Αδήλωτες περιουσίες στα Κατεχόμενα – Το ποσοστό που αφορά την επ. Αμμοχώστου

Ammoxostos 777x437 1 Κατεχόμενα, Περιουσίες

Χαμός γίνεται με τις κατεχόμενες περιουσίες εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι περίπου ένα στα πέντε ακίνητα (ποσοστό 19,81%) δεν έχει δηλωθεί από κάποιον ότι του ανήκει, ενώ περίπου δύο στα εκατό ακίνητα διεκδικούνται από δύο ή και περισσότερους φερόμενους ιδιοκτήτες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών καταφεύγουν στο λεγόμενο Κτηματολόγιο και, αφού εξασφαλίσουν αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, απαιτούν από το Κτηματολόγιο να δεχθεί κάτι το οποίο θα συνεπαγόταν αναγνώριση των κατοχικών αρχών.

Τα πιο πάνω στοιχεία κατατέθηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από την εκπρόσωπο του Κτηματολογίου κ. Λουΐζα Μαλάη.

Παράλληλα, άλλοι παρευρισκόμενοι δήλωσαν πως υπάρχουν και ψευδείς δηλώσεις από άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι κάποια ακίνητα τούς ανήκουν, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι πούλησαν τα ακίνητά τους πριν την τουρκική εισβολή και μετανάστευσαν, και οι απόγονοι βρήκαν τους τίτλους που κατείχαν οι γονείς τους ή οι παππούδες του, προτού πουλήσουν τα υπό αναφορά ακίνητα, και τώρα τα διεκδικούν, έστω και αν αυτά αγοράστηκαν και πληρώθηκαν από άλλους χωρίς να κατατεθούν στο Κτηματολόγιο για να μπορούν να μεταβιβαστούν στους νέους δικαιούχους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες να καταφεύγουν σε υπηρεσίες του ψευδοκράτους.

Η κ. Κουκουμά επικαλούμενη παλαιότερη αναφορά του διευθυντή του Κτηματολογίου ανέφερε πως τα διαφιλονικούμενα, δηλαδή τα ακίνητα τα οποία διεκδικούνται από πέραν του ενός φερόμενου ιδιοκτήτη, κυμαίνονται μεταξύ 4-5% και ζήτησε να ενημερωθεί «πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση».

Η κ. Μαλάη σχολιάζοντας το ποσοστό των διαφιλονικουμένων ανέφερε πως ποσοστό 1,83% των ακινήτων σε Κερύνεια και Αμμόχωστο είναι διαφιλονικούμενα. Από αυτά, ποσοστό 0,68%, που μεταφράζεται σε 3.138 ακίνητα, βρίσκεται στην επαρχία Κερύνειας, ενώ ποσοστό 1,15%, που αντιστοιχεί σε 5.275 ακίνητα, βρίσκεται στην Αμμόχωστο. Ακολούθως, η κ. Μαλάη ανέφερε ότι το ποσοστό των αδηλώτων και στις δύο επαρχίες ανέρχεται στο 19,81% που αντιστοιχούν σε 91.200 ακίνητα. Κληθείσα να ερμηνεύσει το μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως πιθανώς το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά ανήκει σε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ίσως δεν έκριναν σκόπιμο να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές να τα δηλώσουν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως το ποσοστό της ακίνητης περιουσίας των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 21%.

Η κ. Κουκουμά εισηγήθηκε όπως συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή των τοπικών Αρχών των κατεχομένων, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα αναλάβει να εξηγήσει σε κάποιους που διεκδικούν ακίνητα γιατί δεν τους ανήκει η συγκεκριμένη περιουσία. Επί του συγκεκριμένου, η εκπρόσωπος του Κτηματολογίου ανέφερε πως παλαιότερα η ίδια με τον κοινοτάρχη Αγίας Ειρήνης προσπάθησαν, υπό μορφή άσκησης, να επιλύσουν ιδιοκτησιακά προβλήματα, αλλά διαπίστωσαν πως, λόγω του ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες απεβίωσαν, ο αριθμός των κληρονόμων ήταν μεγάλος και ήταν αδύνατο να καταλήξουν με βεβαιότητα ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης. «Είναι δύσκολο και επικίνδυνο να μπούμε στη διαδικασία να αποφασίσουμε τι ανήκει σε ποιον, χωρίς πειστικά στοιχεία» είπε.

Δεν δέχτηκαν έγγραφο του ψευδοκράτους

Η κ. Μαλάη ανέφερε πως για να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς δηλώσεις με τις οποίες κάποιοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν κάποια ακίνητα ζητείται από αυτούς να προσκομίζουν ένορκη δήλωση. Κάποιοι, είπε, φέρνουν υποθηκευτήρια έγγραφα από τα κατεχόμενα (όπου παρέμειναν τα αρχεία του Κτηματολογίου της Δημοκρατίας) με σκοπό να διαγράψουν υποθήκες ή για άλλους λόγους.

Η κ. Μαλάη πρόσθεσε: «Ζητήσαμε από τους αιτητές διάταγμα δικαστηρίου και εξασφάλισαν διάταγμα που λέει εμείς, ως Κτηματολόγιο, να θεωρήσουμε (το έγγραφο που προσκομίζεται) ως πιστόν αντίγραφο του προτότυπου του αντιγράφου που έφεραν από τα κατεχόμενα. Δεν το δεχτήκαμε και ζητήσαμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο διευθυντής δεν μπορεί να αποφασίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης

Η εκπρόσωπος του Κτηματολογίου αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας – Κερύνειας (αφορούσε διαφιλονικούμενο) με βάση την οποία υπεδείχθη πως το άρθρο 61 του Νόμου Κεφ.224 περιορίζει την εξουσία του διευθυντή ώστε να αποκλείει την επίλυση διαφορών αναγόμενων στην ιδιοκτησία ακινήτου». Με άλλα λόγια, ο διευθυντής Κτηματολογίου δεν μπορεί να αποφασίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε διαφιλονικούμενου τεμαχίου (χωρίς να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις) και αυτό παρόλον ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει με την απόφασή του «ότι ο διευθυντής διατηρεί, με βάση τη νομοθεσία, την εξουσία να προβεί σε τροποποίηση, διόρθωση των Νέων Μητρώων των Επαρχιακών Κτηματολογίων Αμμοχώστου και Κερύνειας, τα οποία δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας».

Ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη εγκύκλιος με βάση την οποία για να εγγραφεί στα μητρώα του Κτηματολογίου κάποιο διαφιλονικούμενο ακίνητο στο όνομα οποιουδήποτε, πρέπει να υπάρχουν όχι απλώς πληροφορίες ή προφορικές μαρτυρίες, αλλά έγγραφες συγκαταθέσεις των συνιδιοκτητών και μάλιστα «δεόντως πιστοποιημένες».

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, όπου δεν υπάρχουν γραπτές συγκαταθέσεις των συνιδιοκτητών για άρση της διαφιλονικίας, θα πρέπει να καλούνται στα γραφεία του Κτηματολογίου και να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση της διαφοράς και καταχώρηση του πραγματικού ιδιοκτήτη στα νέα μητρώα του Τμήματος.

Παράλληλα, και πάντοτε με βάση την εγκύκλιο, όταν οι συνιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν, ή δεν ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεσή τους, να ενημερώνεται ο αιτητής ότι η έκδοση απόφασης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του διευθυντή Κτηματολογίου και ότι θα πρέπει να αποταθούν στο δικαστήριο.

Χάος με τα διαφιλονικούμενα

Εκ μέρους των εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου ο κ. Τζιόρτας ανέφερε πως κάποιες διαφιλονικούμενες περιπτώσεις ρυθμίστηκαν ενώ άλλες όχι επειδή αφορούσαν εσκεμμένες ψευδείς δηλώσεις. Είπε επίσης πως κάποιοι οι οποίοι πούλησαν ακίνητά τους πριν την εισβολή και μετανάστευσαν, όταν οι κληρονόμοι τους βρήκαν τους παλιούς τίτλους διεκδίκησαν τις περιουσίες, παρόλον ότι υπάρχουν καταθέσεις ότι πουλήθηκαν.

Εξάλλου ο κ. Γιάγκου, μιλώντας εκ μέρους των κοινοτήτων Κερύνειας, ανέφερε ότι οι παλαιότεροι φεύγουν και οι νέοι κοινοτάρχες δεν γνωρίζουν τα δεδομένα της τότε εποχής, οπόταν δεν μπορούν ή δεν δίνουν μαρτυρία για διαφιλονικούμενα.

Η διευθύντρια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών κ. Λουκία Ευσταθίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν γίνονται αποδεκτά για σκοπούς υποθήκευσης διαφιλονικούμενα ακίνητα.

Η κ. Κουκουμά υπέδειξε πως κάποια διαμερίσματα τα οποία πουλήθηκαν δεν γράφονται στα μητρώα ακόμη και όταν η εταιρεία που τα πούλησε δηλώσει πως δεν της ανήκουν πλέον.

Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον τρόπο λειτουργίας εκπροσώπων της πολιτείας επειδή, όπως ανέφερε, ζητούν στοιχεία και αποδείξεις 45 χρόνια μετά την εισβολή. Ακόμη και αν βρεθούν άνθρωποι να δώσουν μαρτυρία θα είναι ηλικίας 80-90 ετών, είπε.

Οι βουλευτές Μαριέλλα Αριστείδου και Κυριάκος Χατζηγιάννης εισηγήθηκαν ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να εξαλειφθούν, αν είναι δυνατόν, τα διαφιλονικούμενα, ώστε να αρθούν τόσον οι εκκρεμότητες όσον και οι διαφορές μεταξύ προσφύγων.

Πηγή: philenews/Βάσος Βασιλείου