320 επιχειρήσεις ζητούν 4.160 άτομα εδώ και τώρα

Το Τμήμα Εργασίας θα καταγράψει τα αιτήματα επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί κάλυψη των κενών θέσεων

DOC 20210623 12805892 768x480 1 έλλειψει προσωπικού, Επιχειρήσεις, ΟΕΒ, προσωπικό

Την έλλειψη προσωπικού, κυρίως ανειδίκευτου με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες αρκετές κυπριακές επιχειρήσεις επιβεβαιώνει η ηλεκτρονική έρευνα που διεξήγαγε η ΟΕΒ και η οποία αποστάλθηκε και στην υπουργό Εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας που άρχισε τις 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκαν επίσημα χθες από την Ομοσπονδία με την ΟΕΒ να σημειώνει πως από τις απαντήσεις που δόθηκαν, γίνεται σαφές κατά την ίδια το μέγεθος και η σοβαρότητα του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, με απαντήσεις από μόλις 320 εταιρείες παγκύπρια, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό μέχρι και το τέλος του 2021 ανέρχονται σε 4.160 άτομα, ενώ οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό μέχρι τα μέσα του 2022 ανέρχονται στα 4.497 άτομα. Συνολικά, αναφέρει η ΟΕΒ, οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο (άμεσα) και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (πρώτο εξάμηνο 2022) ανέρχονται σε 8.657.

Αξιοσημείωτη αναφέρει η οργάνωση είναι και η καταγραφή των αναγκών σε ανειδίκευτο προσωπικό που ανέρχεται συνολικά σε 1.261 άτομα μέχρι το τέλος του 2021 και επιπρόσθετα 1.315 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό καταγράφονται και στον τομέα Λιανικού εμπορίου που ανέρχονται σε 1.109 κενές θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2021 και επιπρόσθετα 785 κενές θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, μεγάλη έλλειψη προσωπικού καταγράφεται και στον επισιτιστικό κλάδο (μάγειρες, τραπεζοκόμοι κλπ) με ανάγκες πλήρωσης 623 θέσεων εργασίας για το 2021 που υπερδιπλασιάζονται το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 1.546 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ΟΕΒ έχουν κοινοποιηθεί και στην υπουργό Εργασίας, με σχετική επιστολή, σε συνέχεια συνάντησης που έγινε για το θέμα μεταξύ της υπουργού και των κοινωνικών εταίρων. Στην ίδια επιστολή, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ΟΕΒ ενημερώνει την υπουργό πως, σε συνέχεια της δικής της έκκλησης, η ομοσπονδία κάλεσε τα μέλη της να προωθήσουν και τα σχετικά αιτήματα τους για προσλήψεις προς το Τμήμα Εργασίας.

Τέλος, η ΟΕΒ ζητά όπως, μετά και την καταγραφή των αναγκών και των κενών θέσεων, υλοποιηθεί η δέσμευση που δόθηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών για κάλυψη των κενών θέσεων και από το εξωτερικό. Πάντως, για το θέμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού η σχετική έρευνα που ζήτησε από το Τμήμα Εργασίας η υπουργός Εργασίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, το Τμήμα Εργασίας θα καταγράψει τα αιτήματα που φτάνουν από επιχειρήσεις και θα προχωρήσει και σε κατηγοριοποίηση των εγγεγραμμένων ανέργων, προκειμένου να επιτευχθεί κάλυψη των κενών θέσεων, είτε από ανέργους, είτε από κοινοτικούς, είτε από προσωπικό από τρίτες χώρες.

philenews.com