Το επεισόδιο στην Αγία Νάπα και η προσπάθεια κάποιων να το βαφτίσουν ως “δικοινοτική διαμάχη”

Όταν οι πηχυαίοι τίτλοι πουλάνε και "θυματοποιούνται" θύτες και θύματα λόγω καταγωγής

photo 3

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Ιουνίου 2023 δύο παρέες πιάστηκαν στα χέρια, στον πεζόδρομο πάνω από τον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας Παναγίας στην Αγία Νάπα. Οι λόγοι μέχρι στιγμής άγνωστοι. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης ένας από τη μία παρέα τράβηξε (σύμφωνα με παραδοχή του) ρόπαλο, ενώ σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από το ίδιο το θύμα, στην προσπάθειά της η 25χρονη να τραβήξει από κοντά βίντεο με τα πρόσωπα των δύο νεαρών ένας την κτύπησε, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει από ύψος ενάμιση μέτρου και να προκληθούν εκχυμώσεις σε διάφορα μέρη του σώματός της.

Μέχρι εδώ, θα χαρακτήριζε κανείς το γεγονός συνηθισμένο, για ένα τουριστικό θέρετρο όπου πολύ συχνά μεθυσμένοι τουρίστες ή θαμώνες κέντρων διασκέδασης πιάνονται στα χέρια για ασήμαντους, συνήθως, λόγους. Το γεγονός όμως, ότι αφενός η 25χρονη ήταν Τουρκοκύπρια, και αφετέρου οι δύο νεαροί 22 και 30 ετών ήταν Ελληνοκύπριοι και δη από κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους μεν και για τους δε. Η προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για το συμβάν ήταν σχεδόν αυτόματη και πριν μάλιστα η Αστυνομία προλάβει να λάβει καταθέσεις. Ακούστηκαν πηχυαίοι τίτλοι όπως “ρατσιστικό επεισόδιο”, “δικοινοτική διαμάχη”, αλλού το βάφτισαν ως “σεξιστική επίθεση” ή ότι “την έδειρε γιατί τον απέρριψε” και άλλοι παρόμοιοι τίτλοι που -πράγματι λόγω των δεκάδων θλιβερών περιστατικών που ακούμε κάθε εβδομάδα- προκαλούν το ενδιαφέρον, την κοινή γνώμη, τα κλικς και τα σχόλια.

Από την άλλη πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κατηγορήσουν και να προσάψουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς στην ίδια την 25χρονη, στην καταγωγή της, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ολόκληρη, ύψωσαν το εθνικιστικό τους φρόνημα και απαρρίθμησαν τους λόγους της ανικανότητας συνύπαρξης ελληνοκυπρίων – τουρκοκυπρίων. Και πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι καταθέσεις στην Αστυνομία, η υπόθεση έλαβε τον δρόμο των λαϊκών δικαστηρίων, προκαλώντας πόλωση μεταξύ αυτών που λες και περίμεναν την αφορμή για να ξεκινήσουν μια τέτοια διαμάχη.

Το ερώτημα πάντως είναι πως εάν αποδειχθεί εν τέλει πως η όλη υπόθεση δεν οφείλεται σε δικοινοτικές διαφορές ή εθνικιστικές πεποιθήσεις και ρατσιστικά αίτια (το ξεκαθάρισε μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), τότε ποιοι προκαλούν περισσότερο τη δικοινοτική διαμάχη και τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με τις βεβιασμένες και ζηλωτικές ενέργειές τους; Οι θύτες; Ή όσοι δυναμιτίζουν με σχόλια ως άμωμες αυθεντίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εκ της Σύνταξης Famagusta.News