Το μεταναστευτικό και οι συνέπειές του

λενος ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Συμμαχία Πολιτών

Του Λένου Σκιτίνη*

Το μεταναστευτικό πρόβλημα σήμερα αποτελεί μια μάστιγα για την εποχή μας με πολλούς αποδέκτες, καθιστώντας ταυτόχρονα τον Ερντογάν υπεύθυνο και “νονό” της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Μέργκελ, κάνει πλάτες στον Ερντογάν. Ως γνωστό όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία λαμβάνει από τη Γερμανία όπλα και χρήματα τα οποία χρησιμοποιεί τόσο στο πόλεμο με τη Συρία αλλά και για να τροφοδοτεί τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Το αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω ενεργειών, τις τελευταίες μέρες, είναι ότι στα Ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν παράνομα να εισέλθουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν είτε από ξηράς μέσω των οδοφραγμάτων, είτε από θαλάσσης με φουσκωτά σκάφη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο γεγονός ότι η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται, με εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, ενώ η πατρίδα και οι οικογένειες τους ξεκληρίζονται. Η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης αλλά και απειλής. Με θράσος εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την αιματηρή πολιτική του Ερντογάν.

Τουλάχιστον πάνω από 10,000 ανθρώπους έχει εξαπατήσει η Τουρκική κυβέρνηση και με ψευδείς πληροφορίες, τους μεταφέρει με λεωφορεία ή φουσκωτά σκάφη παράνομα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Ερντογάν δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμα και τρομακτικές εικόνες, όπως παιδιά πίσω από τους καπνούς δακρυγόνων ή ανθρώπους μέσα σε ασταθή φουσκωτά σκάφη. Σκοπός του είναι τα στιγμιότυπα αυτά να στιγματίσουν την Ελληνική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το δράμα των προσφύγων.

Επιπρόσθετα, με την επεκτατική πολιτική του, ο Ερντογάν προσπαθεί να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της Ελλάδας και της Κύπρου με απώτερο στόχο να πετύχει την προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία και σταδιακά κάποιων νησιών της Ελλάδας.

Η Κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την τουρκική στάση αλλά και τα κράτη που στηρίζουν την πολιτική του Ερντογάν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ. Οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να καταδικάσουν την τουρκική επεκτατική πολιτική και όλους όσους την στηρίζουν, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να στηρίξει έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς. Επιπλέον η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα διαφύλαξης των συνόρων μας τόσο από τη θάλασσα όσο και από τα οδοφράγματα και να ενισχύσει την Εθνική φρουρά με έμψυχο υλικό και με σύγχρονα όπλα.

*Λένος Σκιτίνης, Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών