Αυστραλία: Αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω επιστροφής στα σχολεία

Η Αυστραλία κατέγραψε μια ακόμα αύξηση στους θανάτους λόγω της COVID-19

6a6571bb2bd421133ec87b2a4c83a6ae 8 Covid-19, ΘΑΝΑΤΟΙ, πανδημία, Σχολεία

Η Αυστραλία κατέγραψε μια ακόμα αύξηση στους θανάτους λόγω της COVID-19 σήμερα καθώς η έξαρση της ιδιαιτέρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον έφθασε στο αποκορύφωμά της και οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα όταν τα παιδιά επιστρέψουν στα σχολεία από τις διακοπές στο τέλος του έτους.

Η 13η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ του ‘ανοίγματος’ ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις και της διαχείρισης των υψηλότερων αριθμών θανάτων και κρουσμάτων της πανδημίας.

Οι αρχές λένε ότι η κυκλοφορία ενισχυτικού εμβολίου θα μειώσει τους θανάτους και καταδεικνύουν τη σταθεροποίηση στους αριθμούς των νοσηλειών ως ένδειξη ότι η έξαρση έχει φθάσει στο χειρότερο της σημείο.

Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα 58 θανάτους, τους περισσότερους εξ αυτών στις τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες –τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτόρια και το Κουίνσλαντ– στα ίδια επίπεδα με τον απολογισμό της προηγούμενης ημέρας αλλά και πάλι μεταξύ των υψηλότερων της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων –40.681– ήταν αρκετά κάτω από τα υψηλά επίπεδα, σχεδόν τρεις φορές αυτό το νούμερο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Η εκτίμησή μας υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID επιβραδύνεται, η κατάστασή μας σταθεροποιείται και ενώ αναμένουμε να δούμε αύξηση στις μεταδόσεις που συνδέεται με την επιστροφή στα σχολεία, αυτό μπορεί να αμβλυνθεί από τις ενέργειες τις δικές σας ως πολιτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ. «Το να κάνουμε αυτές τις ενισχυτικές δόσεις θα μας βοηθήσει», πρόσθεσε.

Πάνω από εννέα στους 10 Αυστραλούς ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 –μια στατιστική που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα Υγείας έχει κρατήσει σχετικά χαμηλά το ποσοστό θανάτων– αλλά πολλοί λιγότεροι έχουν κάνει τρίτη δόση που θεωρείται ‘ασπίδα’ απέναντι στην Όμικρον.

Αν και όλες οι αυστραλιανές πολιτείες αντιστέκονται στην επιστροφή ενός lockdown, οι περισσότερες έχουν επαναφέρει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υποχρεωτική χρήση μάσκας για επιβραδυνθεί η μετάδοση. Αλλά είναι μοιρασμένες ως προς το εάν και πώς θα διαχειριστούν την επιστροφή στα σχολεία ύστερα από μεγάλες περιόδους τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κάνουν τακτικά τεστ rapid όταν επιστρέψουν στα δια ζώσης μαθήματα την επόμενη εβδομάδα. Η πολιτεία του Κουίνσλαντ, ωστόσο, ανέβαλε την επιστροφή στα σχολεία έως τις 7 Φεβρουαρίου για να αποτρέψει την αύξηση στη μετάδοση.

«Η κορύφωση δεν σημαίνει το τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας του Κουίνσλαντ Τζον Τζέραρντ, προειδοποιώντας για «πιθανή επέκταση της κορύφωσης» όταν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ