Θρίαμβος της Νέας Σαλαμίνας στο τουρνουά της Αγίας Νάπας

a 319 Νέα Αμμοχώστου
a 7312 Νέα Αμμοχώστου

Με τη Νέα Σαλαμίνα (Αμμοχώστου) να κερδίζει την ΑΕΛ με 5-3 στα πέναλτι, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στον τελικό των U16, έπεσε αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης η αυλαία του διεθνούς Ayia Napa Youth Soccer Festival που διεξήχθη με τεράστια επιτυχία για ενδέκατη συνεχή χρονιά…

Τους τελικούς παρακολούθησαν περίπου 500 θεατές. Και την τελευταία μέρα πέρασαν από τα γήπεδα της Αγίας Νάπας σπουδαίοι εν ενεργεία και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Κώστας Μαλέκκος, Κώστας Καϊάφας, Γιώτης Εγκωμίτης και Χρίστος Κοτσώνης.

Κανένας σύλλογος ή ιδιωτική ακαδημία δεν κέρδισε πάνω από μια ηλικιακή κατηγορία, με την Ομόνοια και τον Ολυμπιακό Πειραιώς να έχουν από τρεις συμμετοχές σε τελικούς. Στο τουρνουά έλαβαν μέρος 172 ομάδες από Κύπρο, Αγγλία, Λίβανο, Ιορδανία και Νορβηγία και περίπου 3.000 παιδιά 8-16 χρόνων.

Τον τίτλο του MVP στους U16 κέρδισε ο Χρίστος Τσούκκας της Νέας Σαλαμίνας, που αναδείχθηκε και καλύτερος τερματοφύλακας, πιάνοντας το προτελευταίο πέναλτι της ΑΕΛ στη «ρώσικη ρουλέτα» του τελικού. Το ματς ήταν συγκλονιστικό, η ΑΕΛ, υπό το βλέμμα του Ρεϊμόν Ατεφέλντ, είχε αγκαλιά το τρόπαιο, όμως ο Γιάννης Κούσουλος ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και έστειλε το παιχνίδι στη 15λεπτη παράταση.

Πέναλτι χρειάστηκαν και στη κατηγορία των γεννηθέντων το 1999 (U13), καθώς ο τελικός μεταξύ Ακαδημίας Ευθυμιάδη – Ομόνοιας έληξε 1-1, όμως η Ακαδημία Ευθυμιάδη πήρε το κύπελλο στη ψυχοφθόρο διαδικασία. Στους U14 κυπελλούχος αναδείχθηκε η Ένωση επικρατώντας 1-0 της Ομόνοιας και στους U15 ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, κερδίζοντας 3-0 την Αναγέννηση Δερύνειας.

Το τουρνουά ήταν μια διοργάνωση της Soccer World Cyprus και του Α.Ο. Αγίας Νάπας, με τη χορηγία της McDonald’s, των μπαρών δημητριακών Corny και του Waterworld – Waterpark, ενώ στήριξαν ο δήμος Αγίας Νάπας, ο ΚΟΤ, η ACS Sports Innovation και η ΙΜΚ Sports. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το 24sports.com.cy.

Στη διοργάνωση συνέβαλαν τα μέγιστα 40 εθελοντές από την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ τους αγώνες σφύριξαν διαιτητές από την Κύπρο και άλλες επτά χώρες της κεντρικής κα βόρειας Ευρώπης.

Τους αγώνες παρακολούθησαν πολλοί σκάουτερ, μεταξύ των οποίων δυο απεσταλμένοι της σχολής Elite Bailey που συνεργάζεται με ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Επέλεξαν αρκετά παιδιά τα οποία θα κληθούν σε προπονητικό καμπ 19-20 Μαΐου στην Αγία Νάπα. Κάποια εξ αυτών θα δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα καθώς θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε δοκιμαστικά στην Αγγλία το καλοκαίρι.

Υπολογίζεται πως περίπου 10.000 άτομα διακινήθηκαν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τις μέρες του τουρνουά, με τα ξενοδοχεία Αγίας Νάπας – Πρωταρά να επωφελούνται ισάριθμες διανυκτερεύσεις.

Διοργανωτές, διαγωνιζόμενοι, χορηγοί, εθελοντές και διαιτητές ανανέωσαν το ραντεβού για το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν το Πάσχα του 2013, όταν θα διεξαχθεί το 12ο Ayia Napa Youth Soccer Festival.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1996

Νέα Σαλαμίνα (Αμμοχώστου) – ΑΕΛ 1-1 (5-3πεν)

1997
Αναγέννηση Δερύνειας – Ολυμπιακός Λευκωσίας 0-3

1998
Ομόνοια – Ένωση 0-1

1999
Ακαδημία Ευθυμιάδη – Ομόνοια 1-1 (5-4πεν)

2000
ΟΣΦΠ (Λεμεσού) – Ομόνοια (Λευκωσίας) 1-0

2001
Junior / Διγενής – Ατρόμητος Γεροσκήπου 2-1

2002
Παραλίμνι Kids Soccer – Ποσειδώνιο 2-1

2003
ΟΣΦΠ (Λάρνακας) – ΟΣΦΠ (Λεμεσού) 4-3

2004
ΟΣΦΠ (Αμμοχώστου) Young Stars 1-5