Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Να αθωωθούν οι δύο συνάδελφοι που κατηγορούνται για προσβολή του Ερντογάν

Δικάζονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.

erdogan ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, Δικαστήριο, Ερντογάν, Λευκωσία

Την αθώωση των δύο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, που δημοσίευσαν γελοιογραφία που θεωρήθηκε προσβλητική για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Η οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κάλεσε τα δικαστήρια της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου να αθωώσει τους δύο δημοσιογράφους για τη γελοιογραφία που δείχνει ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους.

Τη γελοιογραφία δημοσίευσαν χρήστες του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017 και αργότερα αναπαρήγαγε η εφημερίδα Afrika με το σχόλιο: «Μέσα από ελληνικά μάτια».

Όπως ανέφεραν οι RSF σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της Afrika Σενέρ Λεβέντ και ο δημοσιογράφος Αλί Οσμάν Ταμπάκ δικάζονται στην κατεχόμενη Λευκωσία για δυσφήμιση, προσβολή και υποκίνηση σε μίσος εναντίον ξένου ηγέτη, ενώ κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων.

Οι δύο δημοσιογράφοι απορρίπτουν τις κατηγορίες, ενώ η συνήγορός τους, που θεωρεί πως αυτές οι διώξεις συνιστούν απειλή στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε στο AFP πως θα ζητήσει την απαλλαγή τους μετά την πρόταση του εισαγγελέα. Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Ελπίζω πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτελέσει ντροπή για την κοινωνία μας», δήλωσε στο AFP ο Λεβέντ.

«Καλούμε το δικαστήριο να αθωώσει τον Σενέρ Λεβέντ και τον Αλί Οσμάν Ταμπάκ, επειδή το να τους κρίνει ενόχους θα ήταν μεγάλο λάθος και θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στα ΜΜΕ της βόρειας Κύπρου», γράφουν οι RSF. Η ΜΚΟ υπογραμμίζει πως έχουν ενταθεί οι πιέσεις στους δημοσιογράφους στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και όπου βρίσκονται τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι στρατιώτες. Τονίζει δε ότι «η Άγκυρα διατηρεί τεράστια πίεση στα τουρκικά ΜΜΕ».

Ο Λεβέντ διώκεται επίσης για ένα άρθρο, με το οποίο στις αρχές του 2018 επέκρινε την επίθεση της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία. Μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν σε βάρος της Afrika, Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν στην έδρα της εφημερίδας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.