Ριζοκάρπασο: Προχωρά η επιδιόρθωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα

CE5CEB49 F843 4913 B56A FDDDBC2A3528 Απόστολος Ανδρέας, Κατεχόμενα

Προχωρούν οι διαδικασίες για επιδιόρθωση των προβλημάτων που προκλήθηκαν πρόσφατα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, μετά από χτύπημα κεραυνού, ανέφερε ο Ε/κ Επικεφαλής της δικοινοτική Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και αντιμετωπίζονται. Μετά το χτύπημα του κεραυνού, ο σταυρός του καμπαναριού κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στα κρεμμύδια της στέγης.

«Δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση για το κόστος των ζημιών, είμαστε στο στάδιο κατά το οποίο οι τεχνικοί μελετούν το πρόβλημα» είπε, προσθέτοντας ότι εργολάβος αναμένεται να λάβει οδηγίες από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι παραδίδονται σύντομα τρία έργα της Τεχνικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Αρτέμονα στην Αφάνεια ολοκληρώνονται στις αρχές Μαρτίου, ενώ ακολουθεί και ο Άγιος Ανδρόνικος Κυθρέας, πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου.

Στο τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των εργασιών στην Παναγία της Άσσιας, που περιλαμβάνει το περιτείχισμα της εκκλησίας. Η αποκατάσταση του ναού έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την τεχνική Επιτροπή να ελπίζει ότι το περιτείχισμα θα συμβάλλει στην προστασία του ναού από πλημμύρες στο μέλλον.

Πέραν των τριών έργων που αποπερατώνονται σύντομα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα και της εκκλησίας των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στον κατεχόμενο Άγιο Σέργη. Ταυτόχρονα, σε διαδικασία έγκρισης είναι τα σχεδία και η προκήρυξη προσφορών για το τζαμί της Ορούντας.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε τέλος ότι προχωρούν και οι εργασίες αποκατάστασης των ενετικών τειχών, στην κατεχόμενη Λευκωσία, τμήμα των οποίων είχε καταρρεύσει πέρυσι. Δίπλα από το σημείο που γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης, στον προμαχώνα Κουιρίνι, σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και νέα, μικρής έκτασης, κατάρρευση των τειχών, η οποία όμως είχε προβλεφθεί από τις μελέτες και περιλαμβάνεται στις εργασίες αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη, κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ