Η “αγγλική” φωνή της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

DSC 1972 Michael Janes, SIGMA TV, Ειδήσεις, Πρωταράς
DSC 1972 Michael Janes, SIGMA TV, Ειδήσεις, Πρωταράς


Του Μαρίνου Παυλικκά*:

Αποτελεί τη φωνή που χιλιάδες συμπατριώτες μας ακούνε καθημερινά μέσω του ελληνικού ραδιοφώνου LGR στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Ο Michael Janes είναι ένας σύγχρονος φιλέλληνας, ένας άνθρωπος που λάτρεψε την Κύπρο όσο λίγοι και που μιλάει με περηφάνια για τη δεύτερή του πατρίδα, όπως την αποκαλεί.

Τον συναντήσαμε στο εξοχικό του στον Πρωταρά και είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε να εκφράζει την αγάπη του για τη χώρα μας, τις απόψεις του για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό Άγγλο εκφωνητή στον ραδιοφωνικό σταθμό της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα του Ισλαμικού κράτους στην καρδιά του Λονδίνου ήταν από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στην καριέρα του Michael Janes. Όπως περιγράφει, μία από τις οδυνηρότερες στιγμές στη δημοσιογραφική καριέρα του, ήταν η στιγμή της εκφώνησης του δελτίου της 23ης του περασμένου Μαΐου για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Μάντσεστερ και η ανακοίνωση του θανάτου της 8χρονης Κύπριας από τρίτη γενιά Σάφι Ρόουζ Ρούσος.

“Στο Λονδίνο είχαμε πρόσφατα να μεταδώσουμε πολύ θλιβερές ειδήσεις. Η τρομοκρατία βρίσκεται έξω από το κατώφλι μας και φυσικά αυτό προκαλεί ανησυχία στους Ελληνοκύπριους που κατοικούν και δουλεύουν στο Λονδίνο. Δεχτήκαμε κλήσεις από την Κύπρο για τα συμβάντα και δυστυχώς, μία από τις θλιβερές ειδήσεις που ήμουν υποχρεωμένος να εκφωνήσω, ήταν ο θάνατος της οκτάχρονης Κύπριας τρίτης γενιάς Ρούσος, από την τρομοκρατική έκρηξη βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ. Είναι πολύ σημαντικό να μεταδίδουμε αυτές τις ειδήσεις στην τοπική κοινότητα”, αναφέρει.

Ο Michael Janes χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική και την εκλογή του Πάμπου Χαραλάμπους με το κόμμα των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, ως του πρώτου Κύπριου αντιπροσώπου στο Βρετανικό κοινοβούλιο.

Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει ο Michael Janes για την Κύπρο, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη χώρα μας μέσω της καθημερινής ενασχόλησής του με την επικαιρότητα, τον οδήγησαν να έχει συγκεκριμένη άποψη και για το Κυπριακό Πρόβλημα. Χαρακτηρίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται αυτή την περίοδο ως τις κρισιμότερες για τη χώρα μας, θεωρώντας σημαντικότερη την τήρηση διαλλακτικής στάσης και από τις δύο πλευρές.

“Έγινε πολύς λόγος για 50 σχεδόν χρόνια για το κυπριακό και νομίζω ότι, όπως ακούω τόσο από τις δύο πλευρές αλλά και από όσα λέγονται διεθνώς, τώρα είναι η στιγμή για να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξεις. Φυσικά οι Ελληνοκύπριοι έχουν υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας της προσφυγιάς, του θλιβερού θέματος των αγνοουμένων, αλλά και της κατοχής και πιστεύω ότι στο τέλος οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και κάποιους συμβιβασμούς. Αλλά, πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για τον κύριο Αναστασιάδη, από την οποία δεν μπορεί να βρεθεί πιο κάτω, γιατί το χρωστάει αυτό στην κοινότητα, όχι μόνο για αυτούς που ζουν σήμερα, αλλά και για αυτούς που έφυγαν από τη ζωή”, τονίζει.

Ο ίδιος, όπως λέει, βρίσκει πολλές ομοιότητες στη ζωή του με το πολυβραβευμένο ταξιδιωτικό βιβλίο του Νίκου Χατζηκωστή «Destination Earth», που πρόσφατα είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στην εκπομπή του στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου.

Ο Michael Janes, ένας σύγχρονος φιλέλληνας και ένας λάτρης της χώρας μας, εκφράζει την ειλικρινή του αγάπη για την Κύπρο, μία αγάπη που, όπως αναφέρει, τον οδήγησε να αγοράσει τη δεύτερή του κατοικία στο νησί μας. Ένα νησί που θεωρεί πατρίδα του, την οποία γνώρισε περισσότερο μέσω της καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής του για τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό της Μεγάλης Βρετανίας.

“Όταν ήρθαμε, όμως, για πρώτη φορά στην Κύπρο, δεν είχαμε άλλη επιλογή, γιατί ερωτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή τον Πρωταρά και αυτή την τοποθεσία εδώ στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Από το 2003 απολαμβάνουμε τις διακοπές μας εδώ δύο φορές τον χρόνο και περνάμε χρόνο στην Κύπρο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, γιατί ο καιρός εδώ είναι καλύτερος χωρίς να κάνει πολλή ζέστη”, καταλήγει.

Πηγή: Τηλεόραση SIGMA / Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ (2/7/2017)