Καθυστέρηση παρατηρείται στην αποστολή των πρώτων εξωδίκων από τις κάμερες Τροχαίας, την ώρα που από σήμερα μπαίνουμε στην επόμενη φάση του συστήματος, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες.
Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που λειτούργησαν οι κάμερες και βάσει του συμβολαίου, η ανάδοχος εταιρεία είναι υποχρεωμένη μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να προμηθεύσει το κράτος με άλλες 20 σταθερές κάμερες και άλλες 16 κινητές. Ωστόσο, το πράσινο φως για την επόμενη φάση θ’ ανάψει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που είναι και η συμβαλλόμενη υπηρεσία εκ μέρους του κράτους, αφού πρώτα αξιολογήσει την παρούσα φάση που είναι η πιλοτική.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των εξωδίκων, αφού μέσα σε 25 ημέρες αφότου άρχισαν επίσημα να καταγγέλλουν, δεν έχει φύγει καμιά συστημένη επιστολή, φέρνει συσσωρεύσεις καταγγελιών, αφού οι κάμερες συνεχίζουν να καταγράφουν παραβάσεις. Όπως διαβεβαιώνουν εμπλεκόμενοι, η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους και τις αμέσως επόμενες ημέρες θ’ αρχίσουν να φεύγουν τα πρώτα εξώδικα.
Όπως εξηγήθηκε αρμοδίως, από την ώρα που μια κάμερα καταγράψει μια παράβαση, πρέπει να γίνουν πάμπολλοι έλεγχοι, ώστε να φτάσει το εξώδικο στον σωστό παραβάτη, με το σωστό πρόστιμο. Κι αυτό επειδή μπορεί μια καταγγελία να είναι διπλή ή τριπλή, δηλαδή να εμπεριέχει δύο ή και τρεις παραβάσεις, οπόταν πρέπει να συνυπολογιστούν οι σωστές ποινές με τους σωστούς βαθμούς ποινής.
Επίσης, τα στοιχεία των παραβατών πρέπει να ελεγχθούν από την Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών (ΚΑΠ) ώστε να είναι ορθά. Πρόσφατα προέκυψε πρόβλημα γιατί μια κρατική υπηρεσία έχει καταχωρημένο έναν πολίτη ότι διαμένει στην τάδε οδό με ελληνικά, η άλλη με αγγλικά και μια τρίτη υπηρεσία με γκρίγκλις. Από το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει τονισθεί σε όλους, ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταλεί εξώδικο σε λάθος άνθρωπο. Από πλευράς Τροχαίας, μας αναφέρθηκε ότι όντως η ανάδοχος εταιρεία χρειάστηκε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν για να ετοιμάσει τα πρώτα εξώδικα, κάτι που απέδωσε στις διαδικασίες, ενώ οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται πλέον κανονικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή Τροχαίας, Χάρη Ευρυπίδου, οι κάμερες, τέσσερις κινητές και τέσσερις σταθερές, καταγράφουν περί τις 800 παραβάσεις την ημέρα. Οι περισσότερες από τις κινητές αφορούν υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι σταθερές καταγγέλλουν όσους περνούν με κόκκινο, ή ταχύτητα, ή δεν φορούν κράνος ή σταθμεύουν πάνω στην κίτρινη γραμμή. Όσον αφορά στα νέα σημεία που θα τοποθετηθούν οι 16 νέες κάμερες, αυτά έχουν επιλεγεί στη βάση της επικινδυνότητας και της συχνότητας δυστυχημάτων.
philenews.com