Οι πολίτες θέλουν Δημοτικές Εκλογές

CEB1 3 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 34 Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να διεξαχθούν οι Δημοτικές θέλουν οι περισσότερες πολίτες, απορρίπτοντας την πρόταση της Κυβέρνησης, καθώς τρεις στους πέντε Κυπρίους εκτιμούν ότι η Βουλή δεν θα εγκρίνει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ενώ ποσοστό 57% δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση όντως θα ολοκληρωθεί εντός 2,5 ετών

Το 69% των Κυπρίων διαφωνούν με την πρόταση για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή».

Οι πολίτες φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν θετικά τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Κυβέρνηση για να προωθήσει την πρότασή της στη Βουλή, από την οποία αναμένουν ότι θα την απορρίψουν τρεις στους πέντε. Την ίδια στιγμή, οι Κύπριοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον όντως θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός 2,5 ετών και απορρίπτουν τη θέση ότι αυτή θα πρέπει να γίνει από τους παλιούς Δημάρχους, που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα.

Αρκετά σημαντικά

Οι Κύπριοι, σε γενικές γραμμές, φαίνεται να αποδίδουν σημασία τόσο στις Δημοτικές Εκλογές όσο και στον ρόλο του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβουλίων. Από τους τρεις θεσμούς, οι πολίτες φαίνεται να κρίνουν ως τον πιο σημαντικό εκείνον του Δημάρχου, καθώς τον χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το 36% και αρκετά σημαντικό το 43%. Ως πολύ σημαντικές κρίνονται οι Δημοτικές Εκλογές από το 30% των πολιτών και τα Δημοτικά Συμβούλια από το 27%.

Ενδιαφέρον και ενημέρωση

Το ενδιαφέρον για τις Δημοτικές Εκλογές, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή τους, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς μόνο το 15% των Κυπρίων αναφέρουν ότι τους ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Τρεις στους δέκα ενδιαφέρονται αρκετά και το ένα τέταρτο ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό. Ποσοστό 27% δηλώνουν μηδενικό ενδιαφέρον για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Το εύρος του ενδιαφέροντος αντανακλάται και στον βαθμό ενημέρωσης των πολιτών για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς μόνο το 10% δηλώνουν ενημερωμένοι σε μεγάλο βαθμό. Τρεις στους πέντε Κυπρίους τηρούνται ενήμεροι σε μικρό ή αρκετό βαθμό, ενώ το 29% δεν ενημερώνονται καθόλου.

Το ξέρουν

Αυτό για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ενήμεροι είναι η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 75% των Κυπρίων αναφέρουν ότι γνωρίζουν το γεγονός αυτό.

Διαφωνούν με την πρόταση

Επτά στους δέκα Κυπρίους διαφωνούν με την πρόταση για αναβολή των Εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων, ενώ μόνο 31% δηλώνουν ότι συμφωνούν. Ταυτόχρονα αντικρίζουν με αρνητικό φακό τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας η πρόταση, σε ποσοστό 69%.

Οι «μεγάλοι» και το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα πίσω από την πρόταση αναβολής των Εκλογών, πέραν της επίσημης θέσης, το 66% των πολιτών πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων κομμάτων, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται το 34%.

Διαφορετική είναι η εικόνα όταν στην εξίσωση μπαίνει το Κυπριακό, καθώς οι Κύπριοι εμφανίζονται μοιρασμένοι. Το 50% εκτιμούν ότι η πρόταση της Κυβέρνησης σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το 49% δεν διαβλέπουν τέτοια διασύνδεση.

Δεν το βλέπουν

Τρεις στους πέντε πολίτες εκτιμούν ότι η Βουλή δεν θα εγκρίνει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών. Ποσοστό 36% αναμένουν ότι η νομοθετική εξουσία θα ανάψει το πράσινο φως, ενώ 3% δεν τοποθετούνται.

Να φύγουν

Το 65% των Κυπρίων διαφωνούν με τη θέση ότι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους οι παλιοί Δήμαρχοι για να διαχειριστούν τη συνένωση των Δήμων, καθώς γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα. Αντίθετη γνώμη έχουν το 33% και 2% δεν τοποθετήθηκαν σε αυτήν την ερώτηση.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ