Διαφθορά και Διαπλοκή: για πόσο καιρό θα επιτρέψουμε την εκμετάλλευση;

Άρθρο του Νικόλα Παπαδάκη, υποψηφίου βουλευτή Αμμοχώστου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

3α. Βουλευτικές Εκλογές 2021, Νικόλας Παπαδάκης

Διαφθορά και διαπλοκή. Φράση χιλιοειπωμένη πλέον (δυστυχώς), σε βαθμό που δημιουργείται ο κίνδυνος να σταματήσουμε να της αποδίδουμε την δέουσα σημασία.

Οι σκανδαλώδεις πρακτικές που μας οδήγησαν στην τραπεζική κρίση, η ανυπαρξία των εποπτικών μηχανισμών και η γενικότερη κακοδιαχείριση έφεραν το κράτος μας ένα βήμα από την χρεωκοπία. Χρειάστηκε το μνημόνιο και η “εύκολη λύση” του κουρέματος των συμπολιτών μας για να επιβιώσουμε.

Η διαφθορά που ταλανίζει τον τόπο μας είναι δυσβάσταχτη. Διαφθορά που αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα της κυπριακής πολιτικής ζωής. Διαφθορά στην οποία είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια να εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Διαφθορά στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων να αποδεικνύεται επωφελές και για το δικηγορικό του γραφείο και τον οικογενειακό του περίγυρο.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενώπιον της ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποθέσεων διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με την Κύπρο, η δική μας κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και η ίδια!

Σύμφωνα με το Ενδιάμεσο Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, έγιναν 6546 πολιτογραφήσεις επί Νίκου Αναστασιάδη εκ των οποίων το 52% κρίθηκαν παράνομες και μεγάλος αριθμός των υπολοίπων δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Κι αυτά ενώ ο πρόεδρος μας ταξίδευε οικογενειακώς για διακοπές με ιδιωτικά αεροπλάνα αιτητών πολιτογραφήσεων.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις να αναγκάζουν την αστυνομία μας να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην διαχείριση κρίσεων, όπως η περίπτωση εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που έθεσε σε κίνδυνο την όραση μιας συμπολίτισσας μας, έναντι της απόλυτης απραξίας σε πολύ μαζικότερες συναθροίσεις.

Το δε Κυπριακό να φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ, χωρίς προοπτική, με την Τουρκία πλέον να προωθεί την λύση δύο κρατών.

Με το πολιτικό μας σύστημα να βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν γίνει συστημικές. Κομματικές παρεμβάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση καθορίζουν διορισμούς και προαγωγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οδηγώντας στην διαιώνιση των προβλημάτων. Τέτοιου είδους καταστάσεις ζημιώνουν τον πολίτη αφού επιτρέπει σε άτομα να προσλαμβάνονται ή να προάγονται σε νευραλγικές θέσεις, όχι ως αποτέλεσμα αριστείας και αξιοκρατίας, αλλά ως αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων ή/και διαπλοκής. Χρειάζεται ο παραμερισμός των πελατειακών σχέσεων και γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αλλαγή νοοτροπίας.

Το υφιστάμενο σύστημα δικαιοσύνης έχει ως χαρακτηριστικό την εξαιρετικά χρονοβόρα εκδίκαση πολλών υποθέσεων, με αποτέλεσμα να μην απονέμεται πραγματική δικαιοσύνη. Η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης είναι απαραίτητο συστατικό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ενώ οι περισσότεροι πολίτες παλεύουμε στην καθημερινότητα μας για να τα βγάλουμε πέρα, κάποιοι με τις κατάλληλες διασυνδέσεις τις εκμεταλλεύονται για να θησαυρίζουν χωρίς καν να τηρούν τα βασικά προσχήματα, όπως αποκαλύφθηκε από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Η συστημική διαφθορά έχει διαβρώσει την αξιοπιστία του κράτους στα μάτια του πολίτη. Έχουμε φθάσει στο σημείο να αμφισβητείται η αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συνομιλητή για την επίλυση του Κυπριακού.

Γενικότερα περιμέναμε από το πολιτικό προσωπικό να επαγρυπνεί για θέματα όπως το θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου, να οργώνει την Ευρώπη για λήψη στήριξης από τους συμμάχους μας, να μεριμνά για την στήριξη του πολίτη στις δύσκολες στιγμές που περνούμε, να στηρίζει τους νέους τους οποίους έχουν εγκλωβίσει σε μισθούς πείνας και, αντ’ αυτού, περιμένουν να τους πουν και ευχαριστώ που δεν είναι άνεργοι.

Γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων, πολιτικά πρόσωπα και ημέτεροι να προωθούν με θράσος και χωρίς ντροπή το δικό τους προσωπικό όφελος και να πλουτίζουν προσφέροντας υπηρεσίες και κτίζοντας επαύλεις για πώληση μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Στη βιασύνη τους να αρπάξουν όσον το δυνατό περισσότερα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να εξασφαλίζουν πολιτογραφήσεις αδιακρίτως, χωρίς να ικανοποιούνται οι βασικές πρόνοιες του επενδυτικού προγράμματος. Με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να καταρρεύσει και να καταργηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, που στόχο είχε την οικονομική στήριξη του κράτους και όχι τον παράνομο εύκολο πλουτισμό μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών και ημετέρων.

Και παρόλα τα σκάνδαλα, προς το παρόν, η μόνη παραίτηση που είδαμε ήταν αυτή του Ανδρέα Παράσχου ο οποίος τόλμησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Και ερωτώ: με ποια αξιοπιστία μπορούν οι παραδοσιακές δυνάμεις να λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων μας; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα μεγάλα κόμματα ότι θα αλλάξουν απλά και μόνο επειδή έχουν προσθέσει κάποια νέα άτομα στα ψηφοδέλτια τους; Αναμφίβολα η ανάγκη για κομματική πειθαρχία θα χρησιμοποιείται πάντα για να επιβάλλεται και να συνεχίζεται ο τρόπος λειτουργίας και συμπεριφοράς των μεγάλων κομμάτων όπως διαχρονικά τα ξέρουμε.

Το Κίνημα Οικολόγων παλεύει για χρόνια με το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το 2018 έκανε προσπάθεια για διαφάνεια στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων. Μια προσπάθεια που καταψηφίστηκε από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν την ευκαιρία του πολίτη να ασκήσει κριτική στα κακώς έχοντα μέσω της ψήφου του. Αν δεν υπάρξει πολιτικό κόστος για το κόμματα του κατεστημένου, δεν δίνεται οποιοδήποτε κίνητρο για αυτοκριτική. Δεν δίνεται κίνητρο από τον πολίτη για αλλαγή της κατάστασης. Αν δεν υπάρξει πολιτικό κόστος, απλά θα περιμένουμε το επόμενο σκάνδαλο για το οποίο, στην καλύτερη των περιστάσεων θα μας οδηγήσει ξανά σε διαμαρτυρίες στους δρόμους, στη δε χειρότερη, θα οδηγήσει την οικονομία μας σε περαιτέρω οικονομικές περιπέτειες. Θα συνεχιστεί η εκμετάλλευση των πόρων του κράτους για τον πλουτισμό κάποιων λίγων. Θα συνεχιστούν τα προβλήματα για τους νέους μας.

Το ότι κοντέψαμε να χρεωκοπήσουμε ως κράτος από την κακοδιαχείριση και την διαφθορά είναι γεγονός. Το ότι το επενδυτικό πρόγραμμα έτυχε εκμετάλλευσης από πολιτικούς και συνδεδεμένα τους πρόσωπα και στην συνέχεια τερματίστηκε ως αποτέλεσμα της απληστίας λίγων εκθέτοντας το κράτος μας διεθνώς, είναι επίσης γεγονός. Γι’ αυτό, όταν ψηφίζουμε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η ψήφος μας επηρεάζει πλέον το μέλλον των παιδιών μας. Οι εκλογές αποτελούν την μόνη ουσιαστική ευκαιρία που έχουμε εμείς οι πολίτες για να κρίνουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και να τιμωρήσουμε τις τόσες πράξεις που ενοχλούν και μας προσβάλλουν. Η παρούσα κυβέρνηση έχει στιγματιστεί με φοβερά φαινόμενα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της. Αν επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας αυτά που βιώσαμε τόσα χρόνια, έχουμε το δικαίωμα να προσβλέπουμε ποτέ σε ένα καλύτερο αύριο;

Καλώ όλους να προβληματιστούν πριν να αποφασίσουν σε ποιόν αξίζει η ψήφος τους. Θυμίζω όλους που προτίθενται να μην ψηφίσουν πως η αποχή τους απλά διαιωνίζει την κατάσταση. Πολύ καλύτερο θα ήταν να ψήφιζαν ένα από τα μικρότερα κόμματα, που συμπεριφέρθηκαν άμεμπτα και εκτέλεσαν έντιμα τα καθήκοντα τους στη Βουλή, αν ο στόχος τους με τη μη συμμετοχή τους στις εκλογές αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας. Γι’ αυτούς που επιζητούν πραγματικά κάθαρση, το Κίνημα Οικολόγων αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή. Ενδυναμώνοντας το, ενδυναμώνεται η φωνή στην Βουλή που για χρόνια αναδεικνύει την διαφθορά και αναζητεί την απόδοση ευθυνών. Το Κίνημα Οικολόγων, με δύο μόλις βουλευτές έχει αναδείξει τόσα και τόσα θέματα. Φανταστείτε τι θα μπορέσει να κάνει ενδυναμωμένο με τέσσερεις ή και περισσότερους βουλευτές, αριθμός που φαίνεται εφικτός βάσει των δημοσκοπήσεων.

Και επειδή σαν αγανακτισμένος πολίτης, κατανοώ πως όλοι φαίνονται οι ίδιοι στα μάτια του απογοητευμένου πολίτη, για να δείξω έμπρακτα πως ο στόχος μου είναι μια καλύτερη κοινωνία για τον πολίτη και τα παιδιά μας και όχι το προσωπικό όφελος, έχω ήδη ανακοινώσει πως σε περίπτωση εκλογής μου θα διαθέτω κάθε μήνα τον μισό καθαρό μισθό μου ως βουλευτής για την στήριξη φιλανθρωπικών και κοινωφελών ιδρυμάτων.

Για όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τις θέσεις μου μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα μου στο www.nicolaspapadakis.com καθώς και στο Facebook, κάνοντας αναζήτηση το όνομά μου.

Είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να συζητήσουμε τις λύσεις που χρειάζεται επειγόντως η κοινωνία μας.

Νικόλας Παπαδάκης
Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου #7
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών