ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Απέναντι από πιθανό χώρο ταφής αγνοουμένων φωτογραφήθηκε ο Όζερσαϊ

ozersay 2 Αγνοούμενοι, Κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κουντρέτ Οζερσάι

Η εξαγγελία του Τ/Κ «αναπληρωτή πρωθυπουργού» Κουντρέντ Όζερσαϊ για καταγραφή των περιουσιών εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ακολουθήθηκε την περασμένη Δευτέρα από είσοδο του ίδιου στο Βαρώσι. Στις φωτογραφίες που ανήρτησε ο κ. Όζερσαϊ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να συνοδεύεται από ομάδα Τ/Κ ή και Τούρκων «υπηρεσιακών» στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Μάρκος», το οποίο κατά τη διάρκεια των ημερών μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισβολής εξυπηρέτησε ως πρόχειρο νοσοκομείο για τους τραυματίες Ελληνοκύπριους από τις οδομαχίες που διεξάγονταν μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ της Αμμοχώστου κατά το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «ΠΟΛΙΤΗ», στο ξενοδοχείο «Μάρκος» έτυχαν πρώτων βοηθειών και Τουρκοκύπριοι, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός μέχρι σήμερα Τ/Κ επιζώντος του πολέμου με παράσημο έναν ακρωτηριασμό.

Απέναντι από το σημείο, όπου στάθηκε για να φωτογραφηθεί την περασμένη Δευτέρα ο κ. Όζερσαϊ, δίνοντας το πράσινο φως για καταγραφή των περιουσιών στην Αμμόχωστο, είναι το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού, ενώ στο σημείο που δείχνει με το δάχτυλό του ο κ. Όζερσαϊ στις φωτογραφίες του, βρίσκεται το κοιμητήριο Σταυρού Αμμοχώστου. Εκεί, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) εκτιμά ότι έχουν ταφεί Ε/Κ πεσόντες ή αγνοούμενοι του 1974. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη διενέργεια εκταφών σε 30 στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο, όπου η ΔΕΑ εκτιμά ότι έχουν ταφεί Ε/Κ αγνοούμενοι του 1974. Τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ για διενέργεια εκταφών αφορούσαν συνολικά 54 στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα. Στις 24 στρατιωτικές περιοχές, στις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα πρόσβαση στη ΔΕΑ, περιλαμβάνεται το κοιμητήριο Σταυρού στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Όπως προκύπτει, φτάνοντας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Όζερσαϊ δεσμεύθηκε για την καταγραφή των περιουσιών, χωρίς να αναφερθεί στις εκταφές προς εντοπισμό των αγνοουμένων του πολέμου. Στις δηλώσεις του από την ταράτσα του ξενοδοχείου «Μάρκος», ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της επισκέψης του, λίγο πριν τον διορισμό της επιτροπής που θα αναλάβει την καταγραφή των περιουσιών στην Αμμόχωστο. Στις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Όζερσαϊ, μετά την εξαγγελία του για είσοδο εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι αναφορικά με τις ακίνητες περιουσίες της πόλης, δεν έγινε καμία αναφορά στη διεθνή υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, με δεδομένο ότι η καταγραφή θα περιλάβει περιοχές πιθανούς ταφής Ε/Κ αγνοουμένων.

Αριθμός αγνώστων τάφηκαν εκεί που έδειχνε ο Κουντρέτ

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισβολής το 1974 (τις 26 μέρες μεταξύ 20 Ιουλίου και 15 Αυγούστου) περίπου 30 Έλληνες πεσόντες της εισβολής τάφηκαν στο κοιμητήριο Σταυρού Αμμοχώστου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Ε/Κ αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι πεσόντες που τάφηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μάρκος», όπου και μεταφέρονταν αρχικά, είναι 25 Ε/Κ στρατιώτες, τρεις Ελλαδίτες αξιωματικοί και τουλάχιστον ένας «άγνωστος». Με βάση αυτή την πληροφόρηση, ο αριθμός των Ε/Κ αγνοουμένων που τάφηκαν στο κοιμητήριο Σταυρού Αμμοχώστου περιορίζεται στη μονάδα. Στο κοιμητήριο Σταυρού Αμμοχώστου, σε αντίθεση με τα κοιμητήρια Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμιας στη Λευκωσία, οι επιζώντες του πολέμου δεν κλήθηκαν να θάψουν αγνώστους στους ίδιους, πεσόντες. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι στο κοιμητήριο Σταυρού δεν επικράτησε χάος κατά τη διάρκεια των 26 ημερών του πολέμου, αφού οι συγγενείς των πεσόντων ήταν ακόμα στην Αμμόχωστο και μπορούσαν να βεβαιώσουν για τον θάνατο των οικείων τους.

Ωστόσο, καθώς η περιοχή είναι περίκλειστη τα τελευταία 45 χρόνια και η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει επί τόπου τις όποιες μαρτυρίες τέθηκαν ενώπιον της, θεωρείται δεδομένο από την ε/κ πλευρά ότι στο κοιμητήριο Σταυρού έχουν ταφεί και άλλοι πεσόντες μετά τις 16 Αυγούστου του 1974. Οι μαρτυρίες ενώπιον της ΔΕΑ είναι αρκετές για τη μετά το Δεκαπενταύγουστο περίοδο, καμία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθεί. Οι πληροφορίες αναφέρονται κυρίως σε νεκρούς πολίτες από τις επιδρομές και από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στην Αμμόχωστο. Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται από την κοινή λογική, που υποβάλλει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου διαχειρίστηκε τους νεκρούς, θάβοντάς τους στο εγγύτερο κοιμητήριο, εκεί όπου είχαν ταφεί, λίγες μέρες προηγουμένως άλλοι περίπου 30 πεσόντες του πολέμου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ/Μιχάλης Θεοδώρου