Έτσι προσπέρασαν οι εξελίξεις τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προλάβει την νομισματική κρίση με τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε για τις 24 Ιουνίου, ένα χρόνο ενωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένες, δεν επετεύχθη. Οι εξελίξεις τον πρόλαβαν με την τουρκική λίρα να κάνει μια πρωτοφανή βουτιά και πλέον η πορεία της οικονομίας της χώρας να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον ίδιο στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί.

Η πορεία της τουρκικής λίρας

Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε σε ποσοστό 20% από την αρχή του 2018 και σήμερα μία τουρκική λίρα αξίζει περίπου 5 δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να αυξήσει χτες τα βασικά επιτόκια δανεισμού από 13,5% σε 16%.

Η πορεία της τουρκικής λίρας δεν ήταν μόνο ένα καμπανάκι κινδύνου για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τουρκική οικονομία. Έχει βυθίσει στην αβεβαιότητα τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας ενώ ήδη επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή των ψηφοφόρων.
 

Τα επιτεύγματα του Ερντογάν και η σημερινή κατάσταση

Σε αυτές τις συνθήκες ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται την Πέμπτη να βγει μπροστά για την τελική επίθεση της προεκλογικής εκστρατείας του, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δώσει έμφαση στα οικονομικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης του τα τελευταία 15 χρόνια.

Την ίδια ώρα τόσο οι αγορές όσο και οι επενδυτές, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική διαχείριση του Ερντογάν, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι η νέα του θητεία θα τον βρει με ενισχυμένες εξουσίες μετά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος πέρασε στο δημοψήφισμα του 2017.

“Ο ίδιος πυροδότησε την κρίση”

Οικονομικοί αναλυτές και πολιτικοί του αντίπαλοι, σχολιάζοντας την κατρακύλα του νομίσματος της χώρας, λένε ότι πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος παρέκαμψε τις εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για αύξηση των δανειστικών επιτοκίων νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 10%, όμως η επιθυμία του Ερντογάν να συνεχίσει τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, τον έκανε αρνητικό στις όποιες σκέψεις για αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, παρά τις απόψεις των ειδικών, οι οποίοι θεώρησαν το συγκεκριμένο μέτρο ως το μόνο που θα μπορούσε να συγκρατήσει την πορεία του νομίσματος.

Η “χαριστική βολή” από τον Ερντογάν

Η τελευταία βουτιά της λίρας, οφειλόταν κυρίως στις αναφορές Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης του στο Bloomberg, όταν ο ίδιος αποκάλυψε την πρόθεση του να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

“Από τη στιγμή που θα περάσουμε στο σύστημα της ενισχυμένης Προεδρίας, η αποτελεσματικότητα μας θα είναι πολύ διαφορετική”, δήλωσε αναφερόμενος στην Κεντρική Τράπεζα και προσθέτοντας ότι θα αναλάβει και τις ευθύνες των αποτελεσμάτων αυτής της παρέμβασης.

Αγνόησε τις προειδοποιήσεις

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν προειδοποιούσαν πάντως εδώ και καιρό ότι πλησιάζει μια οικονομική κρίση. Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ντουρμούς Γιλμάζ δήλωνε ότι η ρητορική Ερντογάν για την οικονομία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί σε ένα αδιέξοδο.

“Η Τουρκία δοκίμασε το ίδιο πράγμα το 1994 και οδηγηθήκαμε σε κρίση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ρητορική εναντίον της Δύσης

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, επιμένουν ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια της Δύσης να θέσει υπό τον έλεγχο της τη χώρα.

Ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλού, δήλωσε ότι πίσω από την νομισματική κρίση βρίσκονται χώρες όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σήμερα επιτίθενται στην οικονομική αγορά της Τουρκίας από τα πληκτρολόγια τους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Ισραήλ”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT. Ο Μπουλούτ Γιγίτ είπε πως “ό,τι ζήσαμε το 2008, ό,τι ζήσαμε το 2013 με τα γεγονότα του Γκεζί, ό,τι ζήσαμε στην απόπειρα του πραξικοπήματος, ό,τι ζήσαμε με την απόπειρα κατοχής στις 15 Ιουλίου, σήμερα το ίδιο με την απόπειρα κατοχής βλέπουμε την οικονομική εκδοχή. Θα φοβηθούμε; Ποτέ”, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις. 

 

Πηγή