωθηθεί στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ευελπιστούμε ότι σύντομα στην Αγία Νάπα θα τοποθετηθούν 121 κάμερες στο κέντρο, σε κύρια σημεία αλλά και στις εισόδους και εξόδους της πόλης.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η Αγία Νάπα αποτελεί το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές;

Είναι αλήθεια πως μετά την επένδυση των 220 εκατομμυρίων ευρώ από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, είναι έντονο το ενδιαφέρον για άλλες επενδύσεις στην πόλη μας. Η μαρίνα σε συνδυασμό με τα 15 νέα ξενοδοχεία, όπως ανέφερα πιο πριν, τη μετατροπή 22 διαμερισμάτων σε ξενοδοχεία μπουτίκ στο κέντρο της πόλης, το γήπεδο γκλολφ στο Κάβο Γκρέκο, όλα αυτά θα συμβάλουν σε μια αλλαγή ταυτότητας στην πόλη μας.

Είστε και ο πρώτος Δήμαρχος που τόλμησε να ασχοληθεί και με το All Inclusive

Είναι αλήθεια πως είμαστε η πρώτη τοπική αρχή που τολμήσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Το 2013 διοργανώσαμε ένα συνέδριο με στόχο την εκπαίδευση των επιχειρηματιών του τουριστικού και επισιτιστικού τομέα. Δυστυχώς είναι ένα μή ανατρέψιμο τρεντ και εξαρτάται από τις τοπικές αρχές κατά πόσον θα προσφέρουν αρκετά ανταγωνιστικές εμπειρίες στην πόλη τους ώστε ο τουρίστας να θέλει να βγαίνει εκτός ξενοδοχείου.

Αληθεύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γνωστό Πανεπιστήμιο για λειτουργία στην Αγία Νάπα;

Είναι αλήθεια πως πολύ γνωστό Πανεπιστήμιο της Αμερικής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταφορά έδρας στην Κύπρο και λειτουργία της ως Κυπριακό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές σχολές στην Αμερική και μέχρι στιγμής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανέγερση μεγάλη μοναδας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή “Κόκκινες” και θα λειτουργήσει στην αρχή με τέσσερα τμήματα, με στόχο στη συνέχεια τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, όμως είναι σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστικά, ξενοδοχειακές σπουδές και άλλα. Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει εκφράσει θετικές απόψεις και σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε το έργο αν υλοποιείται. Το έργο αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό αφού αναγκαστικά θα δημιουργηθούν υποδομές για πέραν των τεσσάρων χιλιάδων φοιτητών οι οποίοι θα ζουν ολόχρονα στην πόλη.

βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τον γνωστότερο και παγκοσμίου φήμης γλύπτη ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει τα γνωστότερα πάρκα γλυπτικής για να προχωρήσει στη διαμόρφωση του τεχνητού υφάλου

Επίσης, αληθεύει ότι διάσημος καλλιτέχνης θα αναλάβει τη φιλιοτέχνηση του υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής;

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τον γνωστότερο και παγκοσμίου φήμης γλύπτη ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει τα γνωστότερα πάρκα γλυπτικής για να προχωρήσει στη διαμόρφωση του τεχνητού υφάλου, έργο το οποίο εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις πρόσφατες εξαγγελέις έργων στην ελεύθερη Αμμόχωστο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναμένουμε μέχρι τον Μάιο όταν και θα έχουμε απάντηση από τον καλλιτέχνη.

Ποια είναι η άποψή σας για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ;

Πιστεύω κατ’ αρχάς ότι το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στη Λευκωσία. Το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο οφείλει και πρέπει να βρίσκεται σε παραλιακό τουριστικό Δήμο, όποιος και να είναι αυτός και πιστεύω ότι η επαρχία Αμμοχώστου με πέραν του 47% της συνεισφοράς στην οικονομία από τον τουρισμό είναι η πρώτη που πρέπει να διεκδικήσει το ΑΞΙΚ.

Πόσες ώρες την ημέρα είστε στο γραφείο;

Πρέπει να πω ότι δεν είμαι Δήμαρχος του γραφείου. Πολύ λίγες ώρες θα με δεις να είμαι στο γραφείο μου. Συνήθως βρίσκομαι έξω στους δρόμους, μέρα και νύχτα για να δω από κοντά τα προβλήματα της πόλης.

Θα είστε και για τρίτη φορά υποψήφιος ως Δήμαρχος;

Είναι γρήγορα για να μπορέσω να το πω αυτό.

Βουλευτής;

Η ίδια απάντηση. Όλα είναι μέσα στις σκέψεις μου. Από τη μια υπάρχει η κούραση για τον τεράστιο φόρτο εργασίας, όμως από την άλλη υπάρχει και η θέληση για αυτά που θέλω να προσφέρω.

Αν δεν ζούσατε στην Αγία Νάπα, σε ποια πόλη θα θέλατε να ζούσα.

Στο Santiago de Compostela στην Ισπανία που είναι μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη ή στο Παρίσι που εκεί έμεινα για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών μου.

Προσωπικότητα που σας ενέπνευσε;

Ο Κίκης Κωνσταντίνου για την αγάπη του για την Αγία Νάπα και για το ατέλειωτο όραμα και την όρεξη που έχει.

Το όραμά σας σε μια πρόταση;

Να καταστήσουμε την Αγία Νάπα ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου.

Famagusta.News