Πολυθεματικό πάρκο κροκοδείλων και όχι φάρμα στην Άχνα

a Νέα Αμμοχώστου, Πάρκο Κροκοδείλων, Περιβάλλον

Πολυθεματικό πάρκο κροκοδείλων του Νείλου και άλλων εξωτικών ζώων και πτηνών, δηλαδή έναν υπερσύγχρονο ζωολογικό κήπο 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή της Άχνας, η ισραηλινή εταιρεία που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ελεύθερη Αμμόχωστο στον τομέα αυτό.

Πρόκειται για την εταιρία PNA Krokodailpark της οποίας ο γενικός διευθυντής Φλώρος Τσαγκάρης και εκτελεστικός διευθυντής Κώστας Κωσταντίνου μίλησαν αποκλειστικά, θέλοντας όπως τόνισαν, να ενημερώσουν υπεύθυνα τους κατοίκους του Δάσους Άχνας αλλά και γενικά το κυπριακό κοινό για το είδος της επένδυσης στην οποία αποσκοπούν να προχωρήσουν, αν και εφόσον το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας αποδεχθεί την πρότασή τους.

Οι κύριοι Τσαγκάρης και Κωνσταντίνου διευκρίνισαν ότι κακώς έχει δοθεί η εντύπωση ότι σκοπός της επένδυσης είναι η δημιουργία φάρμας εκτροφής κροκοδείλων του Νείλου στην περιοχή Άχνας και η εξαγωγή κρέατος και δέρματος, μέσω παράλληλης δημιουργίας σφαγείου.

Κάθε καλόπιστος δημοσιογράφος ή άλλος ενδιαφερόμενος τόνισαν, μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι βάσει της άδειας και των συμφωνιών που έγιναν με την κυπριακή Πολιτεία, τα αυγά που θα γεννούν οι κροκόδειλοι του Νείλου, κάθε Μάρτιο-Απρίλιο που κυοφορούν οι θηλυκοί, θα καταστρέφονται παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων. Η εκκόλαψη κάποιων αυγών θα επιτρέπεται μόνο για σκοπούς αναπλήρωσης απωλειών, δηλαδή θανάτου κροκοδείλων, ώστε ο αριθμός τους να παραμένει σταθερός.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας PNA Krokodailpark τόνισαν ακόμη πως στην περιοχή του Μονπελιέ στη Γαλλία όπου λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παρόμοιο πάρκο κροκοδείλων και άλλων εξωτικών ζώων και πτηνών, όπως αυτό που φιλοδοξούν να δημιουργηθεί στην περιοχή της Άχνας, δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα ασφάλειας ή κάτι άλλο.

Πού θα γίνει το πάρκο

Οι δυο εκπρόσωποι της PNA Krokodailpark διέψευσαν επίσης διαδόσεις ότι αν τελικά το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας εγκρίνει το αίτημά της, τότε η επένδυση θα γίνει στην περιοχή του φράκτη Άχνας.

Αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι έχει τροχιοδρομηθεί η αγορά γης σε τοποθεσία μεταξύ της κατεχόμενης Άχνας και της Μονής Αγίου Κενδέα, (παρά τον παλαιό δρόμο Λάρνακας-Αμμοχώστου), η οποία σήμερα είναι ερημική και η οποία απέχει αρκετά χιλιόμετρα και από το Δασάκι Άχνας και από το Αυγόρου όπως και από τον υδατοφράκτη της Άχνας.

Οι δυο Κύπριοι μέτοχοι και εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι φιλοδοξούν να δώσουν ζωή σε μια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου που σήμερα είναι υποβαθμισμένη και να της δώσουν προοπτική για μελλοντική οικιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο θέμα ασφάλειας τυχόν απόδρασης κάποιου κροκόδειλου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν ότι πέραν των κλωβών ασφαλείας και του περιμετρικού τοίχου που θα περιβάλλει το πάρκο, συνολικού εμβαδού 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπως και στην περίπτωση του παρόμοιου πάρκου στο Μονπελιέ, κάθε κροκόδειλος θα φέρει πάνω του ενεργοποιημένο μικροτσίπ. Βάσει αυτού, στο ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου του ζωολογικού κήπου, το στίγμα ενός κροκόδειλου που τυχόν θα αποδράσει θα μπορεί να εντοπιστεί σε μερικά λεπτά. Εξάλλου, πρόσθεσαν, το κόστος εκτροφής αυτών των ζώων είναι τέτοιο που οι πρώτοι που ανησυχούν για να μην αποδρούν είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει στεγασμένο τμήμα 12.000 τετραγωνικών μέτρων και 18.000 τετραγωνικά μέτρα ανοικτό χώρο. Τον χειμώνα, λόγω ψύχους, οι κροκόδειλοι θα διαβιούν στο στεγασμένο μέρος. Επίσης, στον χώρο θα υπάρχουν εστιατόριο, καφετερία, παιδότοπος, κατάστημα πώλησης σουβενίρ και άλλη υποδομή, ώστε να προσφέρεται για μια πολύωρη, ακόμα και ημερήσια  οικογενειακή εκδρομή.

Ακόμη, ο ζωολογικός κήπος με κροκόδειλους του Νείλου θα προσφέρεται και ως μελετητήριο αυτού του είδους κροκοδείλων, οι οποίοι θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από μελετητές αλλά και λάτρεις του είδους.

Το κέρδος της Άχνας

Πρόσβαση σε 20 ώς 30 θέσεις τεχνικού προσωπικού στον ζωολογικό κήπο, θα έχουν κατά προτεραιότητα οι κάτοικοι Δάσους Άχνας, ενώ η εταιρεία θα καταβάλλει πάνω σε ετήσια βάση ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας.

Αρμόδια πηγή του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, ανέφερε ότι την εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το Σώμα θα συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα τη λήψη απόφασης επί του συγκεκριμένου ζητήματος που έχει ενώπιόν του εδώ και μήνες.

Στην ειδική αυτή συνεδρία, θα εκφραστούν και οι απόψεις, εισηγήσεις των νομικών συμβούλων του Κοινοτικού Συμβουλίου της Άχνας.

Πηγή: Φιλελεύθερος