Αρχίζουν τα έργα στον ποταμό Λιοπετρίου

potamos liopetriou8jpg0 Ανάπλαση, Νέα Αμμοχώστου, Ποταμός Λιοπετρίου

Μέχρι τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν, όπως εκτιμά το Υπουργείο Εσωτερικών, τα έργα ανάπλασης στον ποταμό Λιοπετρίου, ο οποίος εκτός από αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί και τόπο έλξης για ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Αναμένεται ότι με τις κατασκευές για την ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου θα δοθεί τέλος στην αναρχία που παρατηρείται σήμερα στον χώρο, η εικόνα του ποταμού θα αναβαθμιστεί, ενώ θα υπάρχει και πιο αποτελεσματικός έλεγχος των χρηστών. Να σημειωθεί ότι η ανάπλαση αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2019, το υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφορικά με το πότε αναμένεται να ξεκινήσει το έργο, όλες οι μελέτες και τα έγγραφα προσφορών για το εν λόγω πολεοδομικό έργο, το οποίο τιτλοφορείται «Διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι – Φάση Α΄», έχουν ολοκληρωθεί και στάλθηκαν στο Τμήμα Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών και στη Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου για εξασφάλιση πιστοποιητικού ποιότητας εγγράφων και πιστοποιητικού συμβατότητας αντίστοιχα. Στη συνέχεια το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προβεί αμέσως στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού. Όπως αναφέρει ο κ. Πετρίδης, «η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο του 2019 και η ολοκλήρωσή τους το δεύτερο τρίμηνο του 2022». Το έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα της Κύπρου. Είναι εγκεκριμένο για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος, γεγονός που θα συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής του ποταμού Λιοπετρίου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ/Βάσος Βάσου