“Η επαρχία Αμμοχώστου δε θέλει άλλους κηδεμόνες”

Στιγμιότυπο 2017 11 27 23.04.43 Νέα Αμμοχώστου
Η εικόνα της επαρχίας Αμμοχώστου και το σκόγκαν που χρησιμοποιήθηκε χθες από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο

Του Μαρίνου Παυλικκά:

Ένας καινούριος αέρας ξεκίνησε να φυσάει στην επαρχία Αμμοχώστου. Αφορμή οι αποκαλύψεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρήστου Ορφανίδη σχετικά με διαφαινόμενο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, σκάνδαλο στη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του νέου κτηρίου στο οποίο πρόκειται να μεταστεγαστεί το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε χθες Δευτέρα όταν δημοσιεύτηκε η επιστολή του βουλευτή Χρήστου Ορφανίδη την οποία απέστειλε προς τον Γενικό Ελεγκτή καταγγέλλοντας πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά την ενοικίαση του κτηρίου που θα στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Η αντίδραση των τοπικών αρχόντων της επαρχίας Αμμοχώστου ήταν άμεση. Σε επιστολή τους που απέστειλαν στον ίδιο τον βουλευτή Χρήστο Ορφανίδη αλλά και σε όλους τους υποψήφιους Προέδρους και τα πολιτικά κόμματα, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Σωτήρας και Αγίας Νάπας, οι κοινοτάρχες Άχνας, Φρενάρους, Αυγόρου, Λιοπετρίου και Αχερίτου, καθώς και οι επιχειρηματίες-μέλη της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους όσοι επιβουλεύονται την επαρχία Αμμοχώστου. Αποδέκτες της επιστολής όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας καθώς και όλοι οι βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η στάση που επιδεικνύουν με το να τηρούν σιγή ιχθύος αποδεικνύει την αδράνειά τους.

Η χθεσινή, όμως, απάντηση δεν είναι τίποτε άλλο από την κορυφή ενός παγόβουνου, ή μάλλον ενός ηφαιστείου το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι σχέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Αμμοχώστου και των τοπικών αξιωματούχων με το επίσημο Επιμελητήριο Αμμοχώστου είναι ήδη από το 2012 διαταραγμένες, όταν οι επιχειρηματίες της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν αποχωρήσει δημιουργώντας την Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου. Οι λόγοι της δημιουργίας της ΤΕΒΕΑ στηρίζονται στην αδιαφορία, όπως υποστηρίζουν, του επίσημου επιμελητηρίου για την ελεύθερη επαρχία, καθώς τόσο η έδρα του όσο και τα μέλη του εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό. Πολλές είναι οι φορές, μάλιστα, που τα μέλη της ΤΕΒΕΑ έχουν καταγγείλει το ΕΒΕΑ για υπόσκαψη των επιχειρηματιών της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθώς και για προώθηση επενδύσεων στη Λεμεσό παρά στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Λάμπουν δια της απουσίας τους οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει από εχθές, πηγάζει και από τη λαμπερή απουσία των Κυβερνητικών Τμημάτων από την επαρχία Αμμοχώστου. Επαρχιακή Διοίκηση, Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Τμήμα Ποελοδομίας και Οικήσεως καθώς και όλα τα τμήματα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου πλην του ποινικού εδρεύουν στη Λάρνακα με την ανάλογη ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι χιλιάδες κάτοικοι της ελεύθερης επαρχίας.

Οι τραγικές συνέπειες της εισβολής, αναπόδραστα οδήγησαν στη μεταφορά των Τμημάτων στη Λάρνακα, όμως η επί 43 χρόνια απουσίας από τη ζώσα επαρχία, λαμβάνοντας υπόψη και τη ραγδαία ανάπτυξη που επήλθε μέχρι σήμερα, δημιουργούν, πλέον, ερωτηματικά για τη μη μεταφορά των κυβερνητικών τμημάτων στην οικεία επαρχία τους.

Παράλληλα, πολλές είναι και οι θεωρίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων για την απουσία των Κυβερνητικών Τμημάτων, αφού υπήρξαν πολλές φορές υπόνοιες ότι πίσω από την προσπάθεια ακύρωσης της μεταφοράς του Κτηματολογίου υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι. Σχετικές είναι και οι διαμαρτυρίες που ακούστηκαν πολλές φορές από τους δικηγόρους της ελεύθερης Αμμοχώστου για τη μη μεταφορά όλων των τμημάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου στην έδρα του και για τη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου.

Το λόμπι της Αμμοχώστου και οι ψηφοφόροι

Η μάχη για την αποπεριθωριοποίηση της επαρχίας Αμμοχώστου που ξεκίνησε να διαφαίνεται αναμένεται να περάσει μέσα από διάφορους σκοπέλους με τους εμπνευστές της “επανάστασης” να αναλογίζονται τις δυνάμεις τους. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η εκλογική δύναμη της επαρχίας Αμμοχώστου, αφού μόνο το 30% περίπου, των ενεργών και εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της επαρχίας Αμμοχώστου διαμένει στην ελεύθερη επαρχία. Αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο 70%, περίπου, των Αμμοχωστιανών ψηφίζουν με κυριότερο γνώμονα την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο ή στην Κυβέρνηση με αντιπροσώπους οι οποίοι πιθανόν να επικεντρώνονται στους χώρους διαμονής τους, όπως η Λεμεσός που αποτελεί την επαρχία με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων εξ Αμμοχώστου. Το ανάλογο συμβαίνει, βέβαια, και με τους ίδιους τους υποψηφίους βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν, και όχι άδικα, το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των Αμμοχωστιανών ψηφοφόρων.

Τα πιο πάνω γεγονότα συνιστούν παράγοντα που εγείρει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσον τα Κοκκινοχώρια έχουν τη δυναμική που οι τοπικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες διατείνονται ότι έχουν ή αν το αντάρτικο θα αποτελέσει βατερλό στις προσπάθειες που γίνονται.

Το μέλλον της ΤΕΒΕΑ και το δίλημμα Αναστασιάδη

Φυσικά εκείνο που προβληματίζει είναι το μέλλον της ΤΕΒΕΑ, αφού σημαία του “πειρατικού” της επαρχίας Αμμοχώστου αποτελεί η μετατροπή της σε Περιφερειακό Επιμελητήριο, κάτι που κατά κόρον ζητήθηκε, όμως ουδέποτε ικανοποιήθηκε από την Κυβέρνηση. Ο ευσεβής πόθος των ελευθεροεπαρχιωτών για σύσταση και λειτουργία περιφερειακού επιμελητηρίου, αποτελεί πράγματι ένα ιδιαίτερα σημαντικό αίτημα που θα αποτελέσει, παράληλλα, την απαρχή της δημιουργίας ενός λόμπι και ενός μοχλού πίεσης στα Κοκκινοχώρια που παρόμοιο δεν υπήρχε ως τώρα. Παράλληλα, όλοι γνωρίζουν τη δυσκολία ικανοποίησης τέτοιου αιτήματος, έστω κι αν υποστηρίζεται με νομικά παρά πολιτικά κίνητρα.

Τί μέλλει γενέσθαι

Βέβαια, το δίλημμα της Κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση είναι εν μέρει εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα και επιτρέψει τη σύσταση περιφεριεακού επιμελητηρίου στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η ενέργεια αυτή όμως αναμένεται να επιφέρει:

  1. Δυσαρέσκεια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και σημαντικών επιχειρηματιών της χώρας,
  2. Νομική υπόσταση σε δημιουργία περιφερειακών επιμελητηρίων που θα ανοίξουν τον ασκό του αιόλου για άλλες παρόμοιες αιτήσεις,
  3. Δυσαρέσκεια μεγάλου ποσοστού Αμμοχωστιανών ψηφοφόρων για διαφαινόμενο διχασμό της επαρχίας Αμμοχώστου σε κατεχόμενη και ελεύθερη.

Από την άλλη, εάν τα αιτήματα που τέθηκαν επί τάπητος και αφορούν το μέλλον της ΤΕΒΕΑ δεν ικανοποιηθούν τούτο αναμένεται να επιφέρει διαφορετικού είδους αντιδράσεις:

  1. Τη μη ικανοποίηση ενός αριθμού πέραν των 30 χιλιάδων ψηφοφόρων, εκ των οποίων το 55,66% (13.634) ανέδειξε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατά τις εκλογές του 2013,
  2. Μία διαφαινόμενη νέα υποψηφιότητα προερχόμενη από την επαρχία Αμμοχώστου,
  3. Τη δημιουργία περαιτέρω δυσαρέσκειας για τον παραγκωνισμό της ελεύθερης επαρχίας.

Εν κατακλείδι, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως η επαρχία Αμμοχώστου στερείται Κυβερνητικών Υπηρεσιών. Η προσφορά πέραν του 18% στον ΑΕΠ και η σημαντική τουριστική, γεωργική και οικοδομική βιομηχανία αποτέλεσαν μετά το 2013 τον μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας. Η Κυβέρνηση, πέραν των αξισημείωτων έργων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει, ως συνέχεια αυτών αναμένεται να επικεντρωθεί στην απόδοση υπόστασης σε μία επαρχία που στερείται εδώ και 43 χρόνια πρωτεύουσας και ταυτότητας. Η Κυβέρνηση έχει βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό της που δεν πρέπει να το χάσει και αυτό δεν είναι άλλο από τη μεταφορά όλων των Κυβερνητικών Τμημάτων στην επαρχία Αμμοχώστου και ίσως και τη μεταφορά του ΑΞΙΚ και του Υφυπουργείου Τουρισμού εκεί όπου δικαιωματικά ανήκουν.

Famagusta.News