Γ.Κάρουλλας: “Στρατηγικής σημασίας η ίδρυση Ακαδημίας Επιστημών”

Στιγμιότυπο 2017 11 10 17.12.03 Γιώργος Κάρουλλας

Η Κύπρος διαθέτει, πλέον, το δικό της  Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα στις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Καλές Τέχνες. Με την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, προχωρά η ίδρυση και η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας απόφαση που θα συμβάλει στην ανάδειξη της αριστείας, της πνευματικής προόδου και των επιτευγμάτων της χώρας μας. Στους στόχους της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διεθνής προβολή του έργου των επιστημόνων της Κύπρου, η προώθηση της αριστείας, η συνεργασία των κορυφαίων πνευματικών δυνάμεων της Κύπρου, η υποστήριξη της Παιδείας, η παροχή επιστημονικά έγκυρης άποψης και συμβουλών στην Πολιτεία καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των Πανεπιστημίων, των Κέντρων Ερευνών και της Βιομηχανίας της Κύπρου.

Η σημερινή απόφαση, αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αποφασιστικότητά μας για αντιμετώπιση της κρίσης αρχών και αξιών στο τόπο μας. Δεν μένουμε μόνο στα λόγια και τις θεωρίες, εμείς προχωρούμε σε πράξεις.

Επίσης, δημόσια θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας, αποτελούμενης από τους διεθνούς εμβέλειας Κύπριους επιστήμονες Λουκά Χριστοφόρου, Χριστόφορο Πισσαρίδη, Κυριάκο Νικολάου και Βάσο Καραγιώργη.  Η Τετραμελής Επιτροπή, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2016, είχε αναλάβει εθελοντικά την ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης αναφορικά με την αποστολή και τις δραστηριότητες της Κυπριακής Ακαδημίας, τη μορφή και το καθεστώς λειτουργίας της.

Πηγή: ΚΥΠΕ